35 jaar Comite Heropleving Wielersport Beveren gevierd

Image
Flor Van de Velde (l) werd in 1973 door Marcel Van Kerckhove gevraagd om samen met hem een wielerclub in Beveren op te richten.
BEVEREN. De wielerclub CHW bestaat 35 jaar en dat werd niet vergeten tijdens de hulde van de club voor 30 jaar Schaal Schoeters in Beveren. In aanwezigheid van burgemeester en Schepenen werd nog eens duidelijk gesteld hoe het CHW  op een zeer degelijke basis werd opgericht.

 

Het initiatief om in Beveren naast 'Wij Willen' nog een wielerclub op te richten kwam van Marcel Van Kerckhove. Het was nog in 1972 dat hij vanuit de plaatselijke Vermeylenkring iets wilde organiseren dat met het wielrennen te maken had. Marcel haalde zijn idee uit de vaststelling dat in Beveren de wielersport in een wreed stille periode zat. Na de koerstijd van Gerard Buyl( gestopt in 1958) en Peet Oellibrandt (gestopt in 1968) was er echt niet veel meer te beleven. Marcel Van Kerckhove wou de wielersport laten herleven en daarbij dacht hij niet in eerste instantie aan het geven van koersen maar wel wou hij de jeugd opvangen en de jonge renners steunen.

 

Als leraar wist Van Kerckhove heel goed hoe hij de jeugd moest aanpakken. Hij haalde ook nog onderwijzer Flor Van de Velde bij en met zijn tweeën begonnen ze de weg te effenen. In die aanvangsperiode werden de Beverse renners inderdaad gesteund maar naderhand leverde het toch moeilijkheden op. Het ging over geld, en dat maakt het steeds moeilijker. Uiteindelijk was het oprichten van een eigen wielerschool, nog het beste initiatief om de jonge renners te helpen. De CHW Wielerschool werd opgericht in 1975.

 

De oprichting van het CHW moest ook gezien worden in de grote groei en bloei van SK Beveren en de sportmensen schonken de meeste aandacht aan die voetballers. Toch slaagde het CHW er in om al van in het eerste jaar grote belangstelling los te weken bij de bevolking. Het eerste jaar, 1973, werden maar liefst 10 wedstrijden georganiseerd voor de jeugd. De heropleving kon beginnen. Geld had het CHW gehaald uit een allereerste activiteit: een sportavond in zaal Scala met de toenmalige BRT-journalist Louis De Pelsmaeker. Er werd toen 64.620 fr samen gebracht.

De Beverse renners uit die beginperiode waren de nieuwelingen Ronny Van Raemdonck zaliger, Luc Caluwaert, Rudi  Franssens en André Verhelst. De juniores Jef Caluwaert, Johnny Vanderveken, Guido Bal, Roger De Rudder en Dirk Kosolosky zaliger. De liefhebbers: Dirk Baeckelandt, Freddy Seghers en Franky Franssens. Er kon onmiddellijk worden gerekend op de steun van Mode Spaenhoven, Brandstoffen Omer De Keulenaer en Garage Toyota François Van Mieghem.

 

Image
Een historische foto in de 35 jaar CHW: nadat ze ook al in Cortewalle de renners van een veldrit lieten rijden, organiseerden ze ook een veldrit op Singelberg in de Polders.
Toen het CHW in 1973 met de wedstrijden begon zagen stichter Marcel Van Kerckhove en Flor Van de Velde, toen de voorzitter,  het groots. De wielerliefhebbers keken raar op toen in augustus in de Molenbergwijk drie koersen op één namiddag werden georganiseerd: nieuwelingen, juniores en liefhebbers. De bevolking vroeg zich af: "Wat krijgen we nu, drie koersen op één namiddag…". Dat was nog nooit vertoond in de Wase regio.
Het CHW was anders dan de andere wielerclubs uit de streek. In dat jaar werd voor de eerste keer in Beveren ook een veldrit georganiseerd en ongelooflijk maar waar, de renners reden zelfs langs Cortewalle en de aankomstlijn lag in de Stationsstraat, ongeveer ter hoogte van het huidige café Copke. In 1979 kregen de veldrijders een parcours over het Singelberg in de polder gewonnen door Jos Pauwels.
 
In 1974 werd reeds de semi-klassieker voor liefhebbers, Beveren-Geraardsbergen-Beveren georganiseerd. En nog datzelfde jaar volgde het BK voor ‘corporatieven’ en reden voor de eerste keer in de geschiedenis de dames een koers in Beveren.


Ook in 1975 pakte het CHW uit met nieuwe organisaties. Er was een selectierit voor juniores in het kader van het WK. De juniores reden ook voor het eerst de 'Omloop van het Waasland' of Eksaarde-Beveren met een ploegentijdrit als proloog. Voor Wereldkampioen Theo Verschueren werd een benefietcriterium gegeven en ook dat was nooit eerder in ons land gebeurd.

 

In 1977 werd Beveren-Geraardsbergen-Beveren vervangen door de 'Beverse Pijl' voor juniores met twee ritten: Eksaarde-Beveren en Geraardsbergen-Beveren. En er was nog een verrassing in dat jaar want omdat er geen organisator was voor de interclub Schaal Van Vaernewijck, nam het CHW van Marcel Van Kerckhove het maar op zich. Met 200 deelnemers die vertrokken in Kruibeke in de Scheldelei vlakbij de zaak van sponsor Brandstoffen Omer De Keulenaer.

 

Al die bovengenoemde organisaties vormden het kader waarin de Schaal Egide Schoeters, ging plaatsnemen in 1978. Een interclub die hoog in aanzien stond omdat hij meetelde voor de 'Beker van België' voor Internationale Liefhebbers. Maar voor 1978 had de Beverse wielerclub ook al wat anders op het programma staan: een 1ste Ronde van het Waasland voor juniores met drie ritten en voor augustus stond de Schaal Van Vaernewijck op het programma.

 

Image
30 jaar Schaal Schoeters en 35 jaar CHW was een feesttaart waard.
Na die 35 jaar werken zijn Marcel Van Kerckhove, nu al 88 jaar, en Flor Van De Velde nog steeds actief in de club. Eén van de sterke pionnen was ook  wijlen François Covents die als afgevaardigde WBV de club diende en zeer grote verdiensten had in de CHW-Wielerschool. In de geschiedenis van het CHW moet ook een aparte plaats zijn voor wijlen Achiel Vettenburg die destijds enorm papierwerk verrichtte. Nu is zoon William de voorzitter van de nog steeds bloeiende vereniging. Guido Van Nauw is de nooit rustende secretaris, Omer Cleys is ondervoorzitter Marcel Van Kerckhove heeft het financieel aspect bij hem, Flor Van de Velde verzorgt de public relations, Franky Mangnus regelt de seingevers, Johnny Vermeiren is koersdirecteur en tevens leider van de motards, Eric Van Goethem is een ervaren raadgever rond WBV , Lieven Verstraeten en Emiel Verhoeven geven het beste in een niet te missen logistieke steun.


Het lokaal van het CHW is al vele jaren in café 'De Duif' op het IJzerhand te Beveren. Voor 2008 werd reeds een wedstrijd georganiseerd op 12 april. Jens Geerinck uit Grembergen won de nieuwelingenkoers. Volgen nu nog: Woensdag 7 mei om 18u elite z.c. en beloften in de Lindenlaan ter gelegenheid van de Puitenslagersfeesten, zondag 11 mei wedstrijden voor aspiranten vanaf 13u30 in de Gaverlandwijk, maandag 7 juli om 13u30 Schaal Schoeters –Grote Prijs Gemeente Beveren en woensdag 13 augustus om 18u elite z.c. en beloften in de Van  Eepoelstraat Gaverland. De koers in de Lindenlaan op 7 mei, is de 534ste in de rij.

 

CHW verleent ook de technische medewerking aan 'Vliegend Wiel Verrebroek' dat er op zondag 4 mei nieuwelingen uitnodigt en zaterdag 30 augustus een open wedstrijd heeft. Tenslotte zorgt CHW ook voor de jaarlijkse koers op de Melseelse Poenjaard voor juniores, dit jaar op zondag 31 augustus  om 15u. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. Ofschoon de Schaal Schoeters of de Gote Prijs van de Gemeente Beveren maar begin juli 2011 wordt gereden, kreeg secretaris Guido Van Nauw van het Comité ter Heropleving van de Wielersport...

BEVEREN. Secretaris Guido Van Nauw heeft een voorlopig wielerprogramma voor volgend seizoen op papier gezet. Dat kon natuurlijk maar na controle of alles op de koerslocaties in orde is. Zaterdag 9...

Marcel Van Kerckhove, 90 jaar jongBEVEREN. Donderdag beleefde de vooraanstaande wielerclub Comité ter Heropleving van de Wielersport een onvergetelijk verjaardagsfeest van de stichter Marcel...

Burgemeester Marc Van de Vijver tekent het guldenboek van Marcel Van Kerckhove.BEVEREN. Burgemeester Marc Van de Vijver heeft tijdens het 90ste verjaardagsfeest van de stichter van het CHW Beveren,...

De 88-jarige Marcel Van Kerckhove vertelt hoe hij 30 jaar geleden de Schaal Schoeters naar Beveren haalde. Met aandacht luisteren schepen Claus, Van Esbroeck en burgemeester Van de Vijver.BEVEREN....