Jeanne Nielandt haalt reeds 105

Image
De leeftijd van Jeanne Nielandt in kaarsen.
KRUIBEKE. De Brouwerij zat weer vol volk om mee de 105de verjaardag van Jeanne Nielandt mee te vieren. Sedert 2005, toen de eeuw bereikte, is dat een jaarlijks werkerend gebeuren waarbij burgemeester Antoine Denert telkens als gangmaker fungeert. 105 jaar oud worden, dat is in zijn Kruibeke nog nooit gebeurd en Denert is er fier over. Lang leven, anders leven, dat is hetgeen hij aan de viering koppelde.

"Ons mensen leven veel te weinig blij, content. Kijk naar Haïti wat daar allemaal is gebeurd en wij die het hier allemaal zo goed hebben. En nog zijn mensen hier gezeurd. En dat nog meest bij de jeugd. Die hebben alles, de droom van een leven en nog eisen ze meer. Ze beseffen niet wat een comfortabele wereld dat zij eigenlijk hebben en nog gaan ze wat protesteren. Ze hebben het mij vroeger ook gezegd: altijd content en blij zijn. Ik wil ‘een Kruibeke waar blije mensen wonen’ ", aldus Denert die wel moest toegeven dat hij zelf zeker ook niet altijd blij is. Wat we volkomen begrijpen.

Image
Eén van de twee grote feesttaarten.
Jeanne die in WZC Wissekerke in Bazel woont, werd met de wagen gebracht. Haar twee dochters, Yvonne en Irma, voerden Jeanne dan in haar rolstoel de Brouwerij binnen. Daar was burgemeester Denert de eerste om haar in de inkomhall te verwelkomen met een knuffel die zeker de 105 jaar waard was. Daarna reed ze de zaal binnen waar toen al iedereen klaar stond haar een staande ovatie te geven. Passende muziek uit de ‘oude tijd’ vulde de Brouwerij met een geluid dat zeker in heel het gemeentehuis en de bibliotheek ook hoorbaar was.

Van in haar stoel op wielen zwaaide Jeanne naar haar familie en goei kennissen. Ze kreeg een plaats aan ‘de kop van de tafel’. De beste plaats. Ze kon zo de ganse feestzaal overschouwen. Wie een cadeautje bij had kwam tot bij Jeanne en er vormde zich een lange rij. Ze kreeg kussen terwijl de armen rond haar schouder werd gelegd afgerond met een ‘schouderklopje’ en er werden woorden van proficiat uitgesproken. En Jeanne keek iedereen blij en soms verrassend aan.

Na een tijd kondigde de burgemeester aan dat hij Jeanne in de bloemen ging zetten. Tine De Jonghe zette een schitterend bloemstuk klaar met 105 kleurige bloemen. Het cijfer 105 stond er bovenop in verwerkt. Denert schonk de bloemen aan de jubilaris. De 105 stond overal centraal. Op een tafel die tegen de trap stond, was met  105 kaarspotjes en theelichtjes het getal 105 uitgewerkt. Knap en origineel werk was dat. Maar op een bepaald ogenblik liet het mis. De theelichtjes die de cirkel van de '0' vulden, kregen gesmolten kaarsvet bij elkaar en dat liep over van het ene naar het andere en de 105 stond plots in de fik. Wat nu?
 "Geen water opgieten", had de burgemeester al aangeraden. Er werd een natte keukenhanddoek bij gehaald. Tine en Antoine Denert wilden die handdoek  met zijn tweeën over het vuur gooien maar praktisch en in goede coördinatie was dat moeilijk uit te voeren. De burgemeester nam de natte handdoek dan in zijn reddende handen en alsof hij een goocheltruc wilde uitvoeren, gooide hij de blushanddoek vanuit zijn handen boven de brandende tafel en liet hem dan vallen over het vuur. En ogenblikkelijk verdwenen de vlammen. Maar ondertussen was de tafel in het midden wel naar de knoppen.

Image
Even paniek en snel reageren: de kaarsjes vormen één grote vlam in de '0' van de 105 op de tafel.

Image
Burgemeester Denert blust het brandje met de ‘truc van de natte keukenhanddoek’.

Na dit warm intermezzo werd alles in gereedheid gebracht voor het aanvoeren van de feesttaarten. Twee taarten die we moeten rangschikken bij de groep van XXL. Mooie opgemaakt en met de 105 er weer bij en de naam Jeanne Nielandt. Voorzien van feestelijke vuurtoortsen werden de taarten door personeelsleden aangebracht. De burgemeester had Jeanne zelf van achter de feesttafel gerold en haar bij de inkom gezet waar ze als eerste de taarten kon bewonderen. Overal kregen de taarten ook applaus. Onvergetelijke momenten waren dit.

Image
Jeanne snijdt de verjaardagstaart aan.
Maar het hoogtepunt moest nog komen. Burgemeester Antoine voerde Jeanne dan naar de bar van de Brouwerij waar een lange tafel stond en waarop de taarten werden neergezet. Jean moest nu zelf de feesttaart aansnijden en kreeg daarvoor een groot mes in de hand terwijl ook een 'taartenschepper' in de buurt lag. Net als vorig jaar stond Camiel Steenssens er ook in de omgeving. Hij riep ons terzijde en zei: " Weet ge dat Jeanne even oud is als de Statie van Antwerpen? Van 1905."
De taarten werden door deskundigen dan netjes verdeeld. ‘ Voor elk een spie’, op zijn Kruibeekse gezegd.

Image
Terug naar 2005 toen Jeanne precies 100 jaar werd. Met haar dochters Yvonne en Irma, zat ze aan een eretafel op het podium in de Brouwerij.

Image
Vijf generaties familie: vlnr Tinny (4de), kleine Lore (5de), Irma (2de) Jeanne (1ste) en René (3de)

Image
De ganse familie Nielandt anno 2010, geschaard rond hun 105-jarige stammoeder.

De familie va de 105-jarige was voltallig. Jeanne had 7 kleinkinderen, 7 achterkleinkinderen en 3 achter achterkleinkinderen. Uit die grote groep konden we 5 generaties van één familie samenbrengen: 1. Jeanne Nielandt zelf, geboren in 1905. 2. Haar docjter Irma geboren in 1926 3. René Lippeveldt, zoon van Irma, geboren in 1954. 4. Tinny Lippeveldt dochter van René en 5. Lore Hens, dochter van Tinny 1 jaar oud.
Ook langs de kant van dochter Yvonne werden nog zulke generaties bereikt en allen schaarden zich rond de stammoeder Jeanne voor een originele foto. Daarna volgde het groot verjaardagsfeest dat meteen de aanzet was naar het cijfer 106.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Jeanne Nielandt, die thans in Rusthuis Wissekerke verblijft, werd in De Brouwerij ontvangen door het gemeentebestuur omdat ze op 14 januari 106 jaar was geworden. Het was dus de 7de keer...

Een fiere mevrouw van 104 jaar aan tafel.KRUIBEKE. Nadat Jeanne Nielandt woensdag  reeds op haar verjaardag zelf werd gehuldigd in het WZC Wissekerke te Bazel, kon burgemeester Antoine Denert...

Jeanne Nielandt werd 103 en mocht heel wat geschenken en gelukwensen in ontvangst nemen.KRUIBEKE. Toen Jeanne Nielandt op 14 januari 2005 precies honderd werd en in de Brouwerij werd ontvangen...

KRUIBEKE. Nadat zeven jaar geleden de Katholieke Bond van Gepensioneerden met Mathilda De Langhe, een 100-jarige in de vereniging mocht vieren, is het nu op vrijdag 14 januari de beurt aan Jeanne...

KRUIBEKE. Vrijdagvoormiddag werd in 'De Brouwerij' hulde gebracht aan Jeanne Nielandt die op 14 januari 1905 in Haasdonk werd geboren. Op 15-jarige leeftijd kwam ze naar Kruibeke wonen waar...