MIWA promoot thuiscomposteren

Image
Uit de afvalfractie GFT komt bruikbare 'grond'.
WAASLAND/SINT-NIKLAAS. In 2009 wordt in de MIWA-regio de selectieve ophaling van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) ingevoerd. Deze afvalfractie hoort dan niet langer in de huisvuilzak thuis, maar kan gesorteerd worden in een GFT-container. Daarom dat MIWA in het najaar, samen met VLACO en de gemeenten van haar werkingsgebied, een cursus 'thuiscomposteren' organiseert.

 

In drie halve dagen krijgt men de knepen van het vak aangeleerd en daarna is men in staat om zelf een compostvat- of bak op te starten en deze op een geslaagde manier te onderhouden. nu een actie wil voeren om zelf thuis te composteren.

Wie zich wenst in te schrijven voor de compostcursus, moet contact opnemen  met MIWA. De deelname is wel gratis maar het aantal deelnemers is beperkt. Het is dan ook goed om te weten dat er kan ingeschreven worden tot 26 september door te bellen naar 03 780 68 51 of een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. met naam, adres en contactgegevens er bij.

 

GFT-afval kan men dus ook zelf verwerken via thuiscompostering. Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar komt ook voordeliger uit én men houdt er compost aan over, een verrijkende materie voor de bodem en tuin! Thuiscomposteren is helemaal niet moeilijk. Met een goede dosis enthousiasme en discipline en kennis van de basisregels, heeft men binnen het jaar kwaliteitsvolle compost van de eigen groente-, fruit- en tuinafval.

 

Het programma ziet er uit als volgt:
theorie
Tijdens de eerste bijeenkomst wordt het composteren theoretisch benaderd. Wil men goed kunnen composteren, dan moet men immers enkele vuistregels kennen: wat is composteerbaar, wat is het niet, wat gebeurt er precies tijdens het composteringsproces en welke organismen zijn er actief? Welk systeem is het meest geschikt voor de eigen tuin?

 

bezoek

Tijdens een rondleiding op een gespecialiseerd bezoekerscentrum bekijkt men de afbraakorganismen van dichterbij, krijg men uitleg over de mogelijke toepassingen van compost en verneemt men meer over andere vormen van afvalvoorkoming in de tuin: versnipperd snoeihout als bodembedekking, ecologisch gazonbeheer met de mulchmaaier, nuttig gebruik van grof snoeihout, enz.

 

praktijk
Tijdens de praktijksessie gaat men zelf aan de slag. Dankzij de deskundige begeleiding van een ervaren lesgever krijgt men de fijne kneepjes van het thuiscomposteren onder de knie. Hoe zit een doeltreffende compostbak in elkaar? Hoe belucht men de inhoud van een compostvat? Hoe kan men zelf de kwaliteit van zijn compost bepalen? 

 

De datum van de cursus staat vast op woensdag 1 oktober voor de theorie, van 19 tot 22 u, in de vergaderzaal MIWA, Vlyminckshoek 12, Sint-Niklaas


Het bezoek 'Hof Ter Winkelen' in Londerzeel: op zaterdag 11 oktober van 10 tot 12u. Met eigen vervoer.

De praktijk is op zaterdag 18 oktober van 9 tot 12u in de Demotuin compostmeesters Sint-Niklaas, Containerpark MIWA. (ROLF DUCHAMPS)