Beverenaar Jos De Groof op WK Kegelen

Image
Beverenaar Jos De Groof is de eerste Beverenaar die naar het WK Kegelen mocht.
BEVEREN. Jos De Groof van de Beverse Kegelclub nam, als eerste Beverenaar ooit, deel aan de Wereldkampioenschappen Kegelen in Langenfeld in Duitsland. Daarmee heeft hij niet alleen zijn club maar ook het Belgische kegelen meer uitstraling kunnen geven. Hij kwam uit in de categorie senioren + 50 jaar bij de Heren Tandem. Jos vormde die met Werner Schöpkens van de regio Oostkantons. Hij had daar nog nooit mee gespeeld maar het klikte onmiddellijk. Jos had ook getraind met de nationale ploeg. Ze haalden de halve finale. Voor Jos De Groof (66) was deelnemen aan het WK een onvergetelijk gebeuren en beslist hét hoogtepunt uit zijn lange carrière. 

Jos, die sinds 1971 in Beveren woont, is de 'vader' van de bekende Ford Garage De Groof, die meer dan 35 jaar lang op de Gentseweg was en nu via zoon Ben aan het Pareinpark is gevestigd. Het is ook al een kwarteeuw geleden dat hij de weg vond naar de kegelsport, eerst als recreatief speler maar daarna in clubverband. 

In Duitsland behoorde hij tot het kleine groepje Belgen die op wereldniveau mochten kegelen. Hij was de enige Vlaming bij de mannen en verder waren er ook twee Vlaamse dames bij. In totaal was ons land vertegenwoordigd door zes mannen en zes vrouwen. Zij hadden zich moeten kwalificeren. "Het is eigenlijk zoals de Olympische Spelen maar in het klein", zei Jos,"De landen stappen er bij de opening op achter hun landnaambord, dan wordt de ploeg voorgesteld, de spelers en dan klinkt de ‘Brabançonne’. Het is allemaal wel écht met toespraken van de burgemeester, de gouverneur, de president van de Wereldkegelbond."
Zo is dat dus echt wel de top. Er het Belgische niveau, het Europese maar in Langenfeld was dat toch wat anders als het wereldniveau is. In die kegelwereld mocht Jos De Groof zich vijf dagen bewegen. De Belgische Kegelfederatie komt er financieel wel tussen maar als speler moet je zelf ook nog wel wat van de bankrekening halen.

deelname is meerwaarde voor kegelsport

Jos had het aanvankelijk niet verwacht dat hij zich zou kwalificeren voor het WK. Hij is er eerlijk in te zeggen dat er wel betere kegelaars zijn die niet gekwalificeerd zijn geraakt. Maar ja, het gaat om zes selectiewedstrijden en Jos speelde evenveel keer heel goed en daar haalde hij de selectie uit. Nog net als zesde speler.

Image
In Duitsland vormde hij een duo met Werner Schöpkens.
"Voor me zelf was de selectie een eer en een genoegen maar voor de Vlaamse Kegelsportfederatie is het eigenlijk een meerwaarde dat een Vlaamse speler heeft kunnen deelnemen aan het WK", aldus Jos. De kegelsport in België richt zich naar Vlaanderen maar ook vooral naar de Oostkantons. Jos weet dat die van de Oostkantons een graad beter zijn dan de Vlamingen omdat ze ook veel meer mogelijkheden hebben om te kegelen. Ze beschikken over veel meer kegelbanen. Ze trainen ook twee tot drie keer per week terwijl ze bijvoorbeeld in Beveren het moeten houden tot één keer per week. In de Oostkantons zijn die trainingen ook gratis. In Beveren moet er elke keer betaald worden, per uur, per baan. Het gebruik van de accommodatie kost geld. Van enige subsidie van BLOSO is er geen sprake. Misschien kan dat wél indien de kegelsport meer populairder wordt.

kegelen is geen bowling

Jos De Groof moet zelf ver terug gaan in jaren om naar zijn eerste kegelcontact te kijken. Voor 'een partij plezier' net zoals veel mensen al eens gingen bowlingen. Godelieve De Vleeschouwer lag zowat aan de basis omdat ze Duitsers kende die in Antwerpen werkten maar in hun vaderland wel de kegelsport beoefenden. In dat land is deze sport immers veel actueler en druk beoefend.
Om de veertien dagen ging Jos met de vrienden eens kegelen en na enkele jaren werd vastgesteld dat ze toch al wat kwaliteit in huis hadden op vlak van kegelen. Zo werden ze een vijftiental jaren geleden ingelijfd in een club. "Persoonlijk vind ik de kegelsport veel interessanter en ook moeilijker dan bowlingen. Je moet immers meer effecten gebruiken in het gooien. In bowling zullen de echte kampioenen misschien ook wel effect gooien. Maar bij manier van spreken kan iedereen bowlingen, maar voor kegelen moet je meer oefenen."

Dat de Beverse Kegelclub kan beschikken over een puike kegelbaan is in ieder geval een grote stap vooruit. De Kegelfederatie is er blij om dat Beveren zo’n accommodatie bezit. Om de drie jaar worden de banen gekeurd en op deze van de Beverse Kegelclub mogen internationale wedstrijden worden gespeeld. Tiptop in orde dus. En de club is er zeer blij om want waarschijnlijk sluit er in Antwerpen weer een kegelhuis of weer vier kegelbanen minder en dan is de stap gauw gezet naar Beveren. Zo bekeken gaat het volgens Jos niet zo goed met de kegelsport in het algemeen maar in Beveren loopt alles haast perfect. Reeds twee Antwerpse clubs komen in Beveren trainen.

Jos De Groof is door zijn deelname aan het WK nog meer gemotiveerd en wil er mee doorgaan zolang ‘zijn knoken’ het toelaten. In Duitsland ontmoette hij o.a. kegelaars uit Brazilië, Bosnië, Italië, Frankrijk, Luxemburg, Nederland,Duitsland. Sommige spelers kende hij al van internationale wedstrijden. Duitsland is wel het kegelland bij uitstek en Jos schat dat er toch wel een 12.000 Duitsers zijn die kegelen . Op het WK hebben ze zo goed als alle reeksen gewonnen.

jeugd motiveren

Jos De Groof hoopt dat zijn deelname aan het WK ook de jeugd zal motiveren. De Beverse Kegelclub heeft heel wat jongeren die het leren en er wordt gehoopt dat zij het verder zullen doen. Momenteel zijn er een 50-tal leden ingeschreven bij de federatie, waarvan een 20 jongeren. In totaal telt de Beverse 105 leden. "Verder doen dat is zowat het struikelpunt bij de jongeren", meent Jos "Van het moment dat ze ‘kennis’ beginnen krijgen haken ze af. De kegelsport is ook niet zo populair omdat het ook een redelijk moeilijke sport is in vergelijking met bowling."
Hoe dan ook Beveren is op vlak van de jeugd, één van de betere clubs in ons land. Hoogstaand ook op vlak van opleiding. Er worden ook veel activiteiten georganiseerd naar de Beverse jeugd toe. Zowel via de schoolsport als via jeugdsportkampen in de vakanties. Leonard Van Overmeiren en Freddy Brocken begeleiden die organisaties dan.

Wat De Groof ook altijd bij zal blijven over zijn deelname aan het WK is de tucht die daar heerste. Meest opvallend voor hem was dat de deelnemers een soort gedragscode moesten tekenen waarin ze kennis namen van het verbod van het drinken van alcoholische dranken voor de wedstrijden. Dat gold ook voor de coach. Na de matchen mochten ze dat wel doen maar dan nooit in de nationale trui van de wedstrijden. Zijn deelname aan het WK wil Jos ook aanwenden om de club te trachten naar een hoer niveau te tillen en vooral ook nog meer bekendheid te geven. "De modale Beverenaars weten nog niet wat kegelen is. Ze denken dat je nog zelf de kegels moet gaan zetten. Maar het gaat hier professioneel, automatisch tot zelfs het weergeven van aan hoeveel km per uur de ballen gaan!"

Image
Supporters moedigen De Groof aan.
 

carrière

De carrière van Jos De Groof begon groots te worden toen hij 1999-2000 kampioen werd bij de Heren B. Hij was er bij toen de Beverse Kegelclub werd op 21 juni 2001.
2003: Jos speelt kampioen met de Beverse in de Antwerpse Rondgang 2de afdeling.
2005: Hij behaalt brons op het Individueel Kampioenschap KBKB.
2006: Jos behaalt met Guido Van Alsenoy goud op de Tandem Kampioenschappen van de KBKB. Hij wordt samen met Alfred Brocken ook Tandemkampioen en met Marcella Hermans ook Tandemkampioen in de MIX
2007: Jos wint zilver op het Individueel Kampioenschap en wordt in dat jaar ook verkozen als voorzitter van de Vlaamse Kegelsport Federatie.
2008: Goud op het Individueel Kampioenschap Heren senioren.
2009: Goud op het Individueel Kampioenschap Heren senioren en een kwalificatie voor het WK in Duitsland. (RD)

 

Lees ook:

BEVEREN. In de Nationale Interclub moest Beverse 1 zondag spelen tegen de kopploeg in hun reeks, SK-Kelmis. En tegen een topper spelen brengt mee dat de verwachtingen eigenlijk niet zo hoog liggen....

BEVEREN. Vorig weekend heeft de Beversekegelclub deelgenomen aan het tornooi van de Leeuwkes dat elk jaar plaatsvindt in de Kegelkluis te Antwerpen  en ten voordele is van de aangesloten...

BEVEREN. Acht dames en evenveel heren vertegenwoordigden België op het WK Schaarbaankegelen in het Duitse Langenfeld. Onder hen was de Beverse Jos De Groof, voorzitter van de Beverse kegelclub....

BEVEREN. De Beverse Kegelclub heeft het waar gemaakt om met twee van de drie ploegen die deelnamen aan de competitie van de Vlaamse ‘Rondgang’, de titel binnen te halen. Een bewijs dat...

Leonard Van Overmeire (links) die in Eupen op het BK Kegelen brons pakte.BEVEREN. In  het sportcentrum te Eupen vond het KBKB-Individueel kampioenschap van de Koninklijke Belgische Kegel...

Leonard Van Overmeiren, Jos De Groof en Alfred Brocken hebben alles voorbereid voor een prachtige driedaagse 8ste grote Prijs Beversekegelclub.BEVEREN. De Beversekegelclub  pakt op ...