RASA bestaat 15 jaar

Image
De trailer van de reizende tentoonstelling
SINT-NIKLAAS: RASA brengt in haar reizende tentoonstellingen kwaliteitsvolle hedendaagse beeldende kunst op maat van de kinderen. RASA, een door de Vlaamse overheid erkende organisatie 'Kunsteducatie voor kinderen & jongeren' met zetel in Sint-Niklaas bestaat 15 jaar en wilde deze verjaardag niet onopgemerkt laten voorbij gaan.


Jaarlijks ontwikkelt RASA beurtelings een nieuwe thematentoonstelling voor de kleinsten (4 tot 9 jaar) en de groten (10 tot 14 jaar). Inhoudelijke en beeldende thema’s wisselen elkaar af. Hiervoor werken ze samen met kunstenaars uit binnen- en buitenland. De tentoonstellingen reizen twee jaar lang langs de Culturele Centra in Vlaanderen, die op hun beurt families en scholen uitnodigen.

De tentoonstellingen worden telkens omkaderd met een educatief pakket en rondleidingen. Actieve kunstbeleving wordt gestimuleerd via de educatieve materialen die in de scenografische opstelling verwerkt zitten en een vlotte overgang tussen kijken en doen, tussen impressie en verwerking toelaten.

 

Rondleidingen worden op locatie begeleid door RASA-medewerkers of door leerkrachten of medewerkers van de culturele centra, na een opleiding door RASA.

 

Hun nieuwste project 'Prik!', een reizende tentoonstelling voor kinderen van 4 tot 7 jaar werd daar gepresenteerd. In Sint-Niklaas is dit te zien van maandag 16/02/2009 tot maandag 09/03/2009. Prik! is een kunstwerk dat je van binnenuit beleeft! Je ervaart hoe het voelt om in de buik van een kunstwerk te kruipen en je onder te dompelen in een wereld vol sensaties. Het is een installatie ingebouwd in een rondreizende trailer, een mobiel kunstwerk dat balanceert tussen voorstelling en kunstwerk. In een ontmoeting tussen verschillende disciplines versmelt hedendaags beeld met muziek, geur en licht tot één prikkelend kunstwerk op maat van de jonge bezoekers.

Een bezoek aan Prik! wordt aangevuld met een ontdekkingstocht in het Prik!-labo: onder begeleiding exploreren de kinderen hun zintuigen met een gevarieerd aanbod aan educatief materiaal.


Tony De Wilde