Fototentoonstelling Molenland Vlaanderen in Rupelmonde

Image
Op 13 september wordt de tentoonstelling 'Molenland Vlaanderen' geopend in de Getijdenmolen van Rupelmonde. De tentoonstelling zal lopen tot eind oktober.
RUPELMONDE/ KRUIBEKE. Op zaterdag 13 september openen burgemeester Denert en schepen Stijn Bogaert de Fototentoonstelling Molenland Vlaanderen in de Getijdenmolen van Rupelmonde. Het is een voorproefje van het verschijnen in november van twee unieke molenfotoboeken onder de titel 'Molenland Vlaanderen'. Het ene boek vertelt een historisch beeldverhaal aan de hand van zelden of nooit gepubliceerd beeldmateriaal. In het andere gebruiken twee uitstekende fotografen recente sfeerbeelden om de ziel van de Vlaamse molenwereld bloot te leggen.

 

In dfe Getijdenmolen van Rupelmonde  organiseren de auteurs een Fototentoonstelling 'Molenland Vlaanderen'. Op zaterdag 13 september wordt deze tentoonstelling feestelijk geopend. Extra aandacht zal uitgaan naar drie decennia molenwerking in Oost-Vlaanderen.

 

Een twintigtal mooie sfeerbeelden van ros-, water- en windmolens zullen vanaf 13 september 2008 te zien zijn in de Getijdenmolen die nog steeds één van de unieke locaties is uit het molenlandschap van Vlaanderen. Op de openingsdag van de tentoonstelling zullen de medewerkers aan het tweeluik ‘Molenland Vlaanderen’ toelichting geven bij hun creaties. Molinoloog Raoul Buysse schenkt aandacht aan meer dan 30 jaar molenzorg in Oost-Vlaanderen en brengt hulde aan molinoloog Paul Bauters.

 

Burgemeester Denert en schepen van cultuur Stijn Bogaert zullen de fototentoonstelling openen. De molenaar geeft rondleidingen; de medewerkers aan de molenfotoboeken lichten hun creaties toe. De tentoonstelling loopt dan nog tot 31 oktober.

 

De twee fotoboeken die eind november zullen verschijnen, zijn uniek voor de Lage Landen. Het eerste boek is een historische beeldverhaal in vijf hoofdstukken. Meer dan 100 oude foto’s en zeldzame prentkaarten werden uitgekozen om het beeldverhaal te illustreren. Een groot deel hiervan werd nooit eerder uitgegeven. Het geheel belooft dan ook een prachtig naslagwerk te worden, waarin de echte molenliefhebber uren zal kunnen wegdromen.  Befaamde molinologen geven deskundige toelichting bij de periodes en markante molenaars.

 

Het tweede boek is een fotografische impressie, een scala van zeer recente en ontroerend mooie sfeerbeelden van de meest diverse molens en nog actieve molenaars. Het voorwoord van beide boeken werd geschreven door zanger, beeldhouwer en levensfilosoof Willem Vermandere, die zelf eigenaar is van een oude poldermolen. (ROLF DUCHAMPS)