Verkavelingsproject Stellae Scaldis op vroegere Sidalsite

BURCHT. Na een periode van stilte rond de grote verkaveling die op de vroegere terreinen van Sidal wordt uitgewerkt, is er toch weer wat leven te merken. De Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) kreeg een toelichting van het project dat de naam 'Stelae Scaldis' mee kreeg.
Er zijn 134 woningen in de verkaveling voorzien maar als het baken ( langs de Scheldekant) er bij gerekend wordt komt men aan 190 woningen. Het gebied is 7 ha groot zodat wordt gesteld dat er 27 huizen per hectare staan. Zoals ook al bij eerdere besprekingen werd verduidelijkt, hoort de zone aan de Antwerpsesteenweg niet tot de verkaveling. Maar dat neemt niet weg datb er van aan de Sidal-site geen fietsverbinding zal komen. Ook voor wat de nutsleidingen zal er een verbinding zijn. Misschien dat in een latere fase de zone langs de Antwerpsesteenweg er wel bij doen aansluiten.

Eigenlijk zijn de details voor de mix aan woningen die er zullen komen, nog niet ingevuld. Maar woningen voor bejaarden en mindervaliden zijn zeker niet uitgesloten. De voorschriften werden wel al met de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar besproken.
In de Gecoro had men bedenkingen bij het baken dat van 3 verdiepingen naar 8 tot 9 zal groeien. De urban villa’s die daar achter worden gebouwd, kunnen aldus het zicht op de stroom worden ontnomen. Het baken werd dus door sommigen niet cruciaal gevonden en leunt niet aan bij de site. De meningen waren wel verdeeld want anderen vonden het baken een positief gegeven. Het is niet te dominant. Het zal zeker opvallen vanop het Scheldewater en van op de Koningin Astridlaan. Het baken zou een betekenis moeten hebben voor de herkenbaarheid van Burcht.
De ontwerper wees er op dat het echter niet bedoeld is als concurrentie voor de kerktoren. Men mag de hoogte en impact ervan ook niet overdrijven. Als het zichtbaar is vanop de Schelde of de overzijde van de stroom, dan is dat ook meegenomen.

Maar hoe dan ook, het is wel de bedoeling iets te realiseren dat een meerwaarde zal geven aan de inkom van Burcht voor al wie van Linkeroever komt. Dit gedeelte maakt dus geen deel uit van de verkaveling. Momenteel mag men zich ook niet blind staren op de schets die thans voor ligt. In een later stadium wordt dit deel verder uitgewerkt.

geen sociale woningen

Sociale woningen zijn niet voorzien, niet omdat men dat expliciet niet wil, maar omdat men heeft gekozen voor een keuze van een mix aan budgetwoningen en duurdere woningen. Ook kangoeroewoningen zullen mogelijk zijn. De woondichtheid is laag en in die context ligt het niet voor de hand sociale woningen te realiseren i.v.m. kostprijs per woning. Schepen Irene Hoppe wist dat deze verkaveling niet valt onder toepassing van het grond-en pandendecreet. Maar Gecoro-leden vonden dat het niet voorzien van sociale woningen een verkeerd signaal is, ook al is het grond-en pandendecreet dan niet van toepassing. Al zijn er wel meningen die zeggen dat sociale woningen aan de buitenranden van de gemeente niet wenselijk zijn maar thuishoren in het centrum. Het grond-en pandendecreet kan moeilijk opgelegd worden als het niet van toepassing is. Overigens is deze verkaveling niet voor de portemonnee van de lagere inkomens.

Wat de bouwlagen betreft wordt niet overal even volumineus gebouwd. De gebouwen worden geen massief gegeven. De voorschriften zijn anders dan gebruikelijk. Men heeft gepoogd de beeldvorming te vertalen in de voorschriften en banaliteit uit te sluiten.
Er zullen ook wadi’s worden aangelegd. Dat zijn plaatsen die bij hevige regenval het water opvangen maar voor de rest wel leeg staan. De Gecoro dacht daarbij aan het onderhoud er van  en het zwerfvuil dat er in terecht kan komen. De bedoeling van de wadi's is niet dat ze permanent onder water staan. De bedoeling van de wadi’s in deze verkaveling is om hier natuur - biodiversiteit te realiseren. Het zwerfvuil is natuurlijk een probleem dat ook zonder wadi's aanwezig is. Uiteraard is er periodiek onderhoud nodig om dit te vermijden.

Rechtover de ‘Stellae Scaldis’ bevindt zich uiteraard ook nog de werf van Heye langs de Schelde. En datz al industriegebied blijven zoals door een BPA uit 1983 is vastgelegd. Er is daar ook nog een concessie van 15 of 20 jaar. Mogelijk wordt die bestemming later gewijzigd, maar dat is nu niet aan de orde. Die zone valt buiten het project.

Gecoro leden vroegen ook naar milieuaspecten zoals alternatieve energie, belang van regenwater, zonnepanelen. Volgens de architect wil men streven naar lage energiewoningen van bij het begin. Die mogelijkheden worden voorzien in de voorschriften. Technieken evolueren echter razendsnel en men mag geen bepalingen opleggen die latere ontwikkelingen bemoeilijken. In elk geval is het
milieu-en energie aspect een bezorgdheid in gans de ontwikkeling. Ook groendaken worden voorzien.

Het parkeervraagstuk zal opgelost worden door de aanleg van ondergrondse parkings. Er zijn ook 70 bovengrondse openbare parkeerplaatsen. Er zijn twee ontsluitingsassen, maar doorgaand of circulerend verkeer in de verkaveling is onmogelijk.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BURCHT. Het stond er veel jaren eenzaam en verlaten bij, het portiershuisje van het vroeger bedrijf SIDAL, in Burcht nabij de Burchtse Weel langs de Koningin Astridlaan . Woensdagavond rond 23u30...

BURCHT. Op de gronden van het vroegere aluminiumbedrijf Sidal langs de Koningin Astridlaan, komt een prestigieus woonproject dat door de projectontwikkelaar 'Aan en met de groene stroom' werd...