Toneelgroep Tijl speelt Kathmandu

Image
Toneelgroep Tijl
SINT-NIKLAAS. Toneelgroep Tijl speelt dit weekend in de Stadsschouwburg het stuk Kathmandu, geschreven door regisseur en acteur Guido Maeremans. Het reisbureau 'De blauwvoet' van de welstellende Jean-Jacques Nolfs, en "De Trekvogel", dat van de minder welstellende Victor Van Durme, voeren al jaren een hevige concurrentiestrijd. Helaas is de enige nog rijdende bus van Victor bijna totaal versleten en is er geen kapitaal om een nieuwe te kopen. De concurrenten die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, hebben allebei ook banden met een plaatselijke toneelgroep. Nico, de zoon van J.J. Nolfs is acteur bij de "Eglantier" en Sabine Van Durme, de dochter van Victor, is actrice bij het iets minder ambiteuse "Hogerop". Het stuk begint op het ogenblik dat Victor, moe getergd door tegenslag en de onverbiddelijke concurrentie, besluit zijn reisbureau te sluiten!

De toneelgroep heeft tevens een druk feestprogramma voor de boeg. De voorzitter Roland Van Gasse staat veertig jaar op de planken en Tijl speelt het honderdste stuk.

Kathmandu werd geschreven door afscheidnemend huisregisseur Guido Maeremans (72). De sympathieke man vertelt ons tijdens een leuk interview over zijn lange loopbaan.

Guido werd in de jaren 80 huisregisseur voor Toneelgroep Tijl. In zijn jeugd erfde hij de liefde voor chello van zijn moeder. In '56, op 18-jarige leeftijd begon zijn acteurscarriere. Eerst bij het kamertheater en enkele jaren later bij de KNS. Daarna ging hij naar de beursschouwburg van Brussel en was hij uitbater van Café-Theatre Multatulli in Antwerpen.

Image
Guido Maeremans
Maeremans was zelfs 2 jaar werkzaam als journalist bij consumentenblad 'Koop'. De microbe voor de planken was echter te hevig en hij ging terug spelen op de planken.

Tot '96 was hij regisseur bij de KNS. De komst van de commerciele zenders in de jaren '90 zorgde voor een andere wending. Studio Amusement kon op hem rekenen als acteur en regisseur in bekende series als De Makelaar, Familie, Vennebos en Editie. Het was ook in die tijd dat Kathmandu werd geschreven. Het 1ste bedrijf ziet er dan ook uit als een TV-serie. Bij het opruimen van zijn bureau vond hij de tekst van het 1ste bedrijf terug. Het 2de en 3de bedrijf moesten nog afgewerkt worden als toneelstuk, maar door zijn schrijfervaring maakte Maeremans zich daar weinig zorgen over. Met zijn afgesleten potloot schreef hij in zijn geparkeerde auto het vervolg vlot neer. Hij was immers toch altijd iets te vroeg in Sint-Niklaas voor de repetities, dus tijd zat. Even raakte hij in paniek toen hij het slot moest schrijven. Het mocht niet negatief eindigen als blijspel. Na enkele slapeloze nachten kwam het 'Eureca-moment'. Het resultaat is te zien dit weekend.

Op onze vraag welke serie hij het leukst vond, twijfelt hij even, maar na wat denkwerk gaat zijn voorkeur toch uit naar 'Editie'. Daar mocht hij de rol spelen van krantenredacteur. In De Makelaar speelde en regisseerde hij dan weer met zijn echtgenote en tekstwriter Ria van de Ven.

De kust is voor Guido zijn 2de thuis. Hij woont al jaren in Blankenberge en voor de repetities is de rit naar Sint-Niklaas geen probleem. Veel beter dan toen hij in Moerbeke woonde en dagelijks naar Mechelen moest via Antwerpen.

Maeremans kijkt met voldane gevoelens terug op zijn carriere en werk voor toneelgroep Tijl. Vanaf nu gaat hij zijn tijd besteden aan het corrigeren en nalezen van de romans van zijn echtgenote. De eerdere 9 boeken heeft hij ook al bewerkt, maar nu kan hij er zich volledig op toeleggen.

Hij wil de brug met de toekomstige regisseur toegankelijker maken, zodat die zich tijdens de komende voorstelling in april niet te veel meer moet inwerken en leren.


Tijl speelt 'Kathmandu' op zaterdag 5 december om 20 uur, zondag 6 december om 15 uur, maandag 7 december om 19 uur in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Kaarten via tel. 03-778.00.52. (tdw)

 

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Toneelvereniging De Vlasbloem uit Nieuwkerken-Waas heropent op zondag 12 september De Vlasbloem nadat het in maart 2020 de deuren moest sluiten door de coronacrisis.

HAMME. PR-bureau Wavemakers uit Hamme heeft haar rebrandingproject met succes afgerond. Het bedrijf kreeg een nieuw logo, een moderne look en een nieuwe website ter ondersteuning van de slogan...

BEVEREN. Onlangs stelde het gemeentebestuur van Beveren haar nieuwe logo en huisstijl voor. Die nieuwe stijl valt niet bij iedereen in goede aarde en zou teveel lijken op het logo van de stad...

SINT-NIKLAAS. Toneelgroep Tijl brengt binnenkort het nieuwe stuk ''t Is nooit te laat', een blijspel dat oorspronkelijk werd geschreven door Ron Aldridge (It's never too late). Regisseur Eddy Van...

SINT-NIKLAAS. Komend weekend zet Toneelgroep Tijl een nieuwe productie neer: Julien, Julienne van regisseur Eddy Van Ginckel. In 'Julien, Julienne' ziet Roger het niet meer zitten: zijn huwelijk is...

Het nieuwe logo van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie.SINT-NIKLAAS. Onder ruime belangstelling is gisteren de nieuwe huisstijl van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie (OLVP) voorgesteld. De kiem voor de...