Clan Hay Pipe Band laat doedelzakmuziek herleven

Philippe Verdonck was samen met Raf Gaublomme de oprichter van de Clan Hay Pipe Band in december 2005. Daarvoor speelden ze ook al samen in een andere band. Eigenlijk zijn ze al een 30-tal karen bezig met doedelzakmuziek brengen. Philippe is er toe gekomen nadat hij als kind het instrument op de radio hoorde. "Ik wist niet wat het was, maar vond het een zeer integrerend geluid. Later kwam ik er ach ter dat het de Schotse doedelzak was en ik gin g zoeken waar ik het kon leren. Zo kwam ik in de Pipebandwereld terecht. Daarna speelde ik 25 jaar mee in een Pipe Band en werd zelfs al 8 jaar Pipe-Major of de bandleider."

Het peil van de Clan Hay Pipe Band is vrij goed. Bij de muzikale optocht door enkele Beverse straten kwamen mensen even luisteren en de commentaar was erg positief. En wat het publiek er van denkt, is vrij belangrijk om de populariteit te doen groeien. Pipe Major Vervoort vindt het niveau niet slecht maar toch moet er nog wat aan geschaafd worden.
naar Schotland
De Beverse Pipeband reist ook regelmatig naar Schotland. In 2009 woonden ze een groot evenement bij n.a.v. de 250ste verjaardag van Robert Burns (25 januari 1759), de grote Schotse dichter die er door iedereen is gekend omdat hij ook liedjesschrijver was en verzamelaar van traditionele Schotse liederen. Op 25 januari is er dan ook elk jaar "Burns Night". De Clan Hay was daar in juli aanwezig omdat dan het hoogtepunt van het jaar werd gevierd en alle clans van gans de wereld werden samengeroepen in Edinburgh. Een massagebeuren waar de Beverse-Antwerpse Clan ook bij hoorde.

Raf is niet de eerste de beste. In 1961 begon hij al te spelen bij een band in Antwerpen. Vijf jaar geleden werd iemand ontmoet van de Clan Hay en werd er gevraagd om daarvoor eventueel te spelen. Zijn muziekbroeder Philippe Vervoort deed natuurlijk mee. Er kwamen nog meer muzikanten bij zodat er nu een groep Clan Hay is gevormd van een 20-tal doedelzakspelers.
Elk jaar in oktober trekken ze naar Cambridge om daar aan de universiteit op uitnodiging te gaan spelen. Op dit ogenblik zijn ze bijna elk weekend op stap met de Clan Hay Pipe Band. Wanneer de ban,d in 2009 op ‘The Gathering’ van Edinburgh was mocht er gespeeld worden tijdens de Clan Pageant in Edinburgh Castle. En dat was een grote eer die maar zeer weinig Pipe Bands te beurt valt.
De Pipe Major Pilippe Vervoort werd daar gepromoveerd als "Persoonlijke Piper van de Chief of Clan Hay". ’t Is de hoogste benoeming die een Piper ooit in zinn carrière kan verwerven. Meer zelfs, Philippe is de enige Europeaan die ooit deze titel bekwam.
Raf Gaublomme
Raf Gaublomme was vroeger in zijn jonge jaren bij de Beverse scouts en in Sint-Joris Weert was er steeds een bijeenkomst "De Herfstmale" en daar speelden mannen uit Antwerpen op de doedelzak. Raf kreeg er ook grote interesse voor pipemuziek en hij trok naar Antwerpen voor een opleiding. Nu is hij een verwoed doedelzakspeler.
-"Dat zal wel tot aan mijn dood zijn zeker", lachte hij.
Hij ziet er toch wel toekomst in naar de jongeren toe. De Clan Hay krijgt weldra een locatie in de Gentstraat te Beveren. Er is daar een mogelijkheid om een schuur herin te richten om er te repeteren en te spelen. Raf denk dat er zo wel gemakkelijker mensen uit de streek bij zullen komen. Alhoewel, momenteel zijn er toch al een zestal leden uit Beveren zelf met o.a. Raf zelf, Dirk Heidbuchel, Jean Claude Jamino, de jonge Jef Staut (Kallo). Momenteel repeteren ze in Ekeren en dat is toch niet evident dat Beverenaars daarheen komen.
Jef Staut (16) uit de Kallose Fabriekstraat, kwam tot doedelzakspelen vanuit de Beverse Academie. Hij moest destijds "Vakantiesalon " doen op school en hij koos voor Schotland. Daar hoorde de pipemuziek bij en toen Jef na de notenleer een instrument moest kiezen begon hij een vereniging doedelzak te spelen. Hij kwam terecht bij de Clan Hay Pipe Band. Enkele keren per week gaat hij repeteren. Als jonge gast kan hij een ‘model’ zijn om nog meer jongeren aan te trekken. In de Doedelzakschool zijn er nu 10 studenten.
De leden van de Clan Hay Pipe Band hebben een volledig prachtig uniform Full Dress en ze dragen de Ancient Clan Hay kilt. Zelfs de veren hoeden, zijn gemaakt door Soy Kilt in Portsoy Schotland. Het is ook Soy Kilt dat de officiële kiltmaker is van de Clan Hay.
De Clan Hay Pipe Band is ook op heel wat evenementen in ons land aanwezig. Ze treden o.a. op ter gelegenheid van de jaarlijkse "Homage to a Hay" aan de Menen Poort te Ieper waar in augustus een huilde wordt gebracht aan de 500 gesneuvelden van Wereldoorlog I. (Rolf Duchamps)

