Zwijndrechtse politie krijgt nieuwe bureelwagen

Image
De lokale politie beschikt thans over twee combi's die als zogenaamd bureelvoertuig dienst kunnen doen. Er wordt weldra een nieuw voertuig aangekocht.
ZWIJNDRECHT. Met de anonieme wagens er bij, beschikt de politie van Zwijndrecht over 7 wagens. De interventiedienst zelf heeft daarvan 3 voertuigen ter beschikking waarvan twee camionettes die zijn ingericht  als een 'bureelvoertuig' waarin kan geschreven worden. De derde auto dient voor dubbel gebruik. De Toyota Hiace die werd aangekocht in 2005heeft zijn beste tijd gekend nadat hij een 95.000 km heeft gebold. Er komen nu technische mankementen aan het licht en zal daarom worden vervangen.

 

Er is een budget voorzien van 40.000 euro of de kostprijs van een nieuw voertuig. Zoals bij de vorige aankopen van politievoertuigen wordt gewerkt met  nationale aanbestedingen voor het geheel van de geïntegreerde  politie. Een aanbestedingsconcours wees drie voertuigen aan om uit te kiezen:een Peugeot Boxer Combi Standerd, een VW Transporter Combi en een Ford Transit Kombi. De korpschef zal voor de uiteindelijke keuze een voorstel doen en zich daarbij baseren op de praktische bruikbaarheid binnen het Zwijndrechtse korps en de uiteindelijke prijs.


Het is wel interessant te weten wat er naast de standaarduitrusting nog bij het voertuig moet horen: centrale vergrendeling, stuurbekrachtiging, ABS, elektronische  stabiliteitscontrole, airbag voor bestuurder en passagier en een manuele airconditioning.

 

De wagen, in witte kleur, moet ook elektrische ruiten vooraan hebben, een alarm, commerciële radio RDS, motorisatie 96 kw met automatische versnellingsbak. De striping van de lokale politie moet geleverd en geplaatst worden net als de bepantsering van de niet beglaasde delen van de deuren vooraan.


De radio ASTRID moet geïnstalleerd worden (de ploeg beschikt over een eigen netwerk binnen het gemeenschappelijke netwerk, men geniet van de bijzonder goede gesprekskwaliteit en de ultrasnelle verbindingen, de communicatie kan niet meer worden onderschept of afgeluisterd, men communiceert vlot met andere disciplines, via gemeenschappelijke gespreksgroepen). Voor de inbouw van radio ASTRID moet een bijkomende console worden voorzien op het dashboard.

 

Er moet een directionele pijl of signalmaster met minstens 6 lampen worden geplaatst die weggebruikers op effectieve wijze voor potentieel gevaarlijke situaties waarschuwt. Een omnidirectioneel zoeklicht met afstandsbediening in het voertuig hoort er ook bij. Vooraan is er ook een bijkomende signalisatie van 2 blauwe halogeenlampen die alternatief werken met elektronische pinkrelais.

De nieuwe bureelwagen moet eveneens geleverd worden met onderhoudsvriendelijke afwasbare binnenbekleding en bij voorkeur simili. De zetel van de bestuurder moet in de hoogte verstelbaar zijn. Tenslotte is er nog de elektronische sirene met sturingsdoos én micro.

 

rijdend bureel


Verder is de Zwijndrechtse politie ook een bureelwagen/commandowagen aan het opbouwen die van een heel andere orde is want het wordt een wagen in de zin van een mobilhome die eventueel als een mobiel bureel kan worden bestempeld. Hij wordt in delen opgebouwd op een chassis en cabine van een Peugeot Boxer PLC 435. Er komt manuele airco in, airbag, individuele passagierszetel en verbrede en elektrische spiegels.

 

Dit nieuw voertuig dat in de loop van 2009 klaar zal zijn, zal o.a. een sirene bezitten met 2 tonen, 8 blauwe ledlichten, een omroepinstallatie 100 watt, directionele aanwijzingspijlen met 8 oranje ledlichten. Er zal ook een lichtkrant met een minimum breedte van & meter worden geplaatst. Verder is er ook een uitschuifbare lichtmast voorzien.


Er is een bedrag mee gemoeid van 60.000 euro. (Rolf Duchamps)