Duivenmelkers met de snelste duiven gehuldigd

Image
Burgemeester Van de Vijver deed een oproep om de duivensport niet verloren te laten gaan, ook al behoort ze tot ons erfgoed.
BEVEREN. In de Verlatzaal van het kasteel Cortewalle mochten burgemeester Marc van de Vijver en schepen van sport Dirk Van Esbroeck meer dan vijftig duivenmelkers verwelkomen die zich hadden onderscheiden met hun duiven. In een organisatie van het gemeentebestuur werd tijdens de oorbij zomer in bepaalde wedstrijden uitgekeken wiens duif er snelst vloog vanuit Quiévrain, Noyon of Bourges. De winnaar in elke duivenvereniging werd bedacht met een prijs van 25 euro maar de winnaar van Bourges mocht 38 euro in ontvangst nemen. Ook de 2de en 3de kregen een geldprijs van respectievelijk 20 en 10 euro.

Dirk Van Esbroeck  onderstreepte dat de gemeente zich wil blijven inzetten om de duivenbonden te ondersteunen. Nog veel duivenliefhebbers samen te krijgen is niet gemakkelijk en daarom dat de gemeente 'De Snelste Duif' organiseert. "Het is ook wel een speciale sport ", aldus de schepen, "het is eigenlijk een samenspel tussen mens en dier. Elke duivenmelker heeft zijn eigen manier en ze geven hun geheimen ook niet prijs. Maar ook de inspanningen zijn groot om iets te bereiken."
Er is een grote tijdsbesteding nodig, alle dagen er mee bezig zijn en als een melker ergens heen moet dan moet hij hulp vragen om op de duiven te letten. "De gemeente heeft bewondering voor hen", sprak de schepen en dankte dan de duivenmaatschappijen uit Groot-Beveren. "Proficiat aan al wie deelnam want het is belangrijk dat er veel deelnemers zijn."

Image
Robert Ivens van de Gouden Pluim Kieldrecht kreeg de 'Beker Burgemeester Van de Vijver' als grote winnaar van Quiévrain.
Dan begon de proclamatie waarbij schepen Van Esbroeck al wie naar voor kwam, een envelop met het geld in het duivenmelkerhand stopte. Maar ze moesten ook een handteken plaatsen op een blad ten teken van ontvangst.  Net zoals dat op een wielerkoers gebeurt op de prijsuitreiking.

Er waren zes Beverse Duivenverenigingen die hun laureaten bekend hadden gemaakt. De uitslagen van de snelste duif op Quiévrain:
De Gouden Pluim Kieldrecht: 1. Robert Ivens 2. Marcel Beck 3. Miranda De Jong.
Zuiderbond Beveren: 1. Gustaaf Verberckmoes 2. Jozef Van Bogaert 3. Franky Quintelier.
Eendracht Beveren: 1. Herman Van Peteghem 2. Passemier – Van Meirvenne 3. Jeff Lauwers.
Vermaak voor allen Vrasene: 1. Hubert Cloostermans 2. Willy Hoskens 3. Dirk Blommaert.
Eendracht Haasdonk: 1. Ronny Janssens 2. Petrus Van Hoeylandt 3. André Van der Weken.
Eendracht Melsele: 1. Leo Van Goethem 2. Johan De Prekel 3. Trogh-Felix.
De grote winnaar van Quiévrain 2009 kreeg de beker "Burgemeester Marc Van De Vijver" en dat was Robert Ivens van de Gouden Pluim Kieldrecht.

De uitslag Noyon:
Eendracht Melsele: 1.Marcel Smet 2. D’Hooghe en zoon 3. Freddy Verbraeken.
Zuiderbond Beveren: 1. Raf Van Goethem 2. Gustaaf Verberckmoes 3. Omer Van Moer.
Eendracht Haasdonk: 1. Frans Van Mieghem 2. Marc Vriesacker 3. Roger De Backer.
Vermaak voor Allen Vrasene: 1. Georges Van Overmeiren 2.Dirk Blommaert 3. Paul Van Overmeiren
Eendracht Beveren: 1. Roland Janssens 2. Herman Van Peteghem 3. Omer Heyrman.
Gouden Pluim Kieldrecht: 1. Kindt – Van Bastelaer 2. Louis Vercruyssen 3. Marcel Beck.
De grote winnaar Noyon  die de ‘grote beker’ kreeg was Marcel Smet van Eendracht Melsele.

Tenslotte werden ook de prijzen uitgereikt van de snelste jonge duif op Bourges 2009. De winnaar was Hugo Van Moer die ook de 'Beker van Burgemeester Van de Vijver' ontving. 2. Verelst-De Beleyr 3. Danny Quasten.

Image
De winnaars met de ‘Snelste Duif’, uit de zes verschillende Duivenmaatschappij van Groot-Beveren. De grote kampioenen kregen de beker: vlnr met beker: Robert Ivens (Quiévrain)), Hugo Van Moer (Bourges) en Marcel Smet (Noyon).

Burgemeester van de Vijver hield er aan nog een slotwoord uit te spreken. Hij noemde het klassiek dat begin december de prijzen voor ‘De Snelste Duif’ werden uitgereikt. Het is ook de tijd dat de balans van een seizoen wordt opgemaakt. Hoe hebben ze gevlogen? Nu al worden plannen gemaakt om met de goede verder spelen maar andere  zullen volgens de burgemeester ‘in de pot geraken’. "Het is toch één van de mooiste sporten waarvoor de voorbereiding intens is en waarvoor veel op het duivenhok moet worden verbleven. En daar is zeker een geduldige echtgenote voor nodig. Duiven hebben ook liefde nodig. Soms zegge ze wel eens dat je tegen de duiven moet praten."

Van de Vijver dacht ook aan de Kieldrechtse duivenmelker die honderd jaar wordt, Cyriel de Bock, en daaruit besloot hij dat duivenspel wel een gezonde sport moet zijn. Maar van de veertien honderdjarigen die hij al heeft mogen huldigen sedert hij schepen of burgemeester is, was er maar één man. Bedenkelijk. Maar nu komt er in Kieldrecht dan toch een tweede bij en een duivenmelker.

Hij wenste allen veel succes toe in 2010 maar kon toch niet nalaten er nog eens op te wijzen dat duivensport tot ons erfgoed behoort maar dat er toch moet voor gezorgd worden dat ze zeker niet verdwijnt. Er moet gekeken worden hoe jonge mensen kunnen worden aangemoedigd om dezer sport te bedrijven. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

TEMSE. Het winterweer heeft onverwachte gevolgen. In Temse werd de 'Dag van de duif' en de kampioenenviering 2010 afgelast. Omdat heel wat duivenliefhebbers zijn al wat ouder en minder mobiel zijn,...

Op zondag 20 december keurde Temse heel wat duiven.TEMSE. Zondag had de dag van de duif te lijden onder het zware winterweer. Koude, sneeuw en ijs zorgden ervoor dat de opkomst in JOC De Nartist...

REGIO. Vogelbescherming Vlaanderen schiet de oproep van de Boerenbond (BB) om het komende weekend in heel Vlaanderen massaal houtduiven (Columba palumbus) te bejagen net zoals voorgaande jaren...