Woonproject met 195 woningen op gronden Sidal Burcht

ImageBURCHT. Op de gronden van het vroegere aluminiumbedrijf Sidal langs de Koningin Astridlaan, komt een prestigieus woonproject dat door de projectontwikkelaar 'Aan en met de groene stroom' werd genoemd. De woningen zullen geconcentreerd worden in de westelijke zone om zo best aan te sluiten met de bebouwing in Burcht. Op het vroegere bedrijventerrein van  76.617 m² zullen ongeveer 25 woningen per hectare worden gebouwd. Omdat het aansluit bij de natuurgebieden Neuzenbergbos –Calberg en de Burchtse Weel, zal er tussen de bebouwing ook een continue groenstructuur lopen.

De ex-Sidal site ligt  tussen de Kon Astridlaan en Antwerpse Steenweg maar ook vlak aan de Schelde. Het bedrijf werd in 1997 gesloopt. De gesprekken met de gemeente begonnen in 2006 en er werd dan een projectgroep opgericht met de eigenaar NV Neuzenberg, de ontwerper studiebureau Talboom en architectenbureau E&L Projects en de Gemeente Zwijndrecht die voor begeleiding zorgt.

Op het gewestplan was het stuk vroeger ingekleurd als industriegebied met nabestemming wonen. In het westen grenst het dus aan het woongebied Burcht, in het noorden aan de het natuurgebied BPA Neuzenberg & Calberg en in het oosten aan de Burchtse Weel dat in het natuurgebied van de Oosterweelverbinding zit. Het industriegebied van weleer bestaat uit resterende betonplaat die de doorsijpeling van regenwater op het terrein beperkt en in het oosten zijn er nog schrale graslanden.

De waterafvoer zal verlopen volgens het strikt gescheiden stelsel met de droogwaterafvoer die zal aangesloten worden op de bestaande riolering van de Antwerpse Steenweg. De afvoer van het hemelwater zal via een infiltratiesysteem uitmonden in thans op 2,5 m ingebuisde waterloop die in de richting van de Burchtse Weel loopt. Tussen de Burchtse Weel en het project komt een dijk met een niveau 9,25 TAW en dat is daar ongeveer 3 m boven het niveau van de huidige site waar gebouwd wordt.

In het thans voorliggend ontwerp zitten 14 woningen van twee bouwlagen in open bebouwing en gelegen verst van de Schelde, 20 dijkwoningen van twee bouwlagen en voorzien langs de Koningin Astridlaan, 40 parkwoningen en 10 hoekwoningen van drie bouwlagen, een baken of appartementgebouwen voor 56 woningen van vier – vijf bouwlagen. Tenslotte zouden er net voor de open bebouwingen nog 60 Urban villa’s worden gebouwd van drie bouwlagen. (Drie bouwlagen zijn twee verdiepingen!)

Uit dat alles blijkt dat het een mix wordt met een aanbod van gesloten, half open en open bebouwing met eveneens verschillende typewoningen: meergezinswoningen, appartementen, villa’s en betaalbare ééngezinswoningen. Die zullen een plaats krijgen in een ruimte waar voldoende groen in voor komt. Daar drong trouwens ook het gemeentebestuur van Zwijndrecht op aan.  Nu al staat vast dat het hier kwalitatief wonen zal zijn. De ontwikkelaar opteerde daarvoor ook nog voor minimale wegenis en zoveel mogelijk ondergronds parkeren. Er komt een ondergronds parking –net. In totaal zullen er 377 parkeerplaatsen zijn.

Het gemotoriseerd verkeer zal zoveel mogelijk ontraden worden binnen de woonzone. Meergezinswoningen krijgen 1,5 parkeerplaats per wooneenheid met ondergronds parkeren voor eigenaars en bovengronds voor bezoekers. Langs de Koningin Astridlaan komen twee ontsluitingen voor wagens. Er is een centrale parkzone met pleinen waar de hoofdontsluiting van de wegenis zal uitgewerkt worden. Doorheen de ganse site loopt een groene strook die eigenlijk wijst naar de Burchtse Weel. Naar de prachtige omliggende gebieden zullen verbindingen worden aangelegd.
De ontwikkelaar heeft als doelstelling ook gesteld dat er harmonie moet zijn tussen omgeving, natuur en architectuur én hetgeen er wordt gebouwd. “Aan en met de groene stroom” moet een toegevoegde waarde worden voor de gemeente en de nabijgelegen dorpskern van Burcht.

 

Image
De terreingrond van Sidal in 1998, een jaar na de sloping. De betonnen grondplaat is hier nog duidelijk te zien en zal in de bouwplannen anno 2008 moeten verwerkt worden.

 

 

Image
Hier komt het nieuw woonproject 'Aan en met de groene stroom'. Het portiershuisje met de receptie is nog steeds overeind gebleven en brengt 'den aluminium' Sidal in herinnering.

(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BURCHT. Na een periode van stilte rond de grote verkaveling die op de vroegere terreinen van Sidal wordt uitgewerkt, is er toch weer wat leven te merken. De Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke...

BURCHT. Het stond er veel jaren eenzaam en verlaten bij, het portiershuisje van het vroeger bedrijf SIDAL, in Burcht nabij de Burchtse Weel langs de Koningin Astridlaan . Woensdagavond rond 23u30...