Tocht van medeleven en vraag naar veilig fietsen

Image
De echtenoot van de verongelukte dame legt een bloem neer.
MELSELE. Zaterdagmiddag werd in de Schoolstraat een optocht gehouden door vooral fietsers naar de plaats waar veertien dagen geleden mevrouw Jenny Vermeiren om het leven kwam toen ze bij het oversteken van de straat onder een vrachtwagen terecht kwam. Onder politiebegeleiding vertrok de lange stoet aan het kruispunt met de Gaverlandstraat. Vooraan reed Geert Buytaert, één van de initiatiefnemers, met een ‘kindervervoerfiets’ geladen met rozen.

Op vallend aan de optocht was de ingetogenheid die bij de Melselenaren heerste. Iedereen was er wel van overtuigd dat deze straat van en naar Kallo naar het havengebied, een weg was vol gevaren. En vooral, dat het tijd is dat de overheid er eindelijk, na bijzonder veel jaren van beloven, er toch iets aan gaat doen. Toch was de optocht en bijeenkomst niet politiek geïnspireerd en het was ook geen protestactie.
Geert Buytaert zag het zo: "We willen langs deze weg ons medeleven betuigen met de familie van het slachtoffer, maar ook met de betrokken vrachtwagenbestuurder die dit spijtig ongeval heel zijn leven zal meedragen."

Maar toch mocht in de talrijke aanwezigheid ook een signaal gezien worden naar de overheid om de fietspaden op de Melseelse gewestwegen eindelijk eens serieus onder handen te nemen. Vooral dan omdat het aantal fietsers steeds maar toeneemt. Daarrond werkt nu ook ‘Het Bevers Forum voor de Zwakke Weggebruiker’ dat onlangs werd opgericht als alliantie tussen verschillende Beverse organisaties en individuen die willen opkomen voor een betere bescherming van voetgangers en fietsers.

Image
Heel wat Melselenaren stapten mee op.
Geert Buytaert wees er op dat steeds meer mensen gaan beseffen dat fietsen heel wat betekenis heeft: het is milieuvriendelijk, goedkoop, werkgevers geven er een vergoeding bij, goed voor de gezondheid en in vele gevallen is men met de fiets sneller ter plaatse dan met de auto in de file.
Voor dat alles werd nu in Melsele ook gevraagd naar veilige verbindingen voor de inwoners langs de gewestwegen, voor de honderden kinderen en studenten die naar school fietsen,ook naar Beveren, voor de fietsende werknemers van de haven en voor alle fietsers en voetgangers in Melsele.
Geert Buytaert besloot daarbij: "Aan de bevoegde instanties willen we zeggen: stel ons geduld niet langer op de proef en moedig het fietsgebruik aan met aangename en veilige verbindingen".

Op de plaats van het ongeval werden door de aanwezigen een bloem neergelegd. Bij hen ook de echtgenoot en familie van de verongelukte dame. Daarna werd nog een minuut stilte in acht genomen en werd vervolgens de actie ontbonden met de zin: "Dank u nogmaals voor uw aanwezigheid en wees voorzichtig als ge naar huis rijdt!"

Image

 Geert Buytaert, één van de initiatiefnemers binnen het ’Beverse Forum voor de Zwakke Weggebruiker’ opent de optocht.

 

Image

 De lange stoet in de Schoolstraat. Rechts een illustratie hoe de fietsers er moeten rijden, dichtbij de voertuigen. Veilig fietsen is toch anders.

 

Image

 twee initiatiefnemers: Sidon De Coninck en Geert Buytaert

 

Image

Elke deelnemer kreeg een roos om zo een hulde te brengen. Voorop de echtgenoot van de verongelukte dame Jenny Vermeiren.

 

Image

 Op de plaats van ongeval (op voorgrond nog te zien)

 

Image

Geert Buytaert hield een korte toespraak waarin hij wees dat meer veiligheid voor de fietsers in Melsele dringend nodig is.

 

Image

Het neerleggen van bloemen ter nagedachtenis van de verongelukte vrouw.

 

Image

Ook de echtenoot van de verongelukte dame legt een bloem neer.

 

Image

Iedereen was het er over eens: er moet dringend gezorgd worden dat er veilig kan gefietst worden.

(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

REGIO. Verenigingen blijken een uitstekend kanaal om snel, veel mensen te bereiken bij acties om de verkeersveiligheid te verhogen. Dankzij ‘De Verenigde Verenigingen’ krijgen oa...

BAZEL/RUPELMONDE. Burgemeester Denert heeft zijn trukendoos weer bovengehaald om het in de straten veiliger te maken. En gelijk heeft hij want koning auto blijft regeren en is uiteraard sterker dan...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Net als alle jaren zal de politie zich ook nu weer volkomen inzetten om de kinderen op een veilige manier de school te bereiken maar ook om weer veilig thuis te komen. De vorige...

REGIO. Maar liefst 700.000 boetes voor 'overdreven' snelheid werden er vorig jaar uitgeschreven. Dat zijn er 160.000 meer dan in 2008.  Een belangrijk percentage ervan is het gevolg van een totaal...

REGIO. Voor de derde maal al organiseert de boeken- en multimediaspecialist ECI België zijn "Boekbarometer", een periodieke peiling naar de boekenconsumptie en het leesgedrag van de Vlaming. In de...

Barbara Pas en Karim Van OvermeireREGIO. Vlaams Belang voerde in het kader van het project 'Op de bres voor Oost-Vlaanderen' actie rond verkeersveiligheid in Oost-Vlaanderen. De partij wil...