Twintig jaar Groep Signaal met tentoonstelling in kasteel Altena

KRUIBEKE. De Groep Signaal Kruibeke viert z'n 20-jarig bestaan met een openluchttentoonstelling in het park van het kasteel Altena. Onder ruime belangstelling werd ze geopend in aanwezigheid Oost-Vlaams gedeputeerde van Cultuur Jef Dauwe en Stijn Bogaert, Schepen van cultuur van Kruibeke. De opening werd opgeluisterd door 'Mercator Brass 10' een ensemble van koperblazers. De expo loopt tot zondag 5 oktober en is toegankelijk voor het publiek elke zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Op de werkdagen is een bezoek onder begeleiding van één van de kunstenaars mogelijk.

 

Eregast van de tentoonstelling is Frans Heirbaut met een levensgroot beeld  van de gerenommeerde schilder Fred Bervoets.  Met deze tentoonstelling maakt Groep Signaal eens te meer haar doelstelling waar: een pluralistische vereniging, die tot doelstelling heeft om in de regio Waasland op een niet-commerciële wijze kunst dichter bij de mensen te brengen. Zij wil dit realiseren door het organiseren van tentoonstellingen (in totaal een 40-tal sinds haar ontstaan) ,lezingen, projecten, studiebezoeken enz.

 

Image
Het bestuur van Groep Signaal met in het midden schepen van Cultuur Stijn Bogaert en gedeputeerde voor Cultuur Oost-Vlaanderen Jef Dauwe.


Signaal werd opgericht op 6 december 1988 toen een kunstenaar uit Hemiksem via een werkmakker op zoek was naar een sponsor voor een Vlaams-Hollandse dubbeltentoonstelling.  De eerste tentoonstelling 'Signaal, Tijdloos teken' vond plaats op de Kruibeekse dijken in de zomer van 1989. Langsheen een 5km lang parcours werden honderden Signaal driehoeken opgesteld, tekens van een bedreigde natuur. De symboliek van het eerste uur, de driehoek tussen de kunstenaar, zijn werk en het brede publiek werd behouden en is nog steeds het handelsmerk van Groep Signaal.

 

Het bestuur van Groep Signaal bestaat uit:
Voorzitter: André Roelant, uit Sint Niklaas, Secretaris-penningmeester: André Lardon, Kruibeke, Ondervoorzitter: Emiel Foubert, Nieuwkerken.
Leden: Willy Verdickt, Rupelmonde,  Roger Servotte , Steendorp,  Van Haegenbergh Paul Sint-Niklaas, Verstraeten Filip Vrasene  en De Bock Etiennette Sint-Niklaas.

 

In zijn openingstoespraak zei schepen Stijn Bogaert dat het de  Groep signaal siert dat ze steeds de meer-waarde opzoeken, bij zowel de beginnende als de gevestigde kunstenaar. Ook hun uitgangspunt, alle kunstenaars op unieke en evenwaardige wijze te behandelen, schreeuwt om navolging. Hij dankte ook de stichters me de eerste voorzitter Romain Wauman, secretaris Garry Pieters, penningmeester André Lardon, bestuursleden Frida Van Bogaert Van Hevel,  Carla Collazo, Machteld Monchy, Jeanne Opgehaffen, Willy Verdickt en Ann Stuer.

 

"Kan kunst Kruibeke redden van de vervlakking?", vroeg de cultuurschepen zich af, "Ja , volmondig ja. Maar er is werk aan de winkel. Kruibeke heeft een rijke voedingsbodem: een bloeiend verenigingsleven in Rupelmonde, Bazel en Kruibeke, een ronduit schitterend cultuur historisch patrimonium en landschap: watermolen, Graventoren, Kasteeldomein wissekerke, kasteel Altena. Creatieve en initiatiefrijke inwoners met lef: recent Gezellen van Sint Pieter, Bazel 1587, Bazel Parkt."

 

De schepen wees ook op de taak van de overheid om te begeleiden en steunend op te treden. "En deze strijd moet in Kruibeke nog dagelijks gevoerd worden", aldus Stijn Bogaert, "Het is pas in de nieuwe legislatuur dat er ruimte kwam om te denken aan een lokaal cultuurbeleid en dit planmatiger aan te pakken. Na verhitte discussies in de ingedommelde cultuurraad zit het vuur aan de lont. Een club van 30 vrijwilligers stonden op en schragen de ‘stuurgroep lokaal cultuurbeleid’."

 

In het najaar zullen 10 overlegtafels met cultuuractoren van allerlei pluimage worden georganiseerd en wordt een brede cultuurbevraging opgezet naar alle inwoners. "Ja we kunnen Kruibeke redden van een vervlakking maar dan moeten we naar een eerlijk, gul en transparant ondersteuningsbeleid wat ver weg blijft van conservatief hokjesdenken.", aldus de schepen van cultuur.

 

Signaal ontstond op de Kruibeekse Scheldedijken met haar kunstproject rond de polders, natuur en aarde. Signaal viert nu zijn 20-jarig bestaan op de grens met het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke - Bazel - Rupelmonde. Daar had de schepen ook een speciaal oog naar en zei: "We staan hier naast het toekomstige stadspark van het grootstedelijke gebied Antwerpen. 650 hectare natuur met een unieke waterdynamiek in de toekomst. Ik roep Groep signaal vandaag op als schepen van cultuur en als schepen van potpolder, mee na te denken en initiatief te nemen rond deze unieke locatie in Vlaanderen. Hier liggen alle kansen tot het grootste en meest unieke sculptuur- en landartpark van Vlaanderen."
 
De schepen dankte de Broeders van Liefde voor hun gastvrijheid voor de Kruibeekse gemeenschap. "Het kasteeldomein Altena is een vrijplek geworden voor geïnspireerde initiatiefnemers", zo besloot Stijn Bogaert zijn inleiding en opende officieel de tentoonstelling. (ROLF DUCHAMPS)