Beeldhouwer Paul De Wachter brengt Land-art naar buiten

Image
Paul De Wachter bij een kunstwerk dat langs de Boskouter in Burcht in zijn voortuin is te zien.
BURCHT. Kunstenaar Paul De Wachter brengt merkwaardige kunst. Wie in Burcht door de Boskouter rijdt of stapt wordt al aan zijn woning geconfronteerd met kunst die al duidelijk een richting aangeeft van de stijl die Paul thans vooral volgt. Hij schept kunstwerken in land-art en dat is werken met natuurelementen en wegwerpproducten zoals oud ijzer,houtafval en andere materialen. Zaken die weg worden geworpen maar waar een land-artkunstenaar dan installaties uit construeert. Paul De Wachter is nu klaar voor  een tweede tentoonstelling van het Projectatelier van de academie van Temse  dat de naam kreeg van '4eXtravert'.

In dat project wordt 4 keren extra gewerkt in groene omgeving met de nadruk op de natuur. De vier seizoenen komen aan bod en vandaar dat reeds in september onder het thema ‘vuur’ een eerste tentoonstelling werd georganiseerd in de Durmetuin, in de Gentstraat te Tielrode. Op 20 december wordt daar de tweede expositie geopend als de wintertentoonstelling  van  4eXtravert met het thema ‘verstilt’. In maart 2010 volgt dan nog het thema ‘Springt’ voor de lente en de zomer op 21 juni 2010 sluit dan 4eXtravert af met kunst rond ‘zindert’.

Paul De Wachter is een enthousiast medewerker en zal met zijn land-art in Tielrode naar buiten komen. Hij toont er enkele constructieve beeldhouwwerken ,   onder andere een installatie van zelfgemaakte stoelen van sprokkelhout, die hij dan verwerkte tot een 6,5 meter hoge totem.tot dan tot een hoogte 6.50 meter wordende totem. Verder heeft hij ook nog een installatie klaar van twee bomen en tafel, die in elkaar werden gelast met resten van betonijzerstaven, een installatie van ongeveer 20 cirkelzaagbladen die in een dode boom worden gezet om een boomzwam te insinueren.  Tenslotte is Paul in Tielrode ook aanwezig met een reeks van kijkbakjes met foto’s van momenten van vorig winterperikelen.

Image
een creatie van Paul De Wachter van een vogel uit oud metaal
Er worden in de Durmetuin ongeveer 20 werken  van  8  verschillende artiesten getoond. Naast de wachter stellen ook tentoon: Chris Bachot (docent), Laureta Roosen, Elie Dhondt, Lieve Dierick, Rita 1, Karin Vercauteren en Marleen Hiels. Hun werken worden weer geplaatst in het mooie kader van de Durmetuin.
Deze groep van de academie te Temse richtte een experimenteel atelier of projectatelier op. Het project van de vier seizoenen is duidelijk gelinkt aan de Durmetuin.
-"Alles wat er met  die vier seizoenen in die tuin gebeurt, hetzij met planten,bladen, bomen  of wat ook dat met  die tuin te maken heeft, daar maken we 4 tentoonstellingen rond", zo verduidelijkte Paul De Wachter.   
Paul De Wachter is ook schilder en het was maar twintig jaar geleden dat hij intensief met beeldhouwen begon. Maar tussenin hield hij zich ook bezig met, zoals hij dat zo tekenend uitdrukte, "dingen te creëren".
-"Volgend jaar zou ik graag nog eens uitpakken met een grote overzichttentoonstelling,  35 jaar PAULART", beloofde hij.

Als opleiding bezocht De Wachter ook de academie: 2 jaar tekenen, schilderen hogere graad en 8 specialisatiejaren wat hij ook 8 jaar voor beeldhouwen deed. In de experimenteel projectklas zat hij 2 jaar net als voor  kunstgeschiedenis. Vorig weekend stelde hij in Bazel in de Parklaan bij een startende juwelier, ook nog enkele kleine beelden tentoon. Maar hij genoot ook heel wat belangstelling in Doel waar hij vier panelen van 2 meter op 1 meter schilderde om aan bestaande woningen in de Vissersstraat aan de ramen op te hangen. Hij voerde ze uit in zwart-wit. Ze zijn nog steeds te bezichtigen.

Image
In 2006 maakte Paul De Wachter een kunstwerk dat door de Kruibeekse Worstelclub WIK werd gebruikt als dé trofee voor het jaarlijks Internationaal Worsteltornooi. Het winnend team mocht het kunstwerk dan een jaar in bezit houden.

Wie wil kennismaken met werken van deze kunstenaar uit Burcht kan naar Tielrode komen. Op 20 december wordt 4eXtravert door burgemeester Luc De Ryck geopend in de Durmetuin, Gentstraat 125 te Tielrode.
Paul: "Na de kerstmalen, kan men even komen recuperen bij natuur en cultuur: op zaterdag 26 en zondag 27 december van 13u tot 17u. Daarna kan men de zware indigestie van het nieuwe jaar, compenseren met licht verteerbare kunst in de openlucht op zaterdag 2 en zondag 3 januari 2010 van 13u tot 17u".(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BURCHT. De bekende beeldhouwer Paul De Wachter plant een workshop Beeldhouwen 'creatief met zachte steen' in Auvergne-Frankrijk. Hij gaat dat verwezenlijken vanaf zaterdag 16 juli 2011 gedurende...

BURCHT. De Burchtse kunstenaar Paul De Wachter (Burcht) stelt samen met Anne Mannaerts (Terneuzen) tentoon in de Beeldentuin van het ’s Landshuis Steenstraat 37 Hulst NL.

KRUIBEKE/BURCHT. Vrijdagavond 2 september wordt in het bos van jeugdatelier Kikvorst  een grote artisanale totempaal opgetrokken. De totempaal werd in opdracht van Kikvorst door de Burchtse...