Ivo De Roeck rijdt met meest unieke Volkswagen uit ons land

Image
De Wase Herbie kreeg de originele filmnummerplaat. Ivo liet ze over komen uit Californië.
KIELDRECHT. Ter gelegenheid van de 'Rally voor Haïti' was ook Ivo De Roeck present, een Beverenaar uit de Lindenlaan die naar Kieldrecht is gaan wonen. Hij rijdt bij de oldtimers mee als een unieke attractie. Zijn volkswagen uit 1959, kan zowat alles. De koplampen zijn plots ogen geworden en bewegen van links naar rechts. Bij nader toekijken zie je daar ook wimpers verschijnen. Of schrik je geen aap wanneer de voorste bumper omlaag valt. Allemaal telegestuurd. Nooit gezien. Veel geld waard. Wat een hobby! Het is een wedergeboorte van de 'Herbie' of de Volkswagen Deluxe ragtop uit 1963 die de hoofdrol speelde in een reeks Disneyfilms.

"Ik heb van mijn volkswagen een Herbie gemaakt waarbij alles beweegt zoals in de film. Ik doe er nu veel meetings mee, vooral van ‘Kevers’. Het trekt veel aandacht omdat die auto zo beweegt. Let op, hij is van 1959 en dus al een ‘oud beestje’", zo begon Ivo zijn verhaal.
Hij heeft, om alles te laten bewegen aan de auto, alles zelf moeten leren. Een opleiding kreeg hij daar niet voor maar hij knutselde wel aan een fiets, daarna aan een brommer en dan kwam er een autootje bij waarvan hij een bumper losmaakte. En zo begon het.
Af en toe rijdt hij mee in een oldtimerrit, maar niet overdreven veel. "Nu was het ook weeral een tijd geleden. Het is wel iets anders dan een ‘Kevermeeting’ ", aldus Ivo.

De Herbie is identiek aan deze die in de film voor komt. Ook de rood-wit-blauwe streep en het nummer 53 op de voorkant en op de deuren laten geen verschil zien met de originele uit de film. Dat nummer 53 kwam in de film terecht omdat dit het nummer was van de favoriete baseball-speler van de producer van de film. Het waren echt succesfilms en de eerste Herbie film was 'The Lov Bug' en die staat nog steeds op de 11de plaats in de lijst van de meest geliefde Disneyfilms! Wie de film nog niet zag moet dringend naar de videotheek om hem nader te leren kennen.

De Volkswagen van Ivo is gebouwd in 1959 en komt van een kameraad van hem. Hij stond er roestig bij en Ivo begon met eens te proberen die nummers 53 er op te zetten en de carrosserie wat af te schuren. Een enthousiaste eigenaar verklaarde zich nader toen hij zei: "Ik zette hem een paar dagen buiten en schuurde er dan over met wat staalwol. Ik maakte hem zo nog roester dan dat hij al was. Want dat moest zo voor Herbie. Vooreerst heb ik hem goed gerestaureerd aan de chassisbalken en zo. Het is een heel gezonde wagen tenzij hij langs buiten roest is."

Het is echt uitdagend om, als je naar die kever kijkt, er bij te zeggen dat het tijd wordt om naar de carrosserie te gaan om hem te laten spuiten. "Inderdaad er zijn mensen die wel eens vragen: zeg, wanneer ga je hem restaureren? En dan moet ik antwoorden, eigenlijk nooit!" Het is inderdaad eens iets anders dan een blinkend kevertje in de garage. Maar Ivo geniet toch meer van dat roest en het bewegen van zijn oogjes en zijn wimpertjes. Toch raar, een wagen die naar links en rechts kan kijken. En de voorste bumper die vrolijk of droevig kan kijken. De antenne kan plots beginnen kwispelen. Ivo lachte: "En als ge niet oppast, kan hij ook nog op uw schoenen ‘piessen’"

Image
Gebroeders De Roeck en organisator van de Oldtimerrally's Dirk Ivens, bij de Volkwagen Kever alias Herbie.

We merkten ook dat iets hoger dan de Belgische nummerplaat ook eentje van California vastgeschroefd was.  Zwart op geel lazen we 'OFP857'. De Kieldrechtenaar wees er ons fier op dat dit de originele Californiaplaat van Herbie was. De echte van Walt Disney uit. Hij had die uit Amerika laten over komen. Hebbes dus. Hij heeft dus echt op geen moeite gekeken om zijn Volkswagen Kever, zo getrouw mogelijk te laten lijken op de Herbie uit de laatste film Fully Loaded die, 25 jaar na de vorige, verscheen in 2005. Vanzelf ging het niet want Ivo werkte er toch een hele winter lang aan plus nog eens een maand extra. "Het was echt heel lang zoeken om die lichten te laten bewegen, om alles te doen functioneren. Ik had ook de films heel goed bekeken en, zag hoe ver die mannen er mee geraakten. Ik vroeg me dan af, hoe ver ik het zou kunnen. Alles moest functioneren maar hij moest ook rijvaardig blijven."

Ivo De Roeck, moest menig winkeltje aflopen om de telegeleide spullen te gaan zoeken zoals de mensen die hun vliegtuigjes in de lucht brengen. Hij stapte ook die winkels binnen om het nodige te vragen. De winkelier vroeg hem voor welk vliegtuig het was. "Neen", zei Ivo ’t is voor mijn auto." De winkelier snapte het: een telegeleid autootje. "Neen, neen" antwoordde Ivo, "Het is voor schaal 1/1"
De winkelier keek hem aan: "Ha, dat is op ware grootte?", vroeg hij. 
"Inderdaad", sprak Ivo. De winkelier keek hem toen ongelovig aan en vroeg: "Waar gaat gij mee beginnen? "
Toen alles klaar was, is hij met Herbie nog teruggekeerd en die uit de winkel stonden met open mond te kijken.

En geraakt zo’n wagen wel door de autokeuring? Omdat het een oldtimer is, geniet hij van een speciale keuring. De remmen moeten goed werken en de chassis moet in orde zijn. "Voor de rest speelt het geen rol of die lichten nu naar beneden of naar boven schijnen dat maakt niet veel uit. Het is natuurlijk ook enkel maar de bedoeling om aan meetings deel te nemen. Gewoon mee rond rijden doe ik niet." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BURCHT. Op zondag 26 september gaat de Seefhoek, het gezellige stukje dorp aan de Schelde wat beleven. Guido en Katleen Portael en hun teamleden van de Kever Club Burcht zijn de gangmakers van het...

Heel wat oudjes passeerden de revue en vielen in de smaak bij het publiek.MELSELE. Zaterdagmiddag vertrokken aan de aardbeitent de wagens van de oldtimershow die voor de 4de keer in het kader van de...

Door het slechte weer viel het aantal deelnemers tegen. Een opvallende aanwezige was Herman Bourdiaudhy (Melsele) met zijn MG-oldtimer. BEVEREN. De oldtimerrit van Beveren naar Brussel ten...

Melselenaar Dirk Ivens wil op 21 maart met een Beverse delegatie deelnamen aan de nationale 'Rally for Haïti'. MELSELE. Melselenaar Dirk Ivens combineert zijn passie voor oldtimers aan de...

Een zeldzame Auburn uit 1932 wordt wellicht dé blikvanger op de 5de Wase Oldtimerrondrit.MELSELE. Zondag rijdt de vijfde Waasland Oldtimerrondrit door onze regio. Ruim 150 oldtimers van...

Op 7 september om 11u start op de Grote Markt te Sint-Niklaas de 4de Waaslandoldtimerrally. Er zullen weer heel wat schoonheden van weleer te zien zijn.SINT-NIKLAAS/MELSELE. Melselenaar Dirk Ivens...