Gemeente zet kapmes in hospitalisatieverzekering gezinsleden van personeel

ZWIJNDRECHT. In de jongste gemeenteraad kwam raadslid Frans De Gendt (sp.a) echt gedreven uit de hoek toen het over de collectieve hospitalisatieverzekering ging die voor de personeelsleden ook werd geregeld voor het ganse gezin. Maar dat zal nu worden afgeschaft al zal de gemeente toch nog 20 euro voor eigen rekening nemen. Voor een verzekeringspremie is dat maar een kleinigheid. De sp.a bij monde van Frans De Gendt, ging daartegen fel in de tegenaanval. Het raadslid zag in de hospitalisatiepremie ook en erkenning in van het personeel en ook om degelijk personeel te kunnen aanwerven in de openbare sector. Zeker in die tijd toen vastheid van betrekking verviel, want na een paar jaren dienst kon, na ongunstige evaluaties het personeel worden ontslagen. "Die vastheid viel weg en we waren bang dat we geen gedegen personeel binnen de gemeente zouden kunnen aantrekken", herinnerde De Gendt zich.

Door de loonstop mochten de openbare besturen destijds geen loonsverhoging toekennen aan hun personeelsleden.
Niettegenstaande de prijsverhogingen en de erbarmelijke economische situatie kreeg het personeel meer dan 10 jaar geen enkele loonsverhoging, alleen de index aanpassing. Om daaraan iets te doen, besloot het gemeentebestuur een loonsaanpassing van 2 % toe te kennen maar dat mocht niet van de hogere overheid en daarom deden ze het onder de vorm van een hospitalisatieverzekering voor de personeelsleden en hun gezin.
Nu gaat het ten laste nemen van de verzekering voor de gezinsleden vervalt, enkel wenst de gemeente nog 20 € per persoon ten laste te nemen.

De Gendt stoorde zich ook vooral aan de communicatie die werd gevoerd want er was geen gemeentelijke commissie rond, er was geen toelichtingen de betrokkenen werden voor een voldogen feit geplaatst. Tot de burgemeester zei hij:
-"Er zijn toch een paar zaken die we eens in overweging moeten nemen omdat er gepensioneerden zijn die uit de gemeentelijke dienst en ook het OCMW, 65 jaar zijn en geen problemen hebben voor hen zelf maar wel voor hun gezinsleden. Stel dat iemands echtgenote niet meer kan aansluiten uit financiële overwegingen. Ze kunnen ook niet meer terecht bij een andere verzekeraar want de mutualiteiten verzekeren maar tot 65 jaar. Die mensen, echtgenotes van gepensioneerden van gemeente of OCMW, kunnen dus niet meer weg. We moeten eens kijken of we daar geen regeling voor kunnen treffen."

Sp.a vond het spijtig en kreeg al verscheidene meldingen van gepensioneerden personeelsleden die nu volgens Frans De Gendt een ‘ezelsstamp’ krijgen. "Ze hebben goed gewerkt en gepresteerd. Er waren er bij die geen dag afwezig waren en die nu gestraft worden. We vragen of er niets meer aan te doen is en burgemeester, als ge nog zo’n dingen doet, waarom dan geen commissie daarover geven zodat we onderling van gedachten kunnen wisselen? Nu worden we gewoon voor voldongen feiten gezet. Ook voor de huidige werknemers geldt het en wat als zij uit financiële overwegingen geen hospitalisatieverzekering meer kunnen aangaan?"

Die verzekering groeide dus eigenlijk uit een loonsverhoging die niet mocht toegekend worden. Volgens De Gendt moet men u zijn hart vasthouden want het kan ook verder gaan rond de fietsvergoeding en de maaltijdcheques. "Zijn er een andere middelen om aan centen te geraken?" vroeg hij nog en verwees naar de belasting op baken. "Dat zijn de mannen die de crisis hebben veroorzaakt. In grote mate toch. Het is dus raar dat we het gaan verhalen op de personeelsleden en hun gezin. Daar moet een oplossing voor komen en we vragen het te herzien en te bespreken op een commissie."

Geen oplossingen?

Denis Melis-De Lamper wilde weten of er door de gemeente ook al eens aan een andere verzekeringsmaatschappij prijs werd gevraagd. Ze kent er in het Antwerpse die van Ethias overstapten naar een andere omdat de prijzen beter lagen. Burgemeester Minnebo wuifde dat weg want volgens hem gaan ze uiteindelijk terug naar Ethias dat de meest gunstige voorwaarden aanbiedt. Het is de verzekeraar van de gemeente Zwijndrecht en van tal van andere gemeenten.

Burgemeester Minnebo speelde in op wat raadslid De Gendt zegde maar had wel een randbemerking klaar die aansprak:
-"De gemeente Zwijndrecht is de enige gemeente in België die al de gezinsleden opneemt in zijn verzekeringspolis. Je mag België afstappen en je zal nergens vinden dat het gezin er bij verzekerd is."

Voor hem is het zeker geen ‘ezelstamp’ maar het is terug gaan naar 1999 toen Zwijndrecht probeerde er 2 % loonsverhoging bij te geven maar het niet mochten. Toen heeft het gemeentebestuur het vergoed met deels een hospitalisatieverzekering. Zwijndrecht kan slechts 8000 euro bankbelasting vragen al had het in het verleden ook gepoogd daar de nodige centen te gaan halen in het kader  "Haal hete geld waar het zit". Doch de gemeente werd door de provincie teruggefloten en op een maximum van 8000 euro gezet.
 
De burgemeester kon zich wel voorstellen dat het niet leuk is dat er nu moet bijgepast worden voor de verzekering en de 20 euro wordt aanzien als een aalmoes.
De meeste klachten op de nieuwe maatregel komen uit de gepensioneerdensector. Ze voelen zich bekocht  omdat het inderdaad moeilijk is over te stappen wanneer de 65 jaar is bereikt. Maar ook de mutualiteiten komen niet ter hulp. Minnebo: "Het wordt nu wel naar het gemeentebestuur doorgespeeld maar ook bij de mutualiteiten is het zo bij het dragen van hun verantwoordelijkheid. Misschien zijn er inderdaad nog andere mogelijkheden." In totaal betaalde de gemeente 76.000 euro aan premies waarvan ze er 35.000 euro recupereren. Dat wil zeggen dat men op dit ogenblik tussen de 20 en de 30.000 euro kan besparen.
-"Misschien vindt men dat asociaal", aldus de burgemeester, "Maar een gemeentebestuur moet niet voor alles en nog wat zorgen en we proberen dat in de mate van het mogelijke te doen,. Men moet er ook rekening mee houden dat we al gedurende 16 jaar maar 1 % personenbelasting vragen. En ik wil de mensen wel eens de vraag stellen hun vinger op te steken als ze bereid zijn méér te betalen, 3 of 5 % in plaats van 1 %. Ik denk dat er weinig vingers omhoog zouden gaan."

Zwijndrecht zit echter met fenomeen dat ze moeten besparen. Vandaar dat er moet teruggeschroefd worden en ook de bijdrage voor de hospitalisatiepremie zit daar bij. Voor de gezinsleden wel te verstaan. Velen worden hierdoor teleurgesteld.

Raadslid De Gendt bleef toch aandringen om voor hen, die werkelijk in financiële problemen komen te zitten plus de gepensioneerden, een oplossing te zoeken.  Gezinnen met " of 4 kinderen bijvoorbeeld, zij hebben volgens Frans De Gendt nu zeker ‘een boel centen’ nodig om hen te verzekeren. Er komen moeilijkheden van in bepaalde gezinnen. Hij vroeg met deze aangehaalde facotoren rekening te houden en de nieuwe regeling nog wat uit te stellen en een oplossing te vinden.
De burgemeester zei dat er met de vakbonden van gedachten werd gewisseld en dat hij er zeker geen probleem mee heeft om eens opnieuw de berekening te laten maken. "Maar ik denk dat het weinig aarde aan de dijk zal brengen en ik wil de mensen geen valse hoop geven. Ik heb geen bezwaar om het eens te herbekijken. De kans is wel bijzonder klein dat het voorstel niet zal worden uitgevoerd."  (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT.De begroting voor 2009 van Zwijndrecht was niet rooskleurig ook al konden de inwoners het zien op het aanslagbiljet op het kadastraal inkomen én het voelen in de geldbeugel dat er...

Walter De Wulf wil absoluut een uitbreiding van de sporthal.ZWIJNDRECHT. Raadslid Walter De Wulf is niet te spreken over het opnieuw opbergen van de uitbreiding van de sporthal. Als voormalig...

ZWIJNDRECHT/ BURCHT. In de gemeenteraad met de begroting op het programma klonken vanuit de oppositie ook opmerkingen in het kader van de voorliggende begroting 2009. Raadslid De Gendt (sp.a) wilde...

Schepen van Financiën Ann Van Damme die de begroting 2009 voorstelde met 'gemengde gevoelens'ZWIJNDRECHT. Een gemeenteraad waarin de begroting wordt voorgelegd en besproken is elk jaar toch wel...

Het huidige gebouw van Grondgebiedzaken dat er een verdieping bij zal krijgen.ZWIJNDRECHT.De gemeentecommissie besprak de begroting van Openbare werken of hetgeen uitgaat van Grondgebiedzaken in de...

Bij de grote wegenwerken die moeten worden uitgevoerd, zal ook het kruispunt Kruibeeksesteenweg - Krijgsbaan worden verwerkt. De Kruibeeksesteenweg loopt rechts richting centrum van...