Kok Hofke Van Bazel in de running voor beste 'Viskok 2008'

VLAM organiseert al twintig jaar een kookwedstrijd voor Belgische professionele chefs. De uitdaging bestaat erin om het lekkerste en origineelste gerecht te maken met de Vis van het Jaar, dit jaar tongschar. De deelnemende chef dient dit gerecht ook op zijn menukaart te plaatsen.
Een vakjury, samengesteld uit topchefs uit de belangrijkste Belgische restaurateursverenigingen en culinair journalist Dirk De Prins, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten gaan door naar de eindronde. Traditiegetrouw wordt de wedstrijd beslecht voor een live-publiek in de demonstratiekeuken van Horeca Expo, in Flanders Expo Gent.
Deze finale vindt plaats op maandag 24 november om 13u in de demonstratiekeuken in Hal 8 op Flanders Expo Gent. De bekendmaking van de winnaar is voorzien rond 15u45.
Naast de titel 'beste viskok van 2008' ontvangt de winnaar de 'Vis van het Jaar'-trofee ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van 1.250 euro, een waardebon van 250 euro van Flanders Expo, te besteden bij het ISPC, en een reportage in het culinaire magazine Ambiance. De vier andere laureaten ontvangen een 'Vis van het jaar'-diploma en een dinerkaart voor twee personen in een gastronomisch restaurant.
De Chef van ’t Hofke van Bazel, Kris De Roy (35), is zeer vereerd dat één van zijn jonge koks werd geselecteerd voor de finale. Anke Van Camp is er 23 en is afkomstig uit Ekeren-Donk maar woont nu in Kruibeke. De Roy, die zelf in ’t Hofke Van Bazel reeds van in maart 1999 Chef de Cuisine is, spoorde Anke aan om deel te nemen. Hij wist dat zo’n wedstrijd haar wel aansprak en dat ze er ook interesse voor had. Vooral ook dat een ‘meisje’ deelneemt is in de wereld van de restaurantkeuken, belangrijk.
Anke is ‘chef de partie’ in ’t Hofke van Bazel en die is verantwoordelijk voor een afdeling van de keuken. Naargelang die afdeling krijgt een chef de partie, nog een andere titel, zoals garde-manger (koude keuken), chef-rôtisseur (gerechten uit de grill, oven of frituur), chef-poissonnier (vis), chef-entremetier (groenten, aardappelen, soepen, eierbereidingen), chef-saucier (sauzen) of chef-pâtissier (nagerechten). Sommigen zien chef de partie als de kans om zich in een bepaald culinair domein te specialiseren, anderen zien het als een tussenstap om later souschef te worden.
Na een aantal maanden aan de warme kant voor de groenten en de aardappelen., werd ze chef de partie voor de amuses, voorgerechten en desserts. Sinds het voorjaar gaan alle koude bereidingen in het Hofke van Bazel door Anke’s handen. Maar al van bij het begin had ze gezegd dat ze het liefst de koude keuken wou doen.
Anke is uit het goede hout gesneden en dat omschrijft ze zelf als: "Ik hou echt van koken, het is voor mij een oprechte passie! Patisserie staat bij mij op nummer één. Mijn beroep is dus gelukkig mijn favoriete hobby maar voor de rest hou ik van alle mooie dingen van het leven: shoppen, reizen en romantiek."
Als chef de partie is haar werk in een klasse zaak als ’t Hofke van Bazel erg belangrijk. "Mijn werktempo is er vooral op vooruitgegaan", zegt ze, "Hoewel dat al redelijk goed zat. Maar als er een nieuw menu is, gaat het er de eerste week toch meer stresserend aan toe. Ik moet namelijk echt de handeling al eens gedaan hebben eer ik een gerecht goed onder de knie heb. Gelukkig kunnen mijn helpers de kaas en de sorbets alleen aan. Ik kijk er op toe of alles wel is zoals het hoort te zijn."
"Ze is zeker bekwaam en heb haar eerder al een tijd bij mij aan het vuur gezet. Ze werkt ook zelfstandig en daarom hebben wij haar aangespoord deel te nemen aan 'De beste Viskok 2008'. Anke is ook erg punctueel en legt de lat voor haar zelf heel hoog. Echt, ik geloof dat ze veel kans maakt", aldus Chef Kris De Roy.
Dat Anke Van Camp de finale al heeft bereikt, noemde hij reeds een overwinning voor deze jonge kok. ’t Hofke van Bazel won in 2006-2007 ook al de prestigieuze Prijs Prosper Montagné en kreeg zo de 1ste Kok van België in de keuken. (Rolf Duchamps)