Toneelgroep Tijl brengt 'Julien, Julienne'

SINT-NIKLAAS. Komend weekend zet Toneelgroep Tijl een nieuwe productie neer: Julien, Julienne van regisseur Eddy Van Ginckel. In 'Julien, Julienne' ziet Roger het niet meer zitten: zijn huwelijk is niet meer wat het geweest is, een bevriend koppel haalt het bloed onder zijn nagels uit, een onnozel koppel (Julien en Julienne) loopt smoorverliefd rond, zijn vader heeft de beste bedoelingen maar toch maakt hij er een puinhoop van, een bemoeizieke buurvrouw maakt hem het leven zuur, enz... Een mens zou voor minder de pedalen kwijt geraken. Als de keuken tijdens een etentje ontploft, is zijn dag helemaal kapot. Nogal een leven, hé? Maar het zijn stuk voor stuk perfecte ingrediënten voor een prima blijspel.

Nadat Guido Maeremans vorig jaar de fakkel doorgaf aan zijn collega-regisseur Eddy Van Ginckel, staat deze laatste toch wel een uitdaging te wachten: het Sint-Niklase publiek even hard bekoren. De inhoud van het stuk leent er zich alvast wel toe.

Eddy Van Ginckel heeft een eigen website vanginckel.tripod.com om toneelgezelschappen de mogelijkheid te geven om leesbrochures van zijn stukken online door te nemen. Van hem alleen al staan er 30 teksten te lezen. In totaal schreef hij tussen de 50 en 60 stukken. "Schrijven doe je niet om het geld maar om lezers te boeien. Via de site kunnen toneel gezelschappen ook bijkomende vragen stellen of aanpassingen voorstellen voor meer of minder spelers." Indien het stuk dit toelaat, doet de Eddy Van Ginckel de aanpassing in functie van het gezelschap.

Naarmate zijn gemoedstoestand kan de auteur zich soms tegelijkertijd toeleggen op 3 stukken. "Alles begint met een goed verhaal, want zonder dit, draai je in cirkeltjes rond en is er geen einde.", klinkt het. 

'Julien en Julienne' is een verhaal over een doorsnee huisgezin. De herkenbare situaties en soms dramatische situaties zijn voor het publiek vaak de grootste billenkletsers. Op het toneel werkt dit soort humor nu eenmaal. Ook de titel is belangrijk en al de helft van het succes: vb ronkelde titels als 'Ambras op de matras' of 'De Familie Kraopuul' waren al uitverkocht voor het stuk geschreven was. 'Julien, Julienne' bestaat uit 4 mannen en 4 vrouwen. De voorbereiding begon begin september en sindsdien volgden 25 repetities. Het is de eerste regie van Eddy Van Ginckel voor toneelgroep Tijl. "Dit stuk is dus de perfecte manier ook om iedereen van het gezelschap te leren kennen voor toekomstige producties", aldus nog de regisseur.

een halve eeuw op de planken

De 68-jarige Guido Lutin-Smet staat dit jaar extra in de spotlights: hij speelt in totaal 50 jaar toneel. De laatste 10 jaar bij Tijl maar daarvoor speelde hij bij gezelschappen als De Houtbloem en De Distelbloem in Stekene. Zijn mooiste rol was Scrootch bij Orde van de Vos Reynaert. "Die rol had het meeste inhoud en was ook een groots opgezet toneelstuk. De toneelmicrobe is nog steeds mijn grootste gedrevenheid om te blijven spelen." De laatste jaren waagt Guido zich minder aan hoofdrollen, omdat het instuderen van teksten moeilijker wordt. "Eens de tekst erin zit, gaat het. Vooral het memoriseren is moeilijk. Hoe groter de rol, hoe langer het duurt om van buiten te leren. 4 weken is toch de gemiddelde periode voor de spelers. De rol in Julien Julienne is als vader Fillemon van het hoofdpersonage die de boel op stelten komt zetten. Hij loopt heel het stuk in zijn pyjama rond als een randfiguur. Het is een heel aangenaam stuk om te spelen."

Toneelgroep Tijl brengt 'Julien Julienne' op zaterdag 4 december en maandag 6 december om 20 uur en zondag 5 december om 15 uur in de Stadsschouwburg Sint-Niklaas, Richard Van Briscomstraat 21 te Sint-Niklaas. Tickets kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via 03/778.00.52 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (tdw)

 

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Toneelvereniging De Vlasbloem uit Nieuwkerken-Waas heropent op zondag 12 september De Vlasbloem nadat het in maart 2020 de deuren moest sluiten door de coronacrisis.

HAMME. PR-bureau Wavemakers uit Hamme heeft haar rebrandingproject met succes afgerond. Het bedrijf kreeg een nieuw logo, een moderne look en een nieuwe website ter ondersteuning van de slogan...

BEVEREN. Onlangs stelde het gemeentebestuur van Beveren haar nieuwe logo en huisstijl voor. Die nieuwe stijl valt niet bij iedereen in goede aarde en zou teveel lijken op het logo van de stad...

SINT-NIKLAAS. Toneelgroep Tijl brengt binnenkort het nieuwe stuk ''t Is nooit te laat', een blijspel dat oorspronkelijk werd geschreven door Ron Aldridge (It's never too late). Regisseur Eddy Van...

Toneelgroep TijlSINT-NIKLAAS. Toneelgroep Tijl speelt dit weekend in de Stadsschouwburg het stuk Kathmandu, geschreven door regisseur en acteur Guido Maeremans. Het reisbureau 'De blauwvoet'...

Het nieuwe logo van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie.SINT-NIKLAAS. Onder ruime belangstelling is gisteren de nieuwe huisstijl van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie (OLVP) voorgesteld. De kiem voor de...