Michael Jackson massaal herdacht

Image
Michael Jackson stierf op 25 juni 2009.
Dinsdagavond 7 juli 2009 19u30 Belgische tijd. In het Staples Center in Los Angeles start de herdenkingsplechtigheid van Michael Jackson. De King of Pop overleed onverwacht op 25 juni 2009. Of je nu fan was of helemaal niet, iedereen geeft toe dat met Michael Joseph Jackson een groot entertainer is heengegaan.

Over de jaren heen is veel gesproken en indien mogelijk nog meer geschreven over 's werelds bekendste entertainer. En niet altijd positief. Michael Jackson zal allicht wel z'n excentrieke kantjes gehad hebben maar heeft iedereen die niet? Ik heb in m'n leven al verschillende mensen ontmoet die wel wat rare kantjes hebben die niet altijd daglicht mogen zien. Daarin was Jackson niet anders, alleen werd alles door de roddel- en rioolpers, en ook door de 'gerespecteerde' pers, uitvergroot. Wat me het meeste opviel tijdens de herdenking was dat de fans, aanwezig en via televisie of internet, de menselijke kant van de popster te zien, of liever te horen, kregen. Berry Gordy, stichter van het legendarische platenlabel Motown, wist toch enkele frapante anekdotes te vertellen die vooral de mens achter de beroemdheid toonde. Zo ook met de woorden van actrice Brooke Shields. Eerlijk gezegd, had ik liever wat vroeger de mens achter Michael Jackson leren kennen. Een mens, niet excentriek, niet raar, maar een gewone man met aandacht voor de wereld rondom hem, gevoelig, vol humor en talent- en attentvol. Michael Jackson is gestorven op z'n 50ste maar had gedurende 40 jaar een grote invloed op de muziekwereld en, dixit enkele getuigenissen op de herdenking, opende voor de zwarte gemeenschap in Amerika heel wat duren. In Europa liggen we daar niet zo wakker van maar in Amerika heeft is dat zeker belangrijk. Hartverscheurend was de getuigenis van z'n dochter Paris: "Sinds mijn geboorte is mijn papa altijd de beste vader geweest, die je je voor kunt stellen. Ik wilde zeggen dat ik zoveel van hem hou.” waarna ze zich snikkend troost zocht bij tante Janet. Mooi en sereen was de manier waarop de familie de overleden zanger eerde door elk één handschoen te dragen, een van de handelsmerken van Michael Jackson. Ten opzichte van de 11000 fans was het een mooi gebaar om te kist voor het podium te plaatsen. Zo konden ook zij afscheid nemen van hun idool.

Het podium baadde in blauw licht. De reeks optredens tijdens ceremonie eindigde met een emotioneel 'We are the world' en 'Heal the world' waarin stiekem de stem van Michael Jackson was gesmokkeld. Pakkend, zeker wanneer de lege plek op het podium wordt getoond. De plaats die Michael zou innemen tijdens de comebacktour die er nooit zal komen.

Michael, thank you for the music! Rest in peace. (mb)

Image