Project buurtbemiddeling krijgt vorm

KRUIBEKE. Er is een koninklijk besluit verschenen over de invoering, opvolging en evaluatie van het project buurtbemiddeling. Dat is een methode waarbij een neutrale derde een gesprek vlot laat verlopen tussen meerdere conflicterende partijen, die tot eenzelfde buurt behoren. En dat in een vertrouwelijke, vrijheidscreërende en niet oordelende sfeer. Het gaat hierbij om een vrijwilliger. Met de betrokken gemeente wordt een overeenkomst afgesloten in de zin van een 'éénjarige convenant buurtbemiddeling', tussen de Minister van Binnenlandse Zaken en een gemeente.

De minister deed een projectoproep aan alle gemeenten. Enkel de gemeenten die, via een schrijven, hun interesse kenbaar maakten konden op het project buurtbemiddeling inschrijven. Er is een financiële impuls waarmee de betreffende gemeente één vrijwillige buurtbemiddelaar kan aanstellen.
De Minister van Binnenlandse Zaken geeft hierbij prioritair gevolg aan de aanvragen van de gemeenten die niet over een strategisch veiligheid - en preventieplan en/of een convenant gemeenschapswachten beschikken.

Uit de Wase regio heeft enkel de gemeente Kruibeke zich nu gemeld. De vrijwilligers die door de gemeenten worden ingezet in het kader van de overeenkomst dienen aan voorwaarden te voldoen. Ze mogen niet veroordeeld geweest zijn tot een correctionele of een criminele straf behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer en ze moeten een opleiding volgen die het door de FOD Binnenlandse Zaken vooropgesteld opleidingsprogramma, respecteert. De gemeente moet ook de wet op de rechten van de vrijwilligers naleven.

Volgens de beschikbare kredieten wordt een eenmalige financiële toelage van 1.500 euro toegekend per vrijwilliger die in het kader van de overeenkomst door de gemeente wordt ingezet. Die kan gebruikt worden voor de onkosten van de vrijwilliger, de kosten die gepaard gaan met bijkomende theoretische en praktische opleidingen, voor het verzekeren van de vrijwilliger en de kosten die gepaard gaan met het bekend maken van het bemiddelingsaanbod.

Voor het project buurtbemiddeling, werd de verdeling van de subsidies voor het jaar 2010 vastgelegd. De gemeente Kruibeke ontvangt de 1.500 euro. In de aanleunende regio’s stapten ook Dendermonde, Zele, Niel en Antwerpen in het project (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Ongeveer de helft van de gemelde conflicten tussen buren wordt positief opgelost met bemiddeling via het team burenbemiddeling van de stad Sint-Niklaas. Dat blijkt uit een eerste...