Wereldkampioen mountainbiken Patrick Meersschaert kreeg onvergetelijke ontvangst

SINT-GILLIS-WAAS. Patrick Meersschaert uit Sint-Gillis-Waas is in het Canadese Sun Peaks wereldkampioen geworden in de categorie 45+. Meersschaert nam reeds bij de aanvang afstand van zijn tegenstanders en hij reed zich verder naar de titel met 1.40 min voorsprong op de 2de. Toen hij zondagavond terugkeerde was zijn verrassing groot toen hij door het gemeentebestuur en de dorpsgenoten al onmiddellijk werd gehuldigd.

 

Op het WK in Canada zorgde Meersschaert dat het verloop vrij snel in de goede plooi lag. Na de start kwam er een lange technische afdaling en de Waaslander reed op kop. Een Italiaan, Europees Kampioen, naderde en Patrick kende hem.  Hij liet hem voorbij rijden om zo uit te kijken hoe het met hem ging. Hij bleef er een tijd achter maar vond dat het te traag ging en hij nam uiteindelijk zelf de leiding. "Laat ons zeggen dat ik van de wedstrijd, die zo'n 1u 45 duurde, 1u40 op kop heb gereden. Ik haalde een gemiddelde van 16 km/u. Naar het einde toe kreeg ik nog krampen zodat de voorsprong van een stuk boven de 2 minuten, terugviel tot 1min40. Maar problemen had ik helemaal niet want ik reed lange tijd op reserve."


Patrick stond op het podium en werd door de UCI gehuldigd samen met een Canadees die 2de werd en een Fransman als 3de. Het WK 2006 zal weer plaatsvinden in Sun Peaks en Patrick vernam dat het daarna in Europa zal worden georganiseerd.


De nieuwe wereldkampioen masters +45jaar, Patrick Meersschaert, kreeg zondagavond, een uur na zijn landing in Zaventem, in zijn gemeente Sint-Gillis-Waas een hartelijke ontvangst door het gemeentebestuur, familie, dorpsgenoten en supporters. Voor de biker was het een complete verrassing maar ook al was hij meer dan 32 uren onderweg vanuit Canada, de vermoeidheid had plots geen vat meer op hem.


Aan het voorplein aan de pui van het gemeentehuis, werd hij ook opgewacht door burgemeester Willy De Rudder en zijn schepencollege. Zij wilden niet langer wachten voor een ontvangst omdat het prettiger is het te doen in volle euforie en in een uitbundige sfeer. Om de bevolking te verwittigen werden tientallen affiches gedrukt, grote en kleine, om in cafés en winkels op te hangen. Er stond op te lezen: "Patrick Meersschaert werd zopas in Canada Wereldkampioen mountainbiken categorie masters. Iedereen wordt zondag 14 augustus om 19u verwacht aan het gemeentehuis". En ze waren er.


Aan de pui van het gemeentehuis, hing de Belgische vlag en die hoorde bij het decor waarin de burgemeester ongeveer 150 dorpsgenoten mocht begroeten. Opzij stond de wereldkampioen in zijn donkerblauwe UCI kampioenentrui en de gouden medaille op de borst. Een fles champagne en een envelop had hij reeds in de handen. Patrick was duidelijk geschrokken van wat hier bij zijn thuiskomst gebeurde. Hij herhaalde voortdurend dat het een verrassing was. De burgemeester overhandigde hem een herinneringsschotel van de gemeente en zette mevrouw Meersschaert in de bloempjes.


Na de verwelkoming door burgemeester De Rudder, nam schepen van sport, Karel Verelst, het woord.  "Het is niet de eerste keer dat we Patrick huldigen", begon hij "Maar wereldkampioen worden is een prestatie die er bovenuit springt". Wereldkampioen worden is ook voor zo weinig mensen weggelegd. "De beste van de wereld zijn in uw categorie. Men kan er nauwelijks van dromen. Voor Patrick is het werkelijkheid geworden", ging de schepen verder.
De nadruk werd er ook op gelegd dat het voor Meersschaert de bekroning is van een rijk gevulde sportcarrière. Niet alleen in het mountainbiken maar ook in het motorcrossen waarmee hij eigenlijk in de sport terecht kwam. 
De wereldtitel is eigenlijk het gevolg van een hele reeks kwaliteiten die Patrick altijd tentoonspreidde: zijn gedrevenheid, kracht, uithouding, wilskracht en vechtlust. Schepen Verelst, zelf een verwoed mountainbiker, kende die kwaliteiten van zijn dorpsgenoot wel en wist ook dat hij op de trainingen inspanningen leverde "alsof zijn leven er van afhing". De wereldkampioen zoekt ook de moeilijke ritten op en dat niet alleen hier in de Ardennen. Hij rijdt ook in Duitsland, Frankrijk, Itali?Nederland en wordt wereldkampioen in Canada! Het was niet de eerste keer dat hij startte in Canada maar kende daar wel al dikke pech.


De wereldtitel paste volgens de sportschepen, goed bij Sint-Gillis-Waas, waar de wielersport bij velen nauw aan het hart ligt. Ooit was er met WSC Vooruit, een van de meest belangrijke rennersverenigingen  uit Vlaanderen. Ere- afgevaardigde van de Belgische Wielerbond, Marcel Mels,  was er tientallen jaren de secretaris en volgt nog steeds het wielergebeuren. Uit zijn club ontstond nu het AVIA-Wielerteam Waasland. Marcel Mels was ook nu weer aanwezig op de ontvangst om zijn gelukwensen aan te bieden aan de nieuwe wereldkampioen.


Patrick Meersschaert gaf niet alleen de mountainbikesport gestalte door zijn uitslagen en prestaties. Hij is samen met Dirk Cornu de bezieler van de Ronde van het Waasland voor mountainbikers die elk jaar van oktober tot januari wordt gereden en uitgroeit naar een organisatie die wekelijks bijna 1000 deelnemers krijgt. De apotheose van deze ronde vindt ook plaats in de sporthal van Sint-Gillis-Waas. "Patrick zet anderen aan om aan die sport te doen en dat is ook een grote verdienste", zo vindt de schepen Verelst.


Na diens toespraak vol fierheid, kwamen mensen van het gemeentelijk feestcomite dat in de gemeente de wielerwedstrijden organiseert, naar buiten met een reuzentaart, gesponsord door bakker Van Duyse, een grote fan van zijn buur die nu wereldkampioen is.


Alvorens het gemeentehuis binnen te gaan, wilde de kampioen zelf ook het woord nemen maar hij was zo sterk ge?tioneerd dat hij niet veel kon uitbrengen dan dat hij "het zo verrassend vond zo ontvangen te worden". In de feestzaal van het gemeentehuis, waar het volk bleef toestromen, mocht de kersverse wereldkampioen zelf de feesttaart aansnijden. Enkel de dames kregen aanvankelijk een stuk maar uiteindelijk bleek dat de taart zo groot, dat de mannen bij het drinken van een stevig streekbier ook mochten proeven. (Fvdv)

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. De mountainbiker Patrick Meersschaert is zondag in Bergschenhoek op de nevenwedstrijd van het Nederland Kampioenschap der beloften, 3de geëindigd na Nederlands kampioen Dick...

WIELERSPORT. Sint-Gillisnaar Patrick Meersschaert heeft 3 weken inactiviteit achter de rug wegens een zware verkoudheid. Een antibioticakuur en enkel maar wat lichtjes fietsen op de rollen zat er...

SINT-GILLIS-WAAS. Op het Europees Kampioenschap mountainbiken in het Italiaanse Mahë, zijn de masters  Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert in hun categorie 4de geworden.

MOUNTAINBIKEN/SINT-GILLIS-WAAS. Parick Meersschaert is zijn nationale titel kwijt. Het is niet leuk, maar op een circuit als Tervuren had hij het wel een beetje verwacht. Hij voorspelde het trouwens...

SINT-GILLIS_WAAS. Zaterdag werd in het kader van het Europees kampioenschap mountainbiken in Kluisbergen, een open wedstrijd gereden en daaraan namen de masters Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert...

SINT-GILLIS-WAAS. De twee Oost-Vlaamse mountainbikers Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert uit Sint-Gillis, nemen dit weekend 12 augustus deel in het Canadese Sun Peaks aan het Wereldkampioenschap...