Voorstelling boek '100 jaar gemeentehuis'

Image
Het boek over de geschiedenis van het gemeentehuis van Temse wordt op 20 december voorgesteld in zaal Roxy.
TEMSE. Op zaterdag 20 december om 14 u. vindt in theaterzaal Roxy de officiële voorstelling plaats van het boek 'Het gemeentehuis van Temse'. Een meer passende periode voor de uitgave van dat boek kon niet worden genomen want het gemeentehuis werd precies 100 jaar oud én de schitterende restauratie is een feit.

Het programma omvat een powerpointpresentatie rond de 100-jarige geschiedenis en de officiële voorstelling door burgemeester Luc De Ryck. Het boek, dat 228 bladzijden en meer dan 150 illustraties telt, bevat een schat aan gegevens. Het is ter plekke verkrijgbaar tegen 25 euro. Op de voorstelling is iedereen welkom.

Het boek vangt aan met een ‘Woord Vooraf’ door het gemeentebestuur en een Inleiding door de eindredacteur, en wordt afgesloten met een overzicht van de Bronnen en Literatuur. Daarnaast zijn er 14 hoofdstukken.
De beknopte historiek van het gemeentehuis verhaalt de geschiedenis van bij de beslissing tot nieuwbouw (1899) tot en met de restauratie (2008).

Wat stond er op de plaats van het huidige gemeentehuis? Dit hoofdstuk reconstrueert de geschiedenis van de vorige gemeentehuizen (vanaf de 15de eeuw) tot de sloop (1900-1902) van de huizen die plaats moesten ruimen voor het huidige gemeentehuis.

Charles Nissens (1858-1919), de architect van het gemeentehuis. Hij studeerde aan de academies van Temse en Sint-Niklaas en Sint-Lucas Gent. Was aanvankelijk schrijnwerker, werd architect, leraar aan de Academie van Temse, in 1905 gemeentearchitect. In Temse-centrum staan nog meerdere imposante gebouwen van zijn hand.

De bouwstijl. In dit hoofdstuk wordt de stijl van het gemeentehuis nauwgezet geanalyseerd. Daarbij worden jarenlange misvattingen gecorrigeerd. Feestelijkheden en (partijpolitieke) tegenwind. De ingebruikname in 1906 ging gepaard met grote feestelijkheden. De oppositiepartijen gaven kritiek op het luxueuze karakter van de nieuwbouw en het prijskaartje, en stelden dat het te klein was.

Veranderingswerken aan het gemeentehuis. Betreft: de omvorming van de waag tot memoriaal, de verbouwingen en uitbreidingen, de beiaard, de bescherming als monument en de restauratie.
Wonen in het gemeentehuis. Tot 1951 woonde de conciërge in het gemeentehuis. De laatste bewoners waren Remi De Roeck-Vercauteren met hun 7 kinderen. Eén van hen, Leo De Roeck, zette zijn herinneringen op papier.
De gebouwen rond het gemeentehuis: Markt en Kamiel Wautersstraat. Alle gebouwen op de Markt en in de Kamiel Wautersstraat worden onder de loep genomen: hun historiek, markante eigenaars en bewoners. Ook de marktplaats en de vrijdagmarkt, het kerkhof (dat vroeger rond de kerk lag) en de O.L.Vrouwekerk komen aan bod.

De evolutie van de gemeentelijke diensten. Aanvankelijk waren de gemeentelijke opdrachten beperkt. Na Wereldoorlog II, maar vooral vanaf de jaren ’70 kwam er een explosie aan taken, wat resulteerde in de oprichting van nieuwe diensten, indienstneming van personeel en… plaatsgebrek op het gemeentehuis.

De gemeenteraden vanaf 1906. Alle verkiezingen komen aan bod: de uitslagen, de samenstelling van schepencollege en gemeenteraad, achtergrondinformatie…
De burgemeesters vanaf 1906. Sinds 1906 heeft Temse 10 burgemeesters gehad + 4 dienstdoenden. De gemeentesecretarissen. In totaal: 6. De gemeenteontvangers. In totaal: 6.
De politieke mandatarissen: burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden. Dit hoofdstuk geeft een alfabetisch overzicht van alle mandatarissen en hun dienstjaren.

Naderhand is het boek, dat wel eens een ideaal kerst- en nieuwjaarsgeschenk wordt,  verkrijgbaar: op de werkdagen: in AC De Zaat (Infobalie) en Toeristisch Centrum De Watermolen, Wilfordkaai 23  en in de weekends: Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16

De auteurs van dit prachtig, waardevol boek zijn: Digna Coppieters, gemeentearchivaris, Jerome Smet, eregemeentearchivaris, Luc De Ryck burgemeester, Marc Boel eregemeentearchitect-urbanist en eredirecteur Academie en Vaktekenschool en Leo De Roeck de laatste bewoner van het gemeentehuis. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Een fragment met de gerestaureerde toren.TEMSE.Het gerestaureerd gemeentehuis is klaar voor een bezoek. Het gemeentebestuur geeft iedereen daar de kans voor door opendeurdagen vanaf zaterdag 20...

TEMSE. Onder ruime belangstelling is zaterdag het boek 'Het gemeentehuis van Temse' voorgesteld in theaterzaal Roxy. Digna Coppieters, Jerome Smet, Luc De Ryck, Marc Boel en Leo De Roeck...

Het infoblad van Temse stelt het gemeentehuis nog eens in de tijd van toen. Onderaan links achter die deur huisde toen de brandweer.TEMSE. Is het gerestaureerd Gemeentehuis een streling voor het ook...

Het gemeentehuis in zijn oorspronkelijke vorm (°1906)TEMSE. Nu de restauratie van de buitenzijde van het voormalig gemeentehuis zo goed als afgelopen is, maakt het gemeentehuis plannen om ook het...

TEMSE. Na 2 jaar zijn de restauratiewerken aan het gemeentehuis van Temse bijna klaar. De officiële heropening is voorzien voor 19 september. Daags nadien opent in de de trouwzaal het kunst-,...

De restauratiewerken zijn nog niet helemaal klaar maar het eindpunt is wel in zicht. Op 19 september zal het plechtig worden ingehuldigd.TEMSE. De heropening van het gerestaureerd gemeentehuis is...