Jeugd timmert aan nestkastjes

Image
Nestkastjes maken in de klas
KRUIBEKE. Vrijdagmorgen was er in de Onze-Lieve-Vrouwschool in de Langestraat heel wat bedrijvigheid want de kinderen kregen hout, spijkers, schroeven en een hamer in de handen om er zelf hun nestkastjes in elkaar te timmeren. Het was echt verbazend hoe handig zij dat deden. Er zaten er op de speelplaats én in de klassen. Een school met ateliers.

 

Alles verliep onder de leiding van natuurvrienden van Zonnewende dat eigenlijk het initiatief nam, en Kruin dat aangesloten is bij Natuurpunt WAL. De supervisie lag in handen van de onvolprezen natuurgids Freddy Moorthamer.

Image
Een groep leerlingen timmerde op de speelplaats.
Freddy wil dat de jeugd een beter beeld krijgt op het natuurbeheer en dat ze weet wat er in Kruibeke allemaal aanwezig is. Daarom ook dat er aan inventarisatie zal gedaan worden om daarna de vraag er bij te stellen: wat kunnen we doen? Er zal actie worden ondernomen waarin de scholen ook een belangrijke rol gaan spelen. Het maken van een eigen nestkastje en het waarnemen van vogels is alvast de eerste stap.

 

Maar daar blijft het niet bij. In de klas gaf Freddy Moorthamer dan de passende informatie wat de kinderen de komende maanden nu moeten doen thuis, bij het nestkastje. Ze kregen een waarnemingsblad mee waarop ze alles wat ze zien gebeuren rond het volgelhuisje en welke vogels er kwamen. In januari-februari 2009 zal alles dan worden besproken.

 

Image
Natuurgids Freddy Moorthamer geeft info aan de leerlingen wat ze nu de komende maanden moeten doen rond hun vogelhuisje.

 

Ook schepen van ‘natuur’ Stijn Bogaert kwam een kijkje nemen. Hij was verheugd dat het initiatief vanuit de verenigingen zelf kwam met vooral de inbreng van Zonnewende. Hij plaatste het gebeuren en de nog geplande initiatieven zoals een project rond zwaluwen, uilen en poelen en amfibieën, in een groot project waarin de gemeente ook zal instappen: het Regionaal Landschap Schelde en Durme. Het komt op de eerstvolgende gemeenteraad ter sprake. Via dat project zal de gemeente ongetwijfeld het programma ‘Biodiversiteit’ van Zonnewende en Kruin ondersteunen.

 

Image
Een nestkastje voor ieder van de klas en... zelf gemaakt!
 

 (rolf duchamps)