Vroeger rusthuis Altena kan dorpsplein nieuwe impulsen geven

Image
De aanwezigen zijn nog altijd erg gesteld op 'Altena'.
KRUIBEKE. In het Volkshuis werd door sp.a een bijzonder zinvolle informatieavond georganiseerd rond de toekomst va de site Altena, het vroegere rusthuis. Moderator was Leo Trienpont. De aanwezigen brachten concrete voorstellen naar voor die getuigden van de ernst die omtrent deze gebouwen bij hen leefde. Vooral de ligging aan het dorpsplein, werd heel belangrijk genoemd. Waaskrant.be ging mee luisteren.

Het is goed dat naar de toekomst toe een marketingstudie wordt uitgevoerd maar ook een commerciële studie zal nodig zijn omdat er ook werd gedacht aan het onderbrengen van winkels in de gebouwen maar men was het er wel over eens dat moet bekeken worden of dat wel leefbaar zal zijn. Anderzijds kan er ook plaats zijn voor horeca met een mooie taverne of een restaurant. Hoe dan ook, er moet meer leven komen aan het dorpsplein dat er volgens meerdere aanwezigen echt afschuwelijk bij ligt. In het kader van de parkeerproblematiek moet de omgeving van de kerk zeker worden aangepakt.

Toch zal er steeds moeten gezorgd worden voor parkeerplaatsen. Er woongelegenheden in onder brengen werd ook als belangrijk bekeken. In het centrum is de bouwgrond immers beperkt. Liefst ziet men er geen appartementen komen. Ook al omdat die dan weer voor meer verkeer zullen zorgen. Dat bracht de aanwezigen bij een ander onderwerp zoals de kasseien langs de rijksweg die omwonenden wel eens wakker houden als er zwaar verkeer langs komt.

Het zwaar verkeer komt langsheen het kerkplein en de vrees werd uitgesproken dat bij het afsluiten van de op- en afrit Haasdonk van de E17, het nog drukker zal worden in de centra. Leo Trienpont wees er op dat het verkeer aan de doortocht aan het Onze-Lieve-Vrouwplein een globale aanpak vraagt in samenspraak met de hele regio. Maar een goed dorpsplein vraagt zeker iets te doen aan het zwaar verkeer. De vraag is wel, wat?

De aanwezigen konden toch niet nalaten te wijzen op het gevaarlijk fietsen in de omgeving. Aan de verkeerssluizen  is dat volgens hen 'triestig' want aan de lichten in de Bazelstraat moet er op het voetpad worden gereden omdat de wagens er doorgang beletten.

Wonen in Altena bleef wel een erg belangrijk gegeven. Het is een gebouw  dat in de hoogte moet beperkt worden tot drie bouwlagen. Zo bleek dat sp.a ook een architecturale bekommernis heeft. Een rusthuis of een home, serviceflats zouden er goed zijn samen in en mix van andere woongelegenheden. Ook de nabijheid van een bushalte kreeg een stip als voordeel. Sommigen opteerden zelfs om er de kinderopvang en naschoolse opvang in onder te brengen zodat er meer leven in het gebouw komt. Het mondt dus uit in een gemengde bouwstijl voor jong en oud.

Maar hoe meer mensen er wonen, hoe meer auto’s, en daar moet dan weer parkeerplaats voor zijn. Even dacht men aan ondergrondse parking. Maar dan zou het betalend parkeren in voege kunnen treden en dat zou volgens sommigen dan wel eens een uitloper kunnen hebben naar de omliggende straten. Nu bestaat het betalend parkeren niet in Kruibeke. Misschien kan aan de achterkant van de site gezorgd worden voor parkeerplaatsen.

Parkeren speelde andermaal een belangrijke rol. Toch kan het niet, een aantrekkelijke dorpskern uit te bouwen waar men met de auto tot aan de deur komt. Zoals in Bazel aan de kerk waar de auto’s tot tegen het terras van de restaurants staan.

De inrichting van Altena en het dorpsplein, is voor de huidige meerderheid een zware opdracht want het moet iets worden voor 100 of toch voor vele jaren. De pastorij is daar ook gelegen maar die is eigendom van de parochie. Een aanwezige vond dat het eigenlijk niet kon dat in zo’n groot gebouw slechts één persoon woont. Ook de achterliggende gronden zouden moeten mee opgenomen worden in het toekomstbeeld.

Een cruciale vraag werd uiteindelijk toch: wie gaat het betalen? Dat deed Leo Trienpont toch zeggen dat Kruibeke al vorig jaar de kans had gemist om van Altena iets te maken. Er is al een grote kans gemist want in de huidige economische situatie zal het moeilijk zijn om nog investeerders te vinden.
Dat er niets gebeurde werd op rekening geschreven van de onenigheid in de huidige meerderheid. Dat is de reden van een stilstand rond Altena al zal het OCMW wel plannen hebben. Maar de sp.a meent dat ze nu toch zullen moeten reageren op wat de sp.a heeft opgezet.
"Doen zij het niet dan zal de sp.a het doen", aldus raadslid Julien Mertens, "We gaan er zeker druk op zetten om het deze legislatuur nog op te zetten." De sp.a wil vanuit de oppositie positief werken en de hoop wordt uitgesproken dat dit motiverend kan zijn.

Image

besluiten

Leo Trienpont trok na afloop van de informatieronde, ook al zijn besluiten. Hij vond dat er bij de bevolking zeker meerstemmigheid is over van wat er eigenlijk wordt gewild rond de site Altena.

De grote bezorgdheid is bij de oudere bevolking dat ze zich richten naar 'het kunnen blijven wonen' zo dicht mogelijk op de plaats waar ze gewoond hebben. "Dat is eigenlijk een discussie uit het verleden", aldus Trienpont, "Want het wegnemen van het rusthuis hier, deed de mensen zeggen: och, we moeten naar Bazel. Op oudere leeftijd hebben ze immers de fusie nog niet zo verwerkt. Blijven wonen is dus een opportuniteit."

Wat hem ook opviel was dat de idee om in Altena winkels onder te brengen, niet scoorde. Dat werd echt realistisch bekeken. Ze hadden toch de overtuiging dat tegenwoordig toch alles naar de grote zaken in de steden of Beveren gaat. "Moeten wij dan de andere kant uitgaan en in Kruibeke nieuwe winkels realiseren? Ik vind dat het inderdaad riskant is. Wat zeker nodig is, dat is meer leven brengen in het centrum van Kruibeke."

De algemene mening omtrent de inrichting van het vroegere rusthuis is een mix aan bewoners. De jonge generatie kijkt ook uit naar een woonst die betaalbaar is maar toch leuk om wonen is. Het aanwezige publiek was het er over eens dat Altena een grote plaats was, centraal gelegen, die zomaar leeg staat en ze wisten heel goed dat er veel mensen op zoek zijn naar betaalbaar wonen.
Die visie moet dan gevoegd worden bij de drang van de oudere bevolking om in eigen dorp te blijven wonen.
Trienpont meent dat er snel moet gehandeld worden en vraagt zich af of het al niet te laat is nu er weer een economische crisis heerst. "Door deze actie die sp.a voert, willen we dus op een positieve manier de overheid aanporren om alles in een stroomversnelling te brengen. Dát is onze bedoeling", herhaalde Trienpont .

Het was in ieder geval een avond die erg zinvol verliep. Ook de problematiek van de gehandicaptenzorg ging er niet aan voorbij. Het klonk als een oproep om ook in Kruibeke plaats te maken voor andersvaliden.
Leo Trienpont besloot: "In dit stuk van het Waasland zit inderdaad een grote hiaat voor de opvang van mindervaliden, homes, dagverblijven, begeleid wonen e.d. Laat ons daar ook eens aan denken. Vanuit de oppositie gaan wij dat zeker doen." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Onder ruime belangstelling vond in kasteel Altena in Kruibeke de opening plaats van de tweejaarlijkse openluchttentoonstelling van Groep Signaal. In zijn toespraak wees André...

De afgevaardigden van sp.a Kruibeke die aan het vroegere rusthuisgebouw een ludiek actie voerden Uiterst rechts sp.a-voorzitter Leo Trienpont.KRUIBEKE. De sp.a heeft in het huidige Kruibeekse...