Jeanne Nielandt werd 104

Image
Een fiere mevrouw van 104 jaar aan tafel.
KRUIBEKE. Nadat Jeanne Nielandt woensdag  reeds op haar verjaardag zelf werd gehuldigd in het WZC Wissekerke te Bazel, kon burgemeester Antoine Denert en de schepenen de oudste inwoner van de gemeente een hartelijke ontvangst aanbieden in de Brouwerij. Dat gebeurde in aanwezigheid van een honderdtal genodigden, meestal mensen die nauw betrokken waren bij de familie en kennissenkring van de jarige.

Burgemeester Denert koppelde de 104de verjaardag van Jeanne Nielandt ook wat aan de levenskwaliteit van jong en oud. "Ieder van u is belangrijk om die levenskwaliteit te geven", zei Denert, "En daar willen wij allemaal samen aan werken." Hij hoopt dat Jeanne nog meer jaren voor haar heeft en hij keek daar tegenover ook naar een kind van zes jaar uit Temse, dat nu strijdt om te overleven. In de Brouwerij stond Jeanne Nielandt centraal en de burgemeester wilde haar aanmoedigen om 105, 106 jaar te worden en zo de oudste inwoonster van Vlaanderen in Kruibeke te kunnen krijgen.

Image
Het was een zichtbaar gelukkige Jeanne Nielandt die haar intrede deed in de zaal.
Denert is niet de burgemeester die in de kwarteeuw dat hij de Kruibeekse ‘vader’ is, veel eeuwelingen heeft kunnen vieren.  Eigenlijk is Jeanne Nielandt de enige maar die heeft hij dan ook al vijfkeer mogen ontvangen. Een ver familielid van Denert  is wel gevierd voor het 100 jaar worden maar die verblijft in een rusthuis in Sint-Niklaas.
Anders is dat voor zijn collega Willy Minnebo van Zwijndrecht. Hij is 14 jaar burgemeester en heeft in zijn ambtstermijn nu al 26 keer een eeuweling mogen vieren. De oudste, mevrouw Marie Van Gremberghe, werd 105 jaar  en Anna Schuddings , die op de grens met Melsele woonde, haalde de 103. Wat voor burgemeester Minnebo zo verrassend is dat van die 26 eeuwelingen er maar 1 (één) man bij is die hij in 2001 mocht huldigen. Maar over enkele maanden komt er dan toch een tweede man bij.
Voor Zwijndrecht is de aanwezigheid van ‘De Regenboog’ wel belangrijk om naar 100-jarigen uit te kunnen kijken. Daar komen zelfs mensen van buiten de regio won en na verloop van jaren, soms heel veel jaren,  kunnen ze daar hun honderdste verjaardag vieren en dan komt de burgemeester langs!

Image
Jeanne Nielandt stapt tussen haar dochters naar De Brouwerij waar ze een ontvangst kreeg.

Maar burgemeester Denert zegt: "Jeanne blijft de enige, al zijn er wel al op ’t nipperke overleden. Zoals de grootvader van mijn vrouw die 99 was geworden. Ik hoop dat Jeanne nu ook 105 mag worden.", aldus Antoine Denert.

Image
Een beeld in de Brouwerij tijdens het feest. Ruim honderd genodigden waren aanwezig.
Jeanne Nielandt heeft nog een frisse geest. Dat bevestigt ook Camiel Steenssens, die haar regelmatig een bezoek brengt. Ze werd op haar verjaardag zelf, woensdag 14 januari, uitbundig gevierd in het rusthuis, waar ze nu al een tweetal jaren verblijft. Alle bewoners en het personeel kwamen haar proficiat wensen en proefden van de verjaardagstaart.

Er werd haar vooraf gevraagd waar ze liefst zou gehuldigd zou worden: ofwel in het rusthuis ofwel in de Brouwerij. Maar Jeanne speelde het slim en koos eerst voor WZC Wissekerke waar ze dan aan toevoegde: "In de Brouwerij zullen ze ook wel iets doen zeker. Daar heb ik mijn geburen van vroeger die de weg er naar beter weten."

In het rusthuis brengt ze haar dagen ‘rustig’ door. "’t Is goed in het rusthuis", zei ze overtuigend. Camiel Steenssens trekt als hij op bezoek komt, met Jeanne naar de cafétaria. "Hebt ge soms geen goesting om er ene te gaan pakken?", vroeg Camiel. Hij hoefde die vraag niet te herhalen. Zonder moeite trok ze zich recht uit haar zetel, nam haar wandelstok en schoof haar arm onder deze van de Kruibeekse bezoeker. Op weg door de gangen, genoot ze links en rechts van een praatje met de medebewoners of van een gewone 'goeiedag'.
Aan de inkom van de cafétaria staat ze even stil om haar keuze te maken waar ze wil zitten. "Ginds aan die tafel, dat zijn nog oude buren van mij", wijst ze aan. Ze drinkt er gewoonlijk een limonade. "Voor mij geen alcohol", fluisterde ze in het oor van Camiel. "Drink gij maar een trappist of twee. Niet meer, want ge zijt met de auto." Die tip bewijst volgens Camiel dat Jeanne veel slimmer is dan de meeste denken. "Ze kan ook iemand inschatten, analyseren. Ongelooflijk toch."

Image
Burgemeester Denert tijdens zijn toespraak vol gelukwensen.
Ze praten vooral over vroeger. "Die oude tijd komt dan automatisch voor ogen. Ze heeft nog de eerste vliegtuigen gezien waarvoor iedereen op straat liep als ze over vlogen. Ze zag de Zeppelin traag zweven in de lucht, de eerste auto’s in het dorp en de eerste tram. Ze kende twee wereldoorlogen en stond nog te wassen met de hand aan een wastobbe en ze droogde de was na hem te bleken op een stuk gras. Jeanne kweekte konijnen die ze zelf slachtte en van het vel maakte ze handschoenen voor de winter."

Aan activiteiten die in Wissekerke worden georganiseerd neemt ze niet zo veel deel. Ze houdt zich rustig maar gaat wel eens naar de H.Mis. "Een geweldige intelligente vrouw", vindt Camiel. Alvorens naar Bazel te zijn gekomen verbleef ze nog in het vroegere Mercator Rupelmonde. Jeanne heeft de jongste jaren al een paar kwetsuren moeten verwerken. We herinneren ons zeker nog de val van de trap toen ze 101 was en nog in haar eigen huis woonde. Ze brak haar arm maar dat was vrij snel genezen. Ook in het rusthuis kwam ze enige tijd geleden nog ten val en daarbij werd ze geraakt aan het dijbeen en een heelkundige ingreep was nodig. Ik was geschrokken toen ik een telefoontje kreeg maar de eerste berichten waren wel geruststellend. Het was nochtans, gezien haar hoge leeftijd, een risicovolle operatie onder narcose. Maar alles lukte perfect.", aldus Camiel.

Image
Het gemeentebestuur bood de jarige een geschenkenmand aan met drank en wat zoets.
Camiel ging haar bezoeken en constateerde andermaal welke sterke vrouw Jean Nielandt wel was. "Ik trof ze op haar ziekenhuiskamer aan, gezeten op een stoel die naast haar bed stond en met een grote tros druiven voor haar."
De dokter had gezegd dat ze moest bewegen maar Jeanne liet verstaan dat ze zo snel mogelijk naar ‘huis’ wilde in WZC Wissekerke. "Ze hebben mij een grote snee gegeven en dat doet wel pijn", zei ze tot Camiel, "Maar dat vind ik niet zo erg."

Camiel Steenssens was opgelucht toen hij van een vrouwelijke chauffeur een telefoontje kreeg dat Jeanne terug in het rustoord was. Ze stelde het goed maar bewoog stapje bij stapje, voorzichtig, maar het ging wel.
-"Van een goede engel gesproken, zou die toch bestaan?", vroeg Camiel zich af..

Ze was terug in Bazel en voor Camiel blijft een regelmatig bezoekje op zijn kalender staan. Met Jeanne herleeft het verleden. Ze brengt nog de Leuvense stoof in herinnering. Iedere morgen moest die ‘aangestoken’ worden. Patatten met ajuinsaus en op zaterdag stond een pot pruttelend stoofvlees op de stoofbuis bij Jeanne. Van tijd tot tijd werd een haring met ajuinsaus opgediend. Ze hadden een groentenhof voor patatten en onbespoten groenten. Lang vervlogen tijden. Ze zijn volgens Jeanne niet meer te vergelijken met nu, met de televisie vol met bonkmuziek en schaars geklede jonge soort.

Image
Jeanne werd bij de verjaardagstaart gebracht in gezelschap van haar twee dochters Yvonne en Irma. Uiterst rechts Camiel Steenssens die een vaste bezoeker is van de eeuwelinge in het WZC Wissekerke.
Jeanne Nielandt werd geboren in Haasdonk. Toen ze 14 bjaar was moest ze gaan werken in Antwerpen als dienstmeisje bij een welbegoede familie, rijke mensen. Ze woonde toen op de Heihoek op het uiterste punt van Kruibeke, waar nu de E17 loopt. Onvoorstelbaar maar Jeanne ging te voet van thuis naar het centrum van Antwerpen. Drie en een half uur stappen. "Had ge toen goede schoenen om zo ver te stappen", vroeg Camiel haar. "Dat waren gekregen schoenen ", klonk het, "In die tijd konden wij geen schoenen kopen."

Toen ze destijds in Kruibeke kwamen wonen, bleef ze toch naar school gaan in Haasdonk omdat het vanop de Heihoek dichter was. Ze huwde met een dokwerker uit Temse. Een Van Raemdonck. Om dichter bij de haven te zijn ging Jeanne Nielandt café houden in Zwijndrecht aan het Kerkplein.
Haar man liep eens een geplette arm en kreeg er ’t koud vuur of tetanos in. Hij overleed. Om verzekeringsgeld te bekomen moest haar man binnen de maand overlijden. Dat was het reglement. Twee dagen voor de maand om was, stierf hij en zo kon ze genieten van de ‘assurance’. "Dat was toch wel straf", herinnerde Jeanne zich nu, "We moesten toen blij zijn dat hij vroeger stierf." Maar zo hard was het leven toen. Dat feit gebeurde in 1931 en is dus ook al 78 jaar geleden.

Ze hertrouwde met een schrijnwerker uit de Schephoek. Die had in die tijd zelfs al auto’s. Ook de Belgische ‘Minervva’. Dat was Louis Vereecken alias Lowie de Wetter. Zijn echte naam kenden ze trouwens niet in heel Kruibeke.

Image
Jeanne Nielandt snijdt zelf haar verjaardagstaart aan. Links ook OCMW-voorzitter Raf Spinoy en schepen Dirk De Ketelaere.
In de oorlogsperiode kon iedereen op Jeanne rekenen. Wat zij ook nog deed was het ‘afleggen’ van lijklen. Camiel Steenssens kijk vol bewondering op naar Jeanne Nielandt. Aan hem vertelt ze ook over alles. "Ze is een geweldige persoonlijkheid. Hier in de drukte zal ze niet veel zeggen. En voor ze iets zegt denkt ze alle keren heel goed na. Een heel wijze vrouw is het. Moest die nu als jong meisjes hebben geleefd, dan werd ze zeker een vooraanstaande personaliteit. Een professor of een minister of zo. Daar moet ge niet aantwijfelen. Ze heeft een geweldig sterk karakter."

Op de viering waren ook haar dochters Irma (82) en Yvonne (79) aanwezig. Ze stapten en zaten naast hun moeder. Fiere mensen zijn dat. Irma kan zowat als de familiewoordvoerster genoemd worden. Ze woont al 30 jaar in Wechelderzande en rijdt nog zelf met de auto. Zo kan ze een keer of drie per week haar moeder komen bezoeken.
Hoe keek Irma nu op naar die 104 jaar? "Moest ik goed gezond blijven, dan zou ik dat ook wel willen meemaken. Anders niet. Blijf ik zoals mijn moeder dan is zo oud worden wel de moeite waard. Maar als ge gaat sukkelen en niet meer weet dat ge leeft, dat kan niet."

De dochter vindt ook dat moeder nog altijd levenslustig is. Maar dat is niet altijd zo. "Een maand of vier vijf geleden vroeg ze wel eens: waarom leef ik zo lang? Voor wat is dat nodig? Maar hoe dichter haar verjaardag kwam, hoe meer ze er naar trachtte en zo is ze nu weer tip-top. Ge ziet dat toch?" Dochter Irma getuigt ook dat ze het altijd heeft gezien in haar moeder dat het een sterk iemand was. Tot haar 102 woonde ze trouwens in haar eigen huis.
Ook tegen haar dochter vertelt Jeanne honderduit over de tijd van 70-80 jaar geleden.

Jeanne Nielandt 104 jaar. Ze straalde. "Da’s nie zeker dat het hier nog eens meemaken awa. Ik hoop dat er nog een paar jaren bij komen".(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Jeanne Nielandt, die thans in Rusthuis Wissekerke verblijft, werd in De Brouwerij ontvangen door het gemeentebestuur omdat ze op 14 januari 106 jaar was geworden. Het was dus de 7de keer...

De leeftijd van Jeanne Nielandt in kaarsen.KRUIBEKE. De Brouwerij zat weer vol volk om mee de 105de verjaardag van Jeanne Nielandt mee te vieren. Sedert 2005, toen de eeuw bereikte, is dat een...

Jeanne Nielandt werd 103 en mocht heel wat geschenken en gelukwensen in ontvangst nemen.KRUIBEKE. Toen Jeanne Nielandt op 14 januari 2005 precies honderd werd en in de Brouwerij werd ontvangen...

KRUIBEKE. Nadat zeven jaar geleden de Katholieke Bond van Gepensioneerden met Mathilda De Langhe, een 100-jarige in de vereniging mocht vieren, is het nu op vrijdag 14 januari de beurt aan Jeanne...

KRUIBEKE. Vrijdagvoormiddag werd in 'De Brouwerij' hulde gebracht aan Jeanne Nielandt die op 14 januari 1905 in Haasdonk werd geboren. Op 15-jarige leeftijd kwam ze naar Kruibeke wonen waar...