Verrebroek eert Philip Verheyen

Image
Verrebroek herdenkt de 300ste sterfdag van Philip Verheyen.
VERREBROEK. De Verrebroekse Flippen eren dit weekend hun beroemde dorpsgenoot Philip Verheyen. De bekende anatoom werd geboren in 1648 en overleed in 1710. Het is niet de eerste keer dat het polderdorp Verheyen herdenkt. Het gebeurde eerder al in 1862, 1910, 1940 en 1991. Omdat het dit jaar 300 jaar geleden is dat Philip Verheyen stief, is 2010 uitgeroepen tot Verheyenjaar. Eén van de hoogtepunten van dat Verheyenjaar is de tentoonstelling 'Philip Verheyen 1648-1710' die dit weekend start.

Philip Verheyen was het derde van zeven kinderen uit een landbouwersgezin. Hij werkte als landarbeider op de Carennehoeve waar zijn intellectuele capaciteiten opvielen waarop pastoor  Joannes Jaspars hem twee jaar lang Latijnse les gaf. Het was ook deze pastoor die de jonge Verheyen in 1672 naar Leuven stuurde, waar hij in recordtempo zijn studies aan het Heilig Drievuldigheidscollege en aan de Artesfaculteit van de universiteit afwerkte. Tijdens zijn studies voerde Philip Verheyen dissecties uit op levende dieren. Daarna specialiseerde hij zich verder in anatomie en bleef hij wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Daarnaast kroop Verheyen in de pen (of was het een veer?) en publiceerde vijf handboeken en meerdere traktaten. Verheyen werd vooral bekend dankzij de publicatie van z'n Corporis Humani Anatomia of de Ontleedkundige beschrijving van het menselijk lichaam in 1693. Daarin bundelt Verheyen de anatomische kennis van het einde van de zeventiende eeuw. Het boek was twee generaties lang hét handboek voor geneeskundestudenten  aan de Europese universiteiten in de achttiende eeuw.

In 1862 kreeg Philip Verheyen een bronzen borstbeeld in zijn geboortedorp Verrebroek. Het dorp herdacht in 1910 en 1948 respectievelijk zijn overlijden en zijn geboorte. Ook in 1991, ter gelegenheid van 850 jaar Verrebroek, kreeg Philip Verheyen een prominente plaats in de vieringen. Nu, 300 jaar na zijn overlijden, speelt de anatoom opnieuw de hoofdrol in Verrebroek.

Image
Deze werkgroep zorgt een hele reeks activiteiten om Philip Verheyen te herdenken.

tentoonstelling en catalogus

Dankzij speurwerk van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas en Philip Verheyen en inspanningen van de werkgroep Verheyen opent dit weekend de tentoonstelling 'Philip Verheyen 1648-1710'. Het leven van de bekende Verrebroekenaar is in OC De Verre uitgebeeld met documenten, afbeeldingen en voorwerpen. De tentoonstelling is open op zaterdag 29 en zondag 30 mei en zaterdag 5 juni en zondag 6 juni van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis. OC De Verre is gelegen aan de Pater Vergauwenstraat 6b te Verrebroek.
Groepsbezoeken kunnen geregeld worden via 03/773 46 99 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op de tentoonstelling is ook de rijk geïllustreerde catalogus 'Philip Verheyen 1648-1710' verkrijgbaar aan vijf euro. Na de tentoonstelling is de catalogus verkrijgbaar via het Secretariaat van de Werkgroep Verheyen 2010, Kieldrechtsebaan 14 te Verrebroek. (mb)

 

 

Lees ook:

VERREBROEK. Het is ondertussen al algemeen bekend dat de gemeente in 2010 in feeststemming is rond de Verrebroekse figuur van dokter Philip Verheyen. Het werd een Verheyenjaar omdat het nu 300 jaar...

Borstbeeld van de beroemde anatoom en Verrebroekenaar Philip Verheyen VERREBROEK. In 2010 wordt duidelijk waar de inwoners van Verrebroek hun koosnaam 'de Flippen' aan te danken hebben. 'De...