vzw Open Stadion ook in het Waasland

REGIO. Open Stadion legt de nadruk op 'meer dan een club' in de voetbalsport. Het is een vzw die een steunpunt is en een kenniscentrum dat wordt gedragen door de voetbalwerelden de overheid. Het is nieuw maar zeker op zijn tijd want het stimuleert de Belgische profclubs uit eerste en tweede voetbalklasse om hun maatschappelijk engagement op te nemen. De clubs worden gestimuleerd op bv. sociale projecten op te zetten, inspelend op de maatschappelijke noden van haar omgeving. Die clubs moeten hun kracht aanwenden ten voordele van de samenleving. Open Stadion wil de clubs blijven bewust maken van hun impact om de samenleving verder gestalte te geven.

In een voetbalonderneming is alles gefocust op de ’11’, de spelers op het veld (sportieve cel, jeugdopleiding, commerciële cel, communicatie). Clubs worden door Open Stadion geprikkeld om na te denken over de plaats die ze voorzien voor de 12de (supporters) en de 13de man (gemeenschap). Welke aandacht wordt gegeven aan ‘12’ en ‘13’ om de ‘productiviteit’ van ‘11’ te verhogen?
Open Stadion werkt met 26 voetbalclubs samen en geeft ze advies. Ook Sporting Lokeren en Waasland-BeverenZo bestaat er nu al een waaier aan sociale projecten, waarbij de voetbalclubs fungeren als platform, facilitator en/of trekker. Bijvoorbeeld hebben een reeks clubs een ‘community manager’ als spelverdeler aangesteld om maatschappelijke acties van hun voetbalclub op poten te zetten en uit te voeren. De community manager van Waasland Beveren is Vincent Kiekeman en Romain Van Schoor vervult die taak bij Sporting Lokeren.

In het algemeen kunnen de activiteiten die kaderen in ‘Open Stadion’ concreet neerkomen op: blinde of slechtziende jongeren in het stadion de wedstrijd van hun club laten volgen via koptelefoon; bijlessen geven in de voetballoges; overleggen met de buurt; werkervaringplekken bieden aan leefloners, werkgestraften en stageplaatsen; jobbeurzen inrichten in de club; sensibiliseringsacties ontwikkelen rond EHBO, gezonde voeding en drugs; senioren uit hun isolement halen; taalstages houden op de club; een plaatselijke Open Stadion-vzw oprichten; de spelers inzetten in schoolactiviteiten en schoolcompetities; de stadioninfrastructuur door plaatselijke organisaties laten benutten; ICT-lessen (Informatie Communicatie Technologie) organiseren voor medioren en senioren; Gehandicapten-voetbal ondersteunen; sportieve begeleiding als integratiemiddel aanreiken aan dak- en thuislozen,druggebruikers.

Praktisch bij Waasland-Beveren

Vincent Kiekeman de community manager van Waasland-Beveren, heeft alle op vlak van de idee van Open Stadion eens op een rij gezet voor 2010. Daaruit blijkt dat de club heel wat initiatieven steunt die de maatschappij dienen. Op vlak van de tewerkstelling  en in samenwerking met het OCMW, stellen ze sich open als werkvloer voor artikel 60-personeel.

Met hulp van Federale Overheidsdienst BIZ - Voetbalcel kunnen ze  laaggeschoolden jongeren als startbaners een werkplaats aanbieden en hen begeleiden in hun kennismaking met het werkveld. Justitiehuizen hebben het tegenwoordig moeilijk om degelijke werkvloeren te vinden . Ook voor werkstraffen stellen zij hen open.

In samenwerking met Tempo Team, één va de grotere sponsors van de club, werd er een jobbeurs georganiseerd in de gebouwen van de club. Het is een manier om de drempel te verlagen. In samenwerking met het Sint-Carolus Technisch Instituut konden de leerlingen van de opleidingen 'veiligheidsberoepen' hun opleiding tot voetbalstewards op de club volgen. Bij Waasland - Beveren zijn ook reeds enkele pwa’ers tewerkgesteld.
Voor gezinnen met kinderen & kansarmen was er een Open Stadiondag. Dat was ter vervanging van de klassieke fandag. "De club wil immers de relatie met haar supporters en buurtbewoners optimaliseren. De parking en de terreinen werden omgetoverd tot een attractiepark waar de bezoekers zich gratis op konden uitleven. Bij alle activiteiten vielen er mooie prijzen te winnen zodat ook zij die het financieel moeilijker hebben 'in tenue' kunnen komen supporteren", aldus Kiekeman

Gedurende het jaar organiseert de club een zevental sport-, spel- en recreatieweken om kinderen en jongeren een toegankelijke, gestructureerde en zinvolle vrijetijdsbesteding aan te bieden. Toch wel een voorname opdracht die plaatsvond te Sint-Niklaas.

Omdat het stadsbestuur kampt met een gebrek aan opvangplaatsen, is er overleg geweest tussen de verschillende stadsdiensten en de club. Er werden uiterst democratische toegangsprijzen gehanteerd die afgestemd zijn op de prijzen van de stad, maar tegelijkertijd werden ook zeer lage prijzen aangeboden aan mensen met een kansenpas of zij die beroep doen op het ocmw.

Ook de gehandicaptensport krijgt alle aandacht bij Waasland-Beveren maar dit onderdeel is nog gecentraliseerd in Sint-Niklaas. Het is zelfs reeds zo dat een persoon in een rolwagen fungeert als scheidsrechter binnen het reguliere jeugdvoetbal. Een G-scheidsrechter dus. Jongeren met een mentale handicap hebben zich aangesloten bij de  club en kunnen deelnemen aan de G-competitie van de KBVB.

Via de Open Stadioncup kwam het straatvoetbaltornooi tot leven. Het was een erg laagdrempelig en toegankelijk straatvoetbaltornooi dat gedurende verschillende weken her en der in de stad werd georganiseerd. Het zal volgend jaar verder worden uitgewerkt Waasland-Beveren participeert ook in LOGO Waasland.  Voor de wedstrijden van Waasland-Beveren zijn er goedkopere  tickets  en abonnementen voor mensen met een kansenpas of zij die beroep doen op het ocmw kunnen aan een heel laagdrempelig tarief zich tickets en abonnementen aanschaffen om wedstrijden van het eerste elftal bij te wonen.

De club neemt actief deel aan verschillende initiatieven die door de stad worden georganiseerd zoals Dag van de Sint, Lotto Streetsoccer, Buitenspeeldag e.d. Momenteel zijn er gesprekken aan de gang om ook in Beveren activiteiten te realiseren. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Vorige week donderdag waagden de spelers van de eerste ploeg van Waasland Beveren, hun begeleiders en coach, zich aan volkspelen in sporthal 't Zillebeek. Ze proefden er onder meer van...

BEVEREN. De fusieclub Waasland-Beveren is zowel op sportief als op financieel vlak een succesverhaal. Dat laat de gemeente Beveren weten. Een en ander blijkt ook uit de cijfers die clubmanager op...

SINT-NIKLAAS/BEVEREN. Voetbalclub Waasland-Beveren wil zoveel mogelijk supporters mobiliseren om hun favoriete club bij te staan in de eindronde in tweede klasse. Waasland-Beveren wil via de...