Gentse Feesten klokken af op ruim 1,6 miljoen bezoekers

GENT. Wie vorige week vanuit het Waasland de Gentse Feesten heeft bezocht, is één van de 1.625.000 bezoekers die de feesten heeft bezocht. Dat zijn er 55.000 meer dan vorig jaar. De laatste dag, zondag 23 juli, trokken zo’n 100.000 mensen naar de Gentse binnenstad. 

Meer bezoekers, dat betekent ook meer afval, zo’n 8 procent meer in vergelijking met vorig jaar. De gemiddelde hoeveelheid afval per bezoeker is ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar. Toen was er al een daling van 42 procent. Bovendien daalde de hoeveelheid afval die deze editie van de straten werd geveegd met 23 procent, terwijl de hoeveelheid afval in korven en containers steeg met 17 procent.  

De overgrote meerderheid van de bezoekers kwam te voet en met de fiets, of met de bus of tram. Volgens de tellingen van de fietstelpalen ligt het fietsgebruik net geen 10 procent hoger dan vorige editie. In totaal hebben ongeveer 45.000 fietsers gebruik gemaakt van de Sint-Michielsparking en de parking in het Sint-Lievenscollege. De deelfietsen van Donkey Republic en Dott werden dubbel zoveel gebruikt als buiten de Gentse Feesten. Bolt is nieuw in Gent en kon meteen ook mooie cijfers voorleggen.  Ook het openbaar vervoer was populair: De Lijn vervoerde deze editie 272.000 reizigers, ongeveer 7 procent meer dan vorig jaar. Op piekmomenten parkeerden er 45.000 wagens op de parkings binnen de R40. Ondanks de drukte waren er geen mobiliteitsproblemen.

Er werd ook ingezet op veiligheid met twee chalets waar een meldpunt was ingericht. De boodschap 'Nee is nee, enkel ja is oké' was ook overal in de Feestenzone te zien. Het meldpunt heeft tijdens deze Gentse Feesten 60 meldingen ontvangen, waarvan 22 die gerelateerd zijn met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De andere meldingen zijn doorgaans gelinkt aan intoxicatie of tot rust komen.

Volgend jaar vinden de Gentse Feesten plaats van 19 tot en met 28 juli 2024. (mb, foto: Stad Gent)