Dameswielerploeg Beneluxteam voorgesteld

Image
Ploegleider Thierry Van Gasse uit Hamme.
TIELRODE/WAASLAND In de Rietgors aan het Waesmeer in Tielrode werd het Beneluxteam voorgesteld. Deze wielerploeg is de enige in het Waasland die uitsluitend uit meisjes en vrouwen bestaat. In totaal telt het team 15 rensters. Het wordt geleid door voorzitter Freddy Méchant, ploegleider Thierry Van Gasse en Greta Eeckhaudt. Het Beneluxteam  is een onderdeel van de vzw Wielerteam Temse waartoe ook de Wielertoeristenclub ‘De Vier Kronen’ behoort. Ook deze club, die bijna 50 leden telt, werd voorgesteld.

Het Beneluxteam begint aan het 8ste seizoen. En dat was voor voorzitter Freddy Méchant een gelegenheid om eens terug te kijken naar februari 2001 toen het Beneluxteam boven de doopfont werd gehouden. Er is in al die jaren heel wat gebeurd en dat Freddy en zijn medewerkers er nog altijd staan betekent dat zij er in geloofden en dat steeds nog doen.

"Ons eerste seizoen, wij noemen dat ons Nederlands avontuur was er een van vallen en opstaan. Hieruit hebben wij geleerd dat we beter onze eigen weg gaan en dat heeft de toekomst ook uitgewezen", aldus de voorzitter. Na dat Neckermann avontuur werd van het Beneluxteam in de jaren die volgden, een ploeg gemaakt die in het peloton gerespecteerd wordt. "Niet omdat we iedere week met een resem overwinningen naar huis komen,  maar  omdat de meeste van onze rensters altijd bereid zijn mede de wedstrijd te maken.  Zij die niet bereid waren het zelfde vaandel te dragen werden bedankt voor bewezen diensten.", aldus Freddy Mechant.

Image
De twee steunpilaren van het Beneluxteam Thierry Van Gasse en Freddy Mechant.
In het begin hadden ze enkel elite rensters,  maar na overleg en op aandringen van de wielerbond begon het Beneluxteam ook met jeugdrensters te werken wat al vlug resulteerde in mooie prestaties van enkele van hen. Die lijn wordt nu ook weer doorgetrokken.

Maar dan werd de voorzitter-stichter ziek en het werden zware jaren voor hem maar stilaan kwam alles weer goed te liggen tot hij eind 2008 toch de beslissing wou nemen met de ploeg te stoppen. Thierry Van Gasse, de man die het volledige team op alle vlakken schraagt, kon Freddy toch overhalen verder te doen. Hij deed dat met de woorden:
"Een kind dat ge boven de doopfont hebt gehouden mag je niet in de steek laten."
Het is wel zo dat Thierry heel wat taken heeft overgenomen en Freddy Mechant zo de mogelijkheid gaf om meer tijd met zijn gezin  door te brengen. Hij besloot: "Ik zal minder vaak op de wedstrijden aanwezig zijn,  maar volledig weg blijven zal ik zeker niet doen. Op geregelde tijdstippen zal ik wel eens een kijkje komen nemen."

Ploegleider Thierry Van Gasse vond dat 2008 een mooi seizoen was voor het damesteam. Knappe overwinningen werden behaald door Kaat Hannes. Ook tal van ereplaatsen in het buitenland waaronder een 7de plaats op het EK en een 2de plaats in het jongere klassement van Tirreno Adriatico voor jeugdrenster -25jaar. Andere van de jeugdrensters lieten zich niet onbetuigd en zetten  mooie prestaties neer.
Thierry Van Gasse ging verder: "Ook onze dames elites deden het voortreffelijk, wetend dat het niveau  ieder jaar de hoogte in gaat door de vele buitenlandse rensters die naar onze streken afzakken. Wat mij van hen vooral bij blijft is de inzet die zij toonden in Tour L’Ardeche in Frankrijk, een voorbereidingswedstrijd op het WK waar alle toppers aanwezig waren en er verschillende terug te vinden waren die daarna in de top 10 van het WK stonden. De ploeggeest en de kameraadschappelijkheid die onze rensters daar aan de dag legden, wel daarvoor  doe ik het met zoveel plezier ieder jaar weer opnieuw."

Image
Twee juniores uit de regio: Cynthia Bracke uit Overmere en Claudia Paelinck uit Belsele

De vooruitzichten voor het nieuwe seizoen kondigen zich volgens de de ploegleider zwaar aan. Komend weekend hebben ze startrecht in de Omloop Het Nieuwsblad (vroeger Omloop Het Volk)en een week later de eerste rit voor de Beker Van Vlaanderen in Tielt-Wingene. "Na deze 2 weken zullen we weten waar wij als ploeg staan", denk Thierry Van Gasse, "Jammer dat Kaat Hannes ons in deze wedstrijd niet kan bijstaan daar zij op het ogenblik nog geen 18 jaar is. Voor de rest zal Van Gasse wel zien of het Beneluxteam hier of daar startrecht kan krijgen om een rondje in het buitenland te rijden.

Image
Het Beneluxteam 2009 (Zonder Kaat Hannes en Sarah Inghelbrecht)

Het team 2009 bestaat uit
Aspirante :
Yenthe Boons uit Lille
                           
Nieuwelingen:
Bo Carless (15) uit Hooglede en
Nathalie Nijns uit Lille.

Juniores:
Cynthia Bracke uit Ov ermere,
Kaat Hannes (17) uit Wechelderzande.
Sarah Inghelbrecht (16) uit Vlissegem.
Claudia Paelinck (17) uit Puivelde.
 
Elites:
Katrien Aerts (32) uit Westerlo.
Sarah Borremans (20) uit Wambeek.
Karine Copejans (44) uit Zele.
Ellen De Weerdt (29) uit Heist-op-den Berg.
Lieve Koninckx (32) uit Grobbendonk
Carine Potums (42) uit Londerzeel.
Liesl Van Daele (18) uit Sint-Niklaas.
Ilse Van de Pontsele (25) uit Deftinge-Lierde.(Rolf Duchamps)