Sint-Niklase Biljartacademie is thuis in Biljartcentrum Witte Molen

Image
In het Biljartcentrum De Witte Molen is altijd biljartleven.
SINT-NIKLAAS. In Sint-Niklaas zijn er nog zes biljartclubs daar waar er vroeger nog 11 waren. Nu is de Sint-Niklase Biljartacademie met zijn 95 leden, wel de grootste en waarschijnlijk is dat ledenaantal nog meer dan al de andere clubs samen! En bovendien is de SNBA een vereniging die de grote organisaties aanpakt. En kan aanpakken want ze beschikken over een prachtig lokaal dat als 'Biljartcentrum Witte Molen' aanspreekt. Van in 1997 is dat de thuis van zowat de beste biljarters van de stad. Daar voor huisden ze op het eerste verdiep van een huis in de Apostelstraat, een accommodatie die voor een biljartclub wel voldeed om te biljarten maar niet om er gezond te ademen, te weinig verluchting en toch werd er toen nog gerookt.

We vroegen nu voorzitter Pierre Cornelissen onze gids te zijn bij het bezoek aan het biljartcentrum. Hij is ontegensprekelijk een monument in de Sint-Niklase, maar ook in de nationale biljartsport.

De Koninklijke Sint-Niklase Biljartacademie (KSNAB), wil via aan intense clubwerking veel bijdragen tot de promotie’ van de biljartsport. De lidgelden blijven er ook betaalbaar. Volwassenen kunnen kiezen tussen het ‘democratisch jaarlidgeld’ van 100 € of het ‘full member lidmaatschap’ van 150 €. Democratische leden kunnen onbeperkt spelen op de clubdagen maandag en, donderdag gans de dag plus op zondagmorgen. De full members mogen onbeperkt komen spelen alle dagen als er geen competitiewedstrijden of tornooien aan de gang zijn..
De leden betalen ook geen extra huurgeld voor gebruik van de tafels. De jeugd, de toekomst dus, mag onder de 15 jaar gratis spelen. Van 15 tot 18 jaar is het 1/3 van de normale prijs of 33 of 50 €/jaar/ Voor 18 tot 21 jaar bedraagt het 2/3 van de normale prijs of 66 en 100 €/jaar

Het lokaal aan de Witte Molen is dagelijks open en naast de driebandbiljarts kan er ook gesnookerd worden en staat er ook een poolbiljart klaar. Kortom, een heus biljartcentrum.
-"In het begin van volgend seizoen gaan we een tornooi spelen met de drie disciplines en wel in die zin dat niemand zijn eigen discipline speelt. Louter voor het plezier", zo wist Pierre te vertellen. Moet leuk worden een driebander die poolbiljart speelt en een snookerspeler die een drieband moet maken.

Het centrum heeft 3 matchtafels 2,85 m en 3 kleine van 2,10 m allen geplaatst in een rookvrije ruimte. Er is ook nog een carambole van 2,84 m voor recreatie en staat in de rookruimte. Maar met meer dan 90 leden worden zes tafels al erg beperkt en bovendien wordt er heel veel competitie gespeeld: 7 ploegen in de driebandcompetitie op de matchbiljart. Per week zijn er ook twee clubavonden die gereserveerd zijn voor de gewone leden. Veel blijft er dus niet over. "Op de andere dagen  is het altijd competitie en dat heeft zijn voor- en zijn nadelen. Er spelen er bij ons toch een 50 mee in de Nationale Bond en dat is goed de helft van ons leden. Die andere die komen dan op de clubdagen aan hun trekken. Het zijn ook meest ouderen."

een hechte familie

Image
Zo is in de Gladiolenstraat te Sint-Niklaas het biljartcentrum van de SNBA aangegeven.
SNBA heeft in ons land zonder twijfel heel wat allure. Ze behoort bij de grootste clubs, zeker op vlak van competitiespelers. Met 50 spelers hebben ze waarschijnlijk wel de top net voor Brugge. Er zijn er dan ook met 30 tot 40 competitiespelers. Biljart ruim bekeken, laat ons ook toe om van het Biljartcentrum aan de Witte Molen te zeggen dat het in Vlaanderen toonaangevend is.
Maar de SNBA vormt ook een hechte sportfamilie die goed bij elkaar wordt gehouden door organisaties op het sociale vlak naast deze op het sportieve vlak.  Zo wordt het seizoen gestart met een openingsreceptie. Er is een nieuwjaarsreceptie en een jaarlijks clubfeest met huldiging van de kampioenen. Er worden ook vriendenmatchen gespeeld en uitstappen gehouden. Om nog te zwijgen van de andere familiale activiteiten.

Snooker en Poolbiljart naast drieband te spelen in een schitterende taverne waar ook kan gegeten worden.- dat maakt Biljartcentrum ‘Witte Molen’ misschien wel tot het mooiste van ons land.
De uitbaters van de taverne zijn Eddy Verbert en familie maar in 1997 was het Pierre Cornelissen de zaak startte. Er moest heel wat verbouwd worden en samen met de clubleden werd dat verwezenlijkt. Er werd een cvba opgericht met drie bestuurders. Op een half jaar tijd werd een verwaarloosd gebouw helemaal opgeknapt. Voor de uitbating liep het aanvankelijk wel wat verkeerd in de taverne.

Pierre bracht het verhaal van de taverne nog eens tot leven: "Zo dacht ik om eens met Raymond Ceulemans te gaan praten want die kende ik als een goede kameraad van de tijd dat ik in de Wereldbeker Organisatie zat. Omdat de zaak van Koen in Mechelen gedaan was zag Raymond er wel iets in zitten en zoon Koen nam het over. Maar de aanpak was niet goed, zodat uiteindelijk Raymond en zijn vrouw het overnamen en dat was de definitieve start want tot op heden draait het hier goed. Raymond Ceulemans kende dan weer goed Eddy Verbert en omdat die zijn verzekeringszaak stopte, voorzitter was van de Antwerpse Drieband Liga en heel biljartminded, kwam die in de Witte Molen terecht. En zij doen dat heel goed."

Het bestuur bestaat momenteel uit voorzitter Pierre Cornelissen, ondervoorzitter Benny Van Goethem, secretaris Tom De Ruyte, sportleider Wilfried Laureys, penningmeester Leo Poschet en materiaalmeester Yvan De Ruyte.
De hoofdsponsor is psfashion.be of textielimport en distributie uit Sint-Niklaas en de co-sponsors zijn ‘IMMO Van Goethem’ en ‘Optiek Van Overloop’, eveneens uit Sint-Niklaas. (Rolf Duchamps)