Restafval mag ook in juli niet staan stinken

BEVEREN. Raadslid Tom Roskam (Vlaams Belang) heeft in de gemeenteraad de vraag gesteld waarom het restafval in de maand augustus welwekelijks wordt opgehaald en in juli niet. Juli is toch ook een zomermaand en tot vorig jaar werd het restafval toen ook wekelijks opgehaald. Nu organiseerde Ibogem het niet meer. De voornaamste reden van de wekelijkse ophaling in de zomermaanden juli en augustus was het beperken van de geurhinder die door de hogere temperaturen in die maanden werd veroorzaakt en versterkt. Vorig jaar werd deze beslissing door Ibogem nauwgezet opgevolgd.

 

Tom Roskam vroeg op de gemeenteraad dan ook of dit de volgende jaren ook weer het geval zou zijn. Het Vlaams Belang opteert er immers sterk voor dat er in de ophaalkalender van 2009, tijdens de twee zomermaanden weer een wekelijkse ophaling van het restafval wordt voorzien.


Volgens de voorzitter Claire Gillis (CD&V) van Ibogem zou het tonnage opgehaald restafval tijdens de maand juli vorig jaar niet hoog genoeg geweest zijn om nu nog een wekelijkse ophaling te kunnen rechtvaardigen. De voornaamste reden hiervoor zou zijn, dat er op dat moment veel mensen met vakantie gaan.

 

Maar Tom Toskam reageert: "De omgekeerde redenering is echter even correct. Aangezien er die periode veel mensen op vakantie gaan, moeten ze net de kans krijgen om wekelijks, net voor ze vertrekken, hun restafval buiten te zetten, zodat dit tijdens hun vakantieperiode niet onnodig bij hen thuis moet staan stinken. Anderzijds zijn er die periode ook meer mensen thuis die niet op vakantie gaan en dus net méér restafval produceren. Ook zij moeten de kans krijgen om hun restafval op meer regelmatige tijdstippen aan de deur te zetten, zodat ze niet geconfronteerd worden met geuroverlast binnen of buiten hun woning."

 

De voorzitter van Ibogem probeerde ook nog te stellen dat de wekelijkse ophaling vooral van toepassing was in de periode dat er nog geen GFT-bakken werden gebruikt. "In die periode waren er echter wel al de beruchte composteerbare GFT-zakken", aldus Roskam, "En die werden eveneens wekelijks opgehaald. Ook dat argument hield dus geen steek. De slotsom van de discussie was dan ook dat deze nieuwe regeling in principe ook de volgende jaren nog zal worden gehandhaafd."

 

Op vraag van het Vlaams Belang zal dit op het eind van dit jaar echter wel worden geëvalueerd. Als maatstaf in deze evaluatie zullen het aantal klachten bekeken worden die bij de gemeente of bij Ibogem binnenkomen over de geurhinder of andere overlast, zoals het meer vaststellen van sluikstorten, door een gebrek aan meer periodieke ophalingen tijdens de maand juli.

 

De zomervakantie is natuurlijk al voorbij. Maar mochten hierover klachten zijn, kunnen ze steeds worden gesignaleerd bij het meldpunt van de gemeente Beveren (www.beveren.be en doorklikken naar 'meldpunt' of via het epost-adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op telefoonnummer 03/750.15.80) (ROLF DUCHAMPS)