Tentoonstelling Atlas Maior

Van 07 februari 2021 tot 25 april 2021
Hits: 748

SINT-NIKLAAS. Tot 25 april is de Atlas Maior die Johan Blaeu in 1662 op de markt bracht te zien in het Mercatormuseum aan de Zamanstraat 49D (ingang via park).  De atlas omvat maar liefst 11 lijvige boekdelen met 594 handgekleurde kaarten en meer dan 3.000 bladzijden tekst. Sinds 2003 is de atlas opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de UNESCO.


De tentoonstelling in het Mercatormuseum toont onder andere de ontstaansgeschiedenis van de getoonde kaarten. Bovendien kunnen bezoekers zelf op ontdekkingstocht in de digitale atlas gaan via grote aanraakschermen. De tentoonstelling sluit af met een BBC-documentaire over cartografische hoogtepunten uit de Gouden Eeuw. Elke bezoeker krijgt een gratis wandelcatalogus met reproducties van enkele kaarten. 

De tentoonstelling is een productie van het SteM Sint-Niklaas in samenwerking met The Phoebus Foundation en de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas.

De tentoonstelling ‘De mooiste atlas van de wereld - De Atlas Maior van Blaeu.’ bezoeken kan van dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17 uur, op zaterdag van 13 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 17 uur. 

Er is gratis toegang voor iedereen op zondag van 11 tot 13 uur. Op andere tijdstippen kost een toegangsticket 6 euro of 3 euro met korting. De toegang is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar, houders museumkaart, MuseumPASS, lerarenkaart, European Disability Card. (mb)