Clan Hay Pipe Band stelde CD voor in Cortewalle

Image
cover van de CD
BEVEREN. De vooraanstaande Clan Hay Pipe Band heeft in de Verlatzaal van het kasteel Cortewalle een CD voorgesteld met muziek uit de doedelzak maar waar ook de mannenstemmen te horen zijn van het Beverse Sint-Janskoor naast de stem van sopraan Jacqueline Dulac. De Pipe Band hoort thuis in Beveren en telt een zestal Beverenaars bij de muzikanten. De zetel is nog in Antwerpen maar het ziet er naar uit dat de Clan Hay Pipe Band een vaste stek gaat krijgen in de Beverse Gentstraat. Maar wat vooral telde, was de knappe Schotse muziek die de Pipe Band bracht. Dat was te horen tijdens een optocht van op de Grote Markt naar Cortewalle.

In de Verlatzaal werden de muzikanten en enkele Schotse gasten verwelkomd door de schepenen Ernest Smet en Raf Van Roeyen. Paul Verhelst van de dienst feestelijkheden was de ceremoniemeester die de band begeleidde tot in het kasteel. Cultuurschepen Ernest Smet sprak namens het gemeentebestuur. Hij herinnerde zich hoe hij als onderwijzen in de Sint-Martinusschool een landenproject uitwerkte. Het 6de leerjaar koos voor Groot-Brittannië. Heel wat typische kenmerken van het land werden door de kinderen uitgebeeld. De kers op de taart was wel toen Raf Gaublomme, spelend op zijn doedelzak de klas binnen stapte.

Image
De Clan hay Pipe Band op weg naar Cortewalle. Paul Verhelst begeleidt hen.
Nu was de schepen trots dat de Clan Hay Pipe Band het kasteel was binnengestapt en dat hij hem mocht ontvangen. Hij vond het hemelse klanken die deze muzikanten brachten. "Mag ik u namens de gemeente Beveren een proficiat en een veel succes toewensen met deze nieuwe CD. Jullie hebben zeker veel vreugde beleefd aan de realisatie er van. Van nu af aan kunnen jullie klanken veel huiskamers vullen, over de hele wereld. Een CD spelen is heel wat gemakkelijker dan een hele ‘pipe band’ in een woning thuis te laten komen!", zo besloot schepen Smet.

De CD werd al vijf jaar geleden in het daglicht geplaatst toen Tom Hye bij het opstellen van zijn stamboom, Schots bloed ontdekte na verder onderzoek bleek de familie Hye verwant te zijn met de Schotse Clan Hay. Tom Hye werd aanvaard als volwaardig lid van Clan Hay. Dit bracht hem ertoe om voor de Clan Gathering in 2005 een "Clan lied" te schrijven, want dat had men nog niet. Hij wilde het laten begeleiden door "echte Schotse doedelzakken" en kwam bij meerdere Pipe Majors (dirigenten) terecht en uiteindelijk bij Philippe Vervoort. Deze had 25 jaar ervaring en was al 8 jaar Pipe Major. Hij was één van de weinigen in Vlaanderen die over voldoende kennis beschikte om de opdracht te volbrengen.

Hij nam de uitdaging aan, en samen met zijn vriend Raf Gaublomme uit Beveren en nog enkele andere vrienden werd het liedje "From a Hay to Delgatie Castle" op CD gezet. ’t Was in 2005. Die eerste CD werd voorgesteld tijdens de Highland Games van de Clan Gathering in het Schotse Aboyne en in het hoofdkwartier van de Clan Hay in Schotland.. De muziek van die CD wordt nog steeds gespeeld op de radio in Canada over Nieuw-Zeeland naar Australië en de USA. 
En nog in september van dat jaar werd in Beveren door Philippe Vervoort en Raf Gaublomme de Clan Hay Pipe Band opgericht. Dat er nu weer een CD werd uitgebracht rustte dus zeker op de ervaring die er via Tom Hye en Philippe Vervoort al aanwezig was. De CD "Stand up Scotland" werd openomen in Aartselaar in de ACE Recording Studio. De nummers zijn Stand up Scotland en A Hay- From a hay to Delgatie Castle (beide in instrumentale én gezongen versie)
Voor het Sint-Janskoor zongen mee: dirigent Rudi Baert, Hilaire Heyrman, Omer Praet, Roger Blommaert, Robert Van den Broeck, Kamiel en Willy Engels, Ignace Buytaert, Roger Janssens en ook Raf Gaublomme.

Philippe Vervoort de Pipe Major hoopt dat het uitbrengen van de CD misschien iets teweeg brengt naar de jeugd toe. "We wilden als band ook een neerslag hebben voor onze gevoelens voor Schotland. Tom Hye van de Clan Hay had zelf al verschillende CD’s geproduced en met hem hadden we meteen de perfecte persoon om een opname tot een goed einde te brengen", aldus Vervoort.
De CD bestaat uit twee nummers. Slechts twee, omdat het een zeer grote inspanning vraagt om een hele band te mobiliseren om de hele CD vol te krijgen. Toch zijn de twee nummers uniek, origineel en nieuw. Ze werden geschreven door Tom Hye zelf. Muziek van de Clan, door de Clan en voor de Clan. Omdat ze instrumentaal gebracht worden én met zang bij, zijn het uiteindelijk toch 4 nummers die er op staan.

Voor de gezongen versie werd naast Jacqueline Dulac ook beroep gedaan op de gewaardeerde mannenstemmen van het Beverse Sint-Janskoor uit de Gaverlandwijk. Op de CD kregen ze de naam van "St.Johns’Singers". Dat dit koor er werd voor aangesproken lag uiteraard bij Raf Gaublomme die de koorzangers van nabij kende.
Deze  eerste CD kan de aanleiding zijn om later nog eentje op te nemen. "We zouden graag eens een CD uitbrengen met meer klassiek Pipebandwerk en met een aantal bekende nummers op een volledig gevulde inhoud.", aldus Philippe Vervoort.

Image
Schepen Ernest Smet overhandigde een Bevers aandenken aan de afgevaardigde van Clan Hay uit Schotland.

Image
In de Verlatzaal werd een prachtig nummer voorgesteld.

Image
Het Sint-Janskoor dat de CD mee inzong. Links de schepenen Smet en Van Roeyen.

In een volgende artikel stellen we de Clan Hay Pipe Band verder voor en geven er de figuren van Raf Gaublomme en Philippe Vervoort een vooraanstaande rol. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Raf Gaublomme die zorgde dat de Clan Hay Pipe Band een Beverse tint kreeg.BEVEREN. Het is een rare vaststelling maar zowat elke mens kent het muziekinstrument doedelzak. Zelfs de kleine kinderen...