Replica tapijt van Bayeux terug in Beveren

Op zondag 25 juni werd Beveren voor de ogen van heel Vlaanderen de eerste vijf-sterrengemeente van 2006. Vijf opdrachten - een steekspel met 10 ridders, ambachtenmarkt met minstens 40 ambachten, een handgemaakte kopie van het tapijt van Bayeux, hofdans met 100 jonkvrouwen en middeleeuwse feestdis - werden tot een goed einde gebracht. Dat leverde Beveren evenveel sterren op. Al kort na de afloop van Fata Morgana ontstond een discussie over de toekomst van de replica. Sleutelfiguur Dirk Paternoster, die de naaigroep van het tapijt heeft geleid, wilde het tapijt niet zomaar aan de gemeente geven. Hij vroeg de gemeente 10.000 euro te schenken aan opvangtehuis Hof Ter Welle, wat in het verkeerde keelgat schoot bij de gemeente. Nu, 2 jaar later, is de mist rond het tapijt opgetrokken. "In feite berustte de hele heisa op een misverstand", noemt Dirk Paternoster het, "maar ik ben blij dat het achter de rug is."
Op de overhandigingsplechtigheid maakte schepen Raf Van Roeyen de vergelijking tussen het originele tapijt, gemaakt rond 1068, en de replica, gemaakt in 2006. "Het tapijt van Bayeux is werelderfgoed.", sprak de schepen, "De replica is Bevers erfgoed. Aan beide tapijten hebben heel wat mensen gewerk en kan je in beide gevallen een historische prestatie noemen". Van Roeyen beloofde dat de gemeente momenten zal zoeken om de replica tentoon te stellen. "Het kan ter gelegenheid van de Beverse feesten, de ijspiste of slechts om de twee jaar", aldus de schepen. Volgens Dirk Paternoster leeft de historie van de replica nog altijd onder mensen. "De gemeenschap heeft er veel tijd in gestoken. Ik hoop dat Beveren waardig met het tapijt zal omgaan en dat men over het doek blijft waken", sprak Paternoster, "We spreken vandaag enkel over het tapijt van Bayeux maar de 5 sterren die Beveren haalde, was het resultaat van vele mensen die samenwerkten. Iedereen was die dag trots om Beverenaar te zijn."

Met de overhandiging kwam een eind aan twee jaar discussie en is het wachten op een moment dat de bevolking het tapijt opnieuw kan bewonderen. (mb)