Cartoons tegen zinloos geweld

Image
ZaZa is één van de cartoonisten die meewerkt aan de tentoonstelling tegen zinloos geweld.
TEMSE. Dinsdag 17 november opent in Jeugdontmoetingscentrum De Nartist in Temse de reizende cartoontentoonstelling ‘Zinloos geweld, teken(ingen) des tijds’. Veertig Vlaamse en Nederlandse cartoonisten lieten hun scherp oog vallen op dit stukje taboe uit de maatschappij. Hun vaak scherpe potlood tekende een aantal opvallende cartoons over zinloos geweld.

De reizende cartoontentoonstelling ‘Zinloos geweld, teken(ingen) des tijds’ is een intiatief van de vzw Zinloos Geweld en was eerder al te bekijken in o.a. Gent, Kortrijk en Mechelen. Cartoonisten weten met een simpele tekening een boodschap met een humoristische, sarcastische of filosofische maar rake inslag snel over te brengen. De momentopnames vertellen iets over onze maatschappij. "Wij zijn ervan overtuigd dat humor hét ‘wapen’ is om jong én oud te enthousiasmeren rond een maatschappelijke thema,dat humor het thema bespreekbaar(der) maakt én het denken daarover in beweging kan zetten.", zegt Christian Lapinne, voorzitter van vzw Zinloos Geweld.

Wat de veertig Vlaamse en Nederlandse cartoonisten te vertellen hebben over zinloos geweld in onze maatschappij is van 17 tot en met 21 november te bekijken in jeugdontmoetingscentrum De Nartist aan de Clemens De Landtsheerlaan 26a in Temse. De tentoonstelling kadert in de ‘Week van de verdraagzaamheid’.  De tentoonstelling bezoeken kan van maandag tot donderdag tussen 9 en 16 uur, op woensdag van 14 tot 22 uur, op vrijdag van 16 tot 22 uur en op zaterdag van 19 tot 22 uur. De toegang is gratis.

Alle cartoons zijn gebundeld in een 80 pagina’s dik boek dat ter plaatse te koop is. Het boek is beschikbaar in 1000 exemplaren. Om het authentiek te maken, werd de cover gescheurd. "Het boek is dus zelf ook slachtoffer van zinloos geweld.", klinkt het. De opbrengst van het boek gaat integraal naar de preventieve campagnes van VZW Zinloos Geweld. Het boek kost 12,50 euro.

De reizende tentoonstelling is van 28 januari tot 14 februari 2010 te zien in de stedelijke musea in Sint-Niklaas. (mb)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Het Gemeentelijk Technisch Instituut van Beveren stuurde op vrijdag 12 oktober een duidelijke 'neen' tegen zinloos geweld de wereld in. Directie, klasgenoten en vrienden, CLB-medewerkers,...

LOKEREN. Eind maart trok een lerares van het Sint-Lodewijkcollege er met haar klas op uit in Lokeren. Toen het gezelschap in het Bospark genoot van een pakje friet, werden ze lastig gevallen door...