100 jaar Landelijke Gilde Elversele-Tielrode

TEMSE. Gisteren, zondag 12 oktober, vierde de Landelijke Gilde Tielrode-Elversele haar 100ste verjaardag. In die 100 jaar heeft de gilde flink bijgedragen tot het behartigen van de belangen van de leden en het platteland. Daarnaast zorgde ze voor vorming, ontspanning en bezinning vanuit de christelijke geloofsovertuiging. De gilde telt momenteel 120 leden.

 

Toch is er pas sinds de fusie der gemeenten in 1977 sprake van de Landelijke Gilde Tielrode-Elversele. Voorheen waren het aparte verenigingen. De afdeling Tielrode zag in 1919 het levenslicht, terwijl in Elversele als sinds 1908 een afdeling had. De honderdste verjaardag van de gilde werd met een eucharistieviering en een feestzitting gevierd in de Emiel Naudtszaal in Elversele. De feestzitting werd geleid door voorzitter Dirk Elewaut. Piet Vanthemsche, nationaal voorzitter van de Landelijke Gilden en de Boerenbond, hield de feestrede vanuit de nationale invalshoek, burgemeester Luc De Ryck vanuit de plaatselijke invalshoek. De burgemeester had een speciaal pakket Temsese attenties bij voor Piet Vanthemsche, de bekendste drager van de familienamen die naar Temse verwijzen.

 

Image
V.l.n.r. zittend: volksvertegenwoordiger Jos De Meyer, nationaal voorzitter Piet Vanthemsche, voorzitter Dirk Elewaut, burgemeester Luc De Ryck, secretaris Patrick Pauwels, schepen Franky De Graeve en provinciaal proost Paul Dejonghe. Staand: Albert Van Goethem, Peter Mijten, Eddy Meul, ondervoorzitter Frans De Laet, consulent Diederik De Clercq, Franky Van Gijsel, Chris Scheers, Piet Speleman, gemeentesecretaris Luc Verhulst en Hubert Goossens

 

historiek

 

De Landelijke Gilde van Elversele werd opgericht in mei 1908 door Jozef Cornelis, Henri D’Haen, Petrus Cordeel, Clement Elewaut en Frederik Colman. Zij vormden, samen met Petrus Bogaert, August De Belie, Charel Geldof en Jozef Verberckmoes het eerste bestuur. Bij de start telde de vereniging 25 leden. Toen de vereniging zich in 1913 aansloot bij de nationale Boerendbond was het leden aantal gegroeid tot 56, in 1918 86. 

 

Doordat het aantal landbouwers afnam en steeds meer niet-landbouwers en tuinders toetraden, werd de naam in 1972 gewijzigd in Landelijke Gilde. Daarnaast ontstonden ook de Bedrijfsgilden, die zich specifiek toelegden op de vorming en de begeleiding van de land- en tuinbouwers. De jubilerende vereniging maakt deel uit van de bedrijfsgilde Wase Scheldekant.

 

Bij de fusie der gemeenten in 1977, fusioneerden ook de afdelingen Elversele en Tielrode. Het laatste bestuur van Elversele voor de fusie bestond uit voorzitter Jozef De Wree, secretaris Leon De Bock, Albert Elewaut, Louis Oelbrandt en Frans Colman. In de 68-jarige geschiedenis waren er 5 voorzitters, met name Jozef Cornelis, Leon Vincke (burgemeester van Elversele), Leopold Oelbrandt, Frans Colman en Jozef De Wree. Deze laatste bleef voorzitter tot 1979. Hij werd opgevolgd door huidig voorzitter Dirk Elewaut.

 

Het huidig bestuur bestaat uit voorzitter Dirk Elewaut, ondervoorzitter Frans De Laet, secretaris Patrick Pauwels, leden: Piet Speleman, Hubert Goossens, Peter Mijten, Franky Van Gysel, Eddy Meul en Chris Scheers. (mb)