Woning maakt plaats voor doorsteek

Image
De woning in gele gevelsteen staat al jaren onbewoond in afwachting van afbraak en om er daarna een doorsteek te maken naar de achtergelegen gronden.
ZWIJNDRECHT. Na jaren van stilte komt er toch beweging over de toekomst van de woning in de Statiestraat 69 die al in mei 2000 door de gemeente was aangekocht voor 5 miljoen BEF om reden van openbaar nut want het was er de bedoeling om, na afbraak, een toegangsweg te realiseren naar de achterliggende gronden op  en naast het vroegere voetbalveld van Sparta. Het zou een verbindingsweg voor voetgangers worden waardoor dan meteen een directe verbinding zou ontstaan voor heel het binnengebied Statiestraat - Adhémar Borinstraat - Fortlaan. Toen moest ook nog het Administratief Centrum worden gebouwd. 

 

Omdat destijds het voetbalveld nog in gebruik was, kon er geen werk worden gemaakt van de uitvoering der plannen. In augustus 2002 kocht de gemeente het Spartaveld wel aan en sinds de sportterreinen aan de Kerkenkouter in de Richard Orlentstraat in gebruik zijn, wordt net meer gevoetbald op het terrein. En in de zone langs de sporthal werd recent een skatepark opgericht.

 

De bedoeling om, na afbraak van woning 69 in de Statiestraat, een voetgangers- en fietsverbinding te verwezenlijken, is gebleven. Het is echter niet de bedoeling om de doorsteek zo breed te houden als de volledige gevelbreedte van de af te breken woning.

 

Image
Het vroegere terrein van Sparta Zwijndrecht dat deel zal uitmaken van een nieuwe verkaveling.
In het BPA is voorzien dat er een overbebouwing wordt gerealiseerd zodat links en rechts geen 'wachtgevels' ontstaan. Daarom heeft de gemeente de bebouwbare ruimte langs de Statiestraat voor 18.750 euro verkocht aan de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij. Deze is meteen bereid er twee woningen, appartementjes op te trekken. De doorsteek van 3 meter breed, wordt opgevat als een openbare erfdienstbaarheid.


Hoe het uitzicht er precies gaat worden moet nog bepaald worden. De tuin van de woning blijft eigendom van de gemeente. Hij is 40 meter lang en over een lengte van 30 meter is hij 11 meter breed. Er staan ook nog enkele waardevolle bomen in waaronder een ceder.

 

Het aanleggen van een wandelpad er doorheen vanuit de Statiestraat naar het binnengebied zal via deze tuin gebeuren. In de toekomst wil men het gebied rond het AC ook parkachtig inrichten. Op het voormalig voetbalterrein Sparta, zal de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij ook een woonproject realiseren. (Rolf Duchamps)