De Kruibeekse knuffelzones

ImageKRUIBEKE.  KRUIBEKE.  Wie door Kruibeke rijdt, kan er niet naast kijken: er zijn bij het schooljaarbegin knuffelzones aangekondigd. Waar dat in andere dorpen ‘Kiss and Ride “ heet, heeft burgemeester Antoine Denert er één van zijn geliefkoosde woorden en daden van gemaakt. Het richt zich naar ouders die hun kinderen met de wagen naar de school brengen en er gewoon even halt houden, nog een knuffel weggeven en dan verder rijden.

 

Niet blijven staan, uitstappen, kind bij de hand houden, naar de schoolpoort brengen een praatje doen met Jeanne of zo en dan terug naar de auto. Neen, een knuffel en wegwezen.

 

ImageMaar het verkeersbod richt zich ook naar alle weggebruikers die meteen weten dat er een wagen stil kan staan om het knuffelmoment  ten uitvoer te brengen. En meteen is het ook een aanwijzer om in deze omgeving de snelheid te minderen tot 30 km per uur.

 

Bij CD&V heeft men wel kritiek op de knuffelactie. Woordvoerder Filip Vercauteren verduidelijkte de stellingname van zijn fractie in de gemeenteraad: "Met uitzondering van de benaming 'knuffelzone' kan ik mij volledig achter dit project scharen. Persoonlijk had ik liever 'kiss&ride'-zones gezien omdat daarbij de ouders die hun kinderen met de auto brengen meer bij het project kunnen betrokken worden."


ImageHij heeft ook wel enkele bedenkingen die hij naar het college richt. De schoolpoort van de O.-L.-V-school in de Langestraat te Kruibeke wordt niet gebruikt als toegang voor de schoolkinderen. De schooltoegang is in de Ambachtstraat gelegen. De ouders die hun kinderen brengen per auto zetten hun kinderen af op het kruispunt tussen de Nieuwe Kerkstraat en de Hendrik Mertensstraat of op het OLV-plein of brengen hun kinderen te voet of per fiets tot aan de schoolpoort in de Ambachtstraat zelf. Dat er dus daar een 'knuffelzone' wordt ingericht is niet nodig.

 

Filip Vercauteren: "Mijn inziens is het gevaarlijk dat er in de verkeerssluis in de Langestraat de indruk gewekt wordt dat daar de schoolkinderen met de auto veilig kunnen afgezet worden. Bovendien belemmert dit de doorstroming van het verkeer in de verkeerssluis. Het verwijderen van de borden in de Langestraat lijkt mij dan ook aangewezen."

 

ImageAan sommige scholen werd op het wegdek een verkeersbord met '2 schoolgaande kinderen' aangebracht. Ter hoogte van de St.-Petrusschool in de Lamperstraat, Het Krinkelding in Kerkwegels, De Reynaertschool in Katterstraat en de gemeenteschool in de E. Gorrebeeckstraat werd geen wegmarkering aangebracht. "Vanuit de benadering dat het gemeentebestuur alle scholen gelijk wil behandelen lijkt het mij aangewezen dat ook aan deze scholen een dergelijke wegmarkering wordt aangebracht", aldus nog het CD&V raadslid.

 

Hij is ook verbaasd dat tot op heden de schooldirecties nog nooit voorafgaandelijk betrokken werden bij de uitwerking van de jaarlijkse gemeentelijke campagne 'terug veilig naar school'. Voor CD&V zijn zij toch de noodzakelijke gesprekspartners die bovendien met hun creativiteit en expertise de campagnes nog meer zouden kunnen versterken. Vercauteren dringt dan ook aan dit thema met het geplande scholenoverleg zeker op de agenda te plaatsen. (ROLF DUCHAMPS)