Prachtige 60+ Gids voorgesteld

Image
De eerste exemplaren werden overhandigd: vlnr schepen Pia De Monie, Albert De Sitter als oudste man, Rita Buytaert als jongste bewoonster van Wissekerke en burgemeester Antoine Denert
KRUIBEKE. In de cafétaria van het WZC Wissekerke werd woensdagnamiddag in aanwezigheid van bewoners en de genodigden uit de seniorenverenigingen, de nieuwe 60+ gids Kruibeke voorgesteld. Het is een Gids voor wie het pensioen nadert of bereikt heeft. Hij telt 107 bladzijden en geeft alle info over het ouderenbeleid en alles wat er mee te maken heeft. Burgemeester Antoine Denert en schepen van senioren, Pia De Monie, vertegenwoordigden het gemeentebestuur.

Burgemeester Denert sprak in zijn welkomswoord de waarde uit van het WZC Wissekerke waar hij graag komt. Hij was fier en blij dat het beschikte over mooie ruimtes waarmee mensen gelukkig en blij worden gemaakt. Denert heeft het niet voor de eerste keer gezegd dat er op ‘genieten van het leven’ geen leeftijd staat. Maar dat het leven verandert zodra de zestig wordt bereikt of zodra men met pensioen gaat, kan niemand verdoezelen. Voor mensen die in het rusthuis verblijven is het

Image
De cover van de gids is merkwaardig: kinderen op een seniorenboekje. Het wijst wel er wel op dat kinderen een spiegel kunnen zijn voor wie ouder wordt.
volgens hem bijzonder belangrijk dat zij contact hebben met de mensen van buiten Wissekerke, met mensen uit het dorp. Zo weet men nog steeds wat er in het dorp gebeurt en kunnen ook boodschappen worden doorgegeven. Iets kunnen zeggen met mensen van ‘buiten’ zorgt voor belangrijke communicatie.

In de praktijk wil het gemeentebestuur daar ook aan meewerken en zo zal er een verbinding komen met de pastorijtuin die ook voor rolstoelen zal bruikbaar zijn. "We willen voor iedereen hier het leven zo aangenaam mogelijk maken", zegt de burgemeester en daarom ook dat hij uitkijkt naar de jeugdlokalen die er in de omgeving gaan komen. Dan kunnen de senioren ook tussen de kinderen en jongeren bewegen. "Dat maakt hen zelf ook jong", meent Denert die ook altijd zegt: "Vergeet de mooie dagen niet!"

In die optiek moet ook nieuwe seniorengids worden gezien. De Seniorenraad is initiatiefnemer en  heeft er een schitterend werk van gemaakt. Het was de 3de vernieuwde uitgave al en gedrukt met een oplage van 3000 exemplaren. Deze 60+ gids kwam tot stand door de samenwerking met het gemeentebestuur en het OCMW van Kruibeke. Antoine Denert is dan als burgemeester ook de verantwoordelijke uitgever.

Schepen van senioren Pia de Monie, was bijzonder enthousiast over de uitgave en vooral dat er zoveel belangstelling voor was, vond ze belangrijk. Ze vond het ook van belang dat de praktische zaken die in de gids staan ook gerealiseerd worden. "Maar het belangrijkste is en blijft dat jullie er gelukkiger door worden", aldus de schepen.

Image
Levien Foubert, voorzitter van de Seniorenraad, tijdens zijn inleidend woord.
Ze overhandigde dan een exemplaar aan voorzitter Levien Foubert van de Seniorenraad. De schepen De Monie had de eer aan de oudste bewoner van WZC Wissekerke een eerste gids aan te bieden. Jammer genoeg was de oudste dame, Jeanne Nielandt, 103 jaar ondertussen, niet in het rushuis want ze was gevallen en verbleef in het ziekenhuis. Daarom ging de eer naar de oudste man en dat was Albert De Sitter, ook al 96. De jongste rusthuisbewoner was Rita Buytaert die maar 60 jaar was en zij kreeg de gids van burgemeester Denert.

De nieuwe seniorengids is verder gebouwd op de vorige  maar de thema’s werden uitgebreid en aangevuld met al wat nuttig kan zijn voor het dagelijkse leven van een 60-plusser. Enkele foto’s frissen het geheel op. Het opvallendste van de lay-out is de cover waarop drie kinderen staan aan het Reynaertbeeld van het nieuwe woon -en zorgcentrum Wissekerke. Kinderen op een seniorengids, het is niet evident, maar wijst wel naar de ontmoeting tussen jong en oud. Een gegeven waar Kruibeke bijzondere aandacht schenkt.

Image
Er was heel wat belangstelling bij de voorstelling van de seniorengids.
Het gemeentebestuur en de seniorenraad hopen nu dat de gids een vaste waarde wordt in elke huiskamer van de 60-plussers.Zowat alles is er in te vinden onder verschillende hoofdstukken: Gezondheid en beweging, financiële voordelen, soorten van wonen, alles over thuiszorg, cultuur en ontspanning, mobiliteit en verkeer, veiligheid in de woning met een link naar de wijkagent en de brandweer, wat er moet gebeuren bij het overlijden van een naaste, aan het einde van de weg of o.a. het testament, laatste wilsbeschikking, begrafenis van een alleenstaande en orgaandonatie. Tenslotte is er nog een hoofdstuk met nuttige adressen en telefoonnummers.

Alle seniorenverenigingen zullen de 60-+Gids Kruibeke onder hun aangesloten leden verspreiden. Wie niet aangesloten is, zal vanaf maandag 27 oktober gratis een exemplaar kunnen afhalen op verscheidene locaties: op de sociale dienst en onthaaldienst van het gemeentehuis in Kruibeke, in het Dorpshuis ’t Klokhuis Kruibeke, op de onthaaldienst van het OCMW te Bazel en in Dorpshuis De Duizendpoot in Rupelmonde. (rolf duchamps)