Zondag reeds de 45ste Omloop van het Waasland

Image
Nico Eeckhout die in 2009 voor de 4de keer de Omloop kan winnen.
WAASLAND. Zondag wordt de 45ste Omloop van het Waasland voor beroepsrenners of elite mét contract gereden of sedert vorig jaar ook Lokeren - Stekene. De ‘Omloop van het Waasland’ blijft hét monument van het Waasland. En we zijn er zeker van dat er wielerliefhebbers zijn die het gebeuren nooit willen missen. Sedert vorig jaar ligt de aankomstlijn weliswaar niet meer op de gekende plaats in Kemzeke, waar meer dan 40 keer een winnaar op het podium werd gezet. Er kwam een verhuis naar Stekene zelf. En misschien is een vernieuwing ook wel eens goed, al zullen die van Kemzeke dat niet in dank hebben aanvaard.

Geen Kristof Goddaert in de Omloop al was die aanvankelijk wel vermeld op de lijsten. Streekrenners zullen er wel zijn met - hopelijk - Preben Van Hecke van Topsport, Jarno Van Mingeroet, misschien ook wel Björn Coomans en dan de thuisrijders Jarno Van Guyse (Stekene)voor Topsport Bauknecht en voor Artevelde: Gunter Sterck (Klein Sinaai) en Willem De Greyt (Sinaai).

De organisatie is in handen van de vzw Nering door Sport Kemzeke dat al veel jaren paraat staat. Voor 2009 zijn ze er klaar voor . De inschrijving vindt nu plaats op het stadhuis van Lokeren waar om 13u de officieuze start wordt gegeven op de markt. De officiële start gebeurt, na een tocht doorheen de stad, aan het voetbalstadion Daknam. Dan wordt vertrokken voor twee plaatselijke ronden van 27,4 km langs Sinaai, Eksaarde, Lokeren-markt en dan weer via Daknam naar Sinaai. De 3de rond gaat dan van Sinaai naar Kemzeke,  Sint-Gillis, Stekene –Drieschouwen-Oosteindeken- Polenlaan waar vdan 9 plaatselijke ronden beginnen  van 12,4 km langs Dorpstraat-Bormte-Dauwstraat-Regentiestraat-Kemzekedorp naar Sint-Gillis Loeverstraat-Holdamstraat-Reepstraat en weer Drieschouwen richting Stekene dorp waar de aankomstlijn in de Polenlaan zal liggen. De totale afstand zal dus 191 km bedragen.

Het is uitkijken of Nico Eeckhout, die weer aan de start zal staan met het An Post-SeanKelly team. Nico is na drie overwinning al ‘Mister Omloop Waasland’. Hij won 2006, 2007 en 2008. SDte je voor dat hij ook dit jaar zijn snelle benen kan aanwenden om nog eens te winnen. Dan is de wereld wel te klein.

De andere winnaars van deze eeuw zijn al: in 2000: Jans Koerts (NL), 2001: Martin Van Steen (NL) 2002: Peter Van Agtmaal (NL), 2003: Belgisch Kampioen Geert Omloop die ook al in 1999 had gewonnen, 2004: Christophe Roofdhooft en 2005: Gorik Gardeyn.

Mannen uit de streek die op de erelijst staan zijn in 1967 Martin Van den Bosch van over de brug van Temse, 1970 Etienne Antheunis die toen Ronny Van de Vyver klopte, 1979 en 1982 was het de snelle Johnny De Nul die het haalde, in 1985 Zelenaar William Tackaert en dan in 1994 nog eens Jan Bogaert. Bij Palmans Cras is ook Geert Omloop ingeschreven en hij won al tweekeer. Zal hij zoeken nummer 3?

Wie naar Stekene komt kan vooraf ook al kijken naar de nieuwelingenkoers in afwachting. Die renners gaan om 13u van start aan de Polenlaan en moeten 9 ronden van 5,1 km rijden. De inschrijving en uitbetaling gebeurt in de Sporthal in de Nieuwstraat 60a. Deze wedstrijd is de 26ste Memorial Albert Van Kerckhove. (Rolf Duchamps)