LDD tegen monopoliepositie bij autokeuring

REGIO. Het met de wagen naar de autokeuringsdienst, in de volksmond gekend als de schouwing, gaan betekent voor veel mensen een uitstap die met een bang hart gebeurt. Is de wagen in orde? Zoniet hoeveel gaat mij dat kosten? Dat zijn vragen die worden gesteld. Lijst De Decker heeft nu feiten naar voor gebracht die wel eens gevolgen kunnen hebben zodat er van hogerhand een andere visie op de autokeuring moet genomen worden.

Hoe kan het dat de Fiat 500 in ons land systematisch wordt afgekeurd maar dat er in andere landen geen problemen zijn? Het Europees Hof van Justitie heeft Portugal veroordeeld wegens het instellen van te zware beperkingen voor buitenlandse ondernemingen die autokeuringsdiensten verschaffen. LDD vraagt nu dat de Belgische regering na deze uitspraak van het Europees Hof het monopolie van GOCA (Groepering van Erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs) opheft.

"In België beschikken enkel GOCA-leden over de vereiste erkenningen. Dit monopolie zorgt ervoor dat de consument helemaal niet centraal staat bij de autokeuring. Integendeel. Denken we maar aan de talloze wagens die worden afgekeurd wegens kleinigheden, de onaangepaste openingsuren, de ondoorzichtigheid van de regelgeving, enz.", zegt volksvertegenwoordiger Paul Vanhie (LDD). LDD wijst er verder op dat de erkenningvoorwaarden voor autokeuringinstanties in België werden vastgelegd in 1994. De afgelopen vijftien jaar is er nauwelijks tot geen evolutie gekomen in de monopoliepositie van GOCA.

LDD roept Staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe dan ook op om een eind te stellen aan de monopoliepositie van GOCA en de wetgeving aan te passen. Maar dat is niet zo eenvoudig volgens volksvertegenwoordiger Paul Vanhie.  "Meneer Schouppe aarzelt om in te grijpen omdat GOCA de grootste financier is van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid BIVV. Datzelfde BIVV organiseert op zijn beurt de veiligheidscampagnes van de staatssecretaris. Op die manier is de cirkel rond, maar het is wel de consument die de dupe is van dit monopolie bij de autokeuring.", besluit Paul Vanhie. (R.D.)

 

 

Lees ook:

REGIO. Wie z'n auto wil laten keuren kan vanaf september op maandag- en donderdagavond tot 19 uur terecht bij de autokeuring. Nu kan dat slechts tot 17 uur en moeten heel wat mensen...