Veldrit GP De Ster nog dit jaar in oktober en niet in Nieuwjaarsperiode

Image
Gery Smet van de Verenigde Wielerclubs van Sint-Niklaas die nu in oktober hun GP De Ster moeten inrichten.
WAASLAND. De GP De Ster die het veldrijden in het Waasland een belangrijke promotie bezorgt, heeft een moeilijk hoofdstuk laten schrijven in de nog jonge geschiedenis van de Verenigde Wielerclubs van Sint-Niklaas. De GP De Ster was begin dit jaar pas aan de 8ste uitgave toe en de datummiserie sloeg toe. Traditioneel vindt deze cyclocross op 2 januari in Sint-Niklaas op het Recreatiepark De Ster plaats. Maar sinds een 2-tal jaar heeft ook de internationale veldrit van Tervuren zijn plaatsje op de drukke wielerkalender gekregen, met name op de eerste zondag van januari. En daar begint de miserie.

In 2011 vallen beide wedstrijden in principe samen want 2 januari is immers de eerste zondag van januari én de dag van De Ster. Reglementair kan dat  niet. De Sint-Niklase organisatoren stuurden Géry Smet naar de KBWB om de problematiek voor te leggen. Dat deed hij al in augustus 2009 tijdens een vergadering met de UCI-veldritorganisatoren.
De Verenigde Wielerclubs dachten dat ze op hun twee oren mochten slapen voor 2011 want Marc Bollen, sportsecretaris van de KBWB, deelde hen mee dat de oudste organisatie de voorkeur krijgt en dat in dit geval de GP De Ster op 2 januari kon doorgaan. Geen vuiltje aan de lucht en de Wase organisatoren dienden op 14 november 2009, ruim voor de deadline van 1 december,  de aanvragen in voor de wedstrijden van de GP De Ster 2011 bij de sportsecretaris en bij de veldritcoördinator Eddy Lissens.

Alles in orde dachten ze bij de Verenigde Wielerclubs van Sint-Niklaas. En inderdaad het bleef stil. Maar in de Bond bewogen zich toen een paar gladde palingen en precies op 2 januari op de dag van de wedstrijd 2010, liep een informatie binnen dat in 2011 niet langer op 2 januari kon georganiseerd worden. Groot alarm in ’t Waasland. Géry Smet kon niet volgen:
-" Zonder enige vorm van voorafgaand overleg of communicatie was onze wedstrijd door de veldritcoördinator van de KBWB verplaatst naar maandag 3 januari. Navraag bij de wielerbond leert ons dat het reglement klaarblijkelijk niet langer de voorkeur geeft aan de wedstrijd met de grootste anciënniteit op een bepaalde datum maar wel aan de wedstrijd die op een vaste dag zit in casu de eerste zondag van januari. Daarnaast moeten we vaststellen dat de verschuiving naar 3 januari  wel al langer gekend was bij personen extern aan onze organisatie."

GP De Ster op een maandag. Onzinnig natuurlijk. En wat een vieze houding van de KBWB die zonder enige vorm van overleg de Verenigde Wielerclubs zomaar voor een voldongen feit plaatst. Vies, omdat het zijn eigen richtlijnen zomaar wijzigt.  Géry Smet:
-"De organisatie van de GP De Ster 2011 op maandag 3 januari is voor ons geen optie gezien we hier de laatste wedstrijd zijn van de drukke periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar en bovendien slechts een paar dagen van de nationale kampioenschappen verwijderd zijn.  De datum die de wielerbond ons eenzijdig opdringt maakt het ons onmogelijk om de veldrittop aan de start te krijgen en om een kwalitatief programma aan te bieden."

Waarop de mannen van de GP De Ster, die ook de medewerking heeft van het Stadsbestuur en het Recreatiepark zelf, dan maar beginnen zoeken zijn naar een alternatieve datum. Simpel was dat niet want veldritkalender zit eigenlijk al eivol. En toch werd een datum gevonden. Zaterdag 9 oktober 2010. Ze zitten hiermee tussen de openingswedstrijd van de GVA-trofee te Namen op 3 oktober en de openingswedstrijd van de Superprestige te Ruddervoorde op 10 oktober. Andere data waren absoluut geen optie, vandaar deze Wase keuze.

Onder voorbehoud van goedkeuring door de KBWB en de UCI, zullen er in 2010 dus tweemaal veldrijders aan de slag zijn op het recreatiepark. De nieuwe datum zou hen bovendien ook moeten toelaten om de toppers opnieuw de weg naar de wedstrijd op ’t Ster te laten vinden. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Gery Smet van de Verenigde Wielerclubs van Sint-Niklaas: "Er komt geen GP De Ster op 9 oktober." (archieffoto)SINT-NIKLAAS. De 9de editie van de GP De Ster diende zoals eerder gemeld noodgedwongen...