Actie '1 ton lichter in 4 maand' gestart

KRUIBEKE. In Factory 21 werd de campagne "1 ton lichter" voorgesteld waarmee de gemeente wat wil doen aan de betere fysieke gesteldheid van de inwoners. Het is een fit& slank concept dat groeit van voeding en bewegen naar genieten van het leven. De startactiviteit werd bijgewoond en ingezet door burgemester Antoine Denert, sportschepen Dirk De Ketelaere en schepen Irène Gorrebeeck.

Pat’s Activity uit de Hoogstraat was ook gevraagd om mee te doen maar daar zag men het niet zitten en daardoor dat Veerle De Sutter van Factory 21 besloot het alleen te realiseren. Het is wel zo dat mensen die bij Pat’s gaan fitnessen, wel naar Factory 21 kunnen komen om de wegingen te laten uitvoeren. Want daar gaat het om: vaststellen of het gewicht vermindert is. Die wegingen gebeuren wekelijks zodat iedereen de evolutie kan volgen. Op de website zal het ook te lezen staan. Advies rond gezonde voeding zal worden meegegeven.
Langs de andere kant is het ook mogelijk om te komen fitnessen in Factory 21 of althans toch aan sport te doen, al is dat uiteraard geen verplichting. De bedoeling blijft wel om op vier maanden tijd vast te stellen hoeveel de gewichtsvermindering is. Gesteld wordt om een 200 deelnemers elk 5 kg ‘te vermageren’ en zo aan het opzet ‘1 ton lichter’ te kunnen voldoen.
Alle leeftijden zijn welkom.

Sportschepen Dirk De Ketelaere meent dat ook jonge mensen best kunnen deelnemen indien ze aanleiding geven tot overgewicht en zo hun gewicht op peil kunnen houden, de goede conditie houden." Dat is bij mij ook zo", aldus de schepen "Ik weeg nu 86 -87 kg maar ik zou eigenlijk naar 80 kg moeten gaan en 78 kg zou voor mij zelfs ideaal zijn. Een jaar geleden had ik die 80 en voelde mij wel iets beter dan nu."

De idee van '1 ton lichter' is nu een tweetal maanden oud en het was gegroeid bij burgemeester Antoine Denert. Hij stelde dat voor. Voeding en sporten om gewicht te verliezen. "Ik stelde voor om er beter eens iets collectief aan te doen. We hebben de ’10.000 stappen’ in Kruibeke waar we promotie rond voeren. Maar stappen alleen is niet voldoende. Ook de voeding is belangrijk. Een gezonde voeding en een gezond leven vind ik heel belangrijk."

1000 kg aan gewicht verliezen. De vraag werd meermaals gesteld: zou dat lukken, zou dat niet lukken? Uiteindelijk werd besloten er toch voor te gaan. Dirk De Ketelaere zette dan de samenwerking met Veerle De Sutter van Factory 21 verder door. Veerle, bijzonder veel ervaring, ziet het zeker zitten. "’t Is nu ook vlak voor de feestdagen, en het is belangrijk dat de mensen met een gerust geweten die dagen tegemoet kunnen gaan. Eerst moeten er een paar kilootjes af en dan rond de jaarwisseling lekker gegeten worden, zonder problemen. Daarna kunnen ze nog twee maandverder werken aan hun gewicht.". Ze bekijkt het dus  realistisch en weet dat rond Kerstdag en Nieuwjaar de ‘gewichtmaker’ actief is.

Dat de jongeren te weinig bewegen weet ze ook wel. "Misschien ook een gevolg van de computer die in ons leven zit, gameboys en die toestanden. Vroeger speelden de kinderen op straat. Nu zitten ze binnen en tv en computer zijn het belangrijkste."
In Factory 21wordt ernstig gewerkt aan de conditie vooral dan via groepslessen wat Veerle zelf ook veel leuker vindt daar waar fitness individueel is. Bij Zumba bijvoorbeeld kan men toch 500 tot 700 calorieën kwijtspelen, al hangt dat natuurlijk wel af van de persoon. Iemand die mager is zal minder calorieën verbruiken.

Rondkijkend in Kruibeke, heeft schepen De Ketelaere vastgesteld dat er heel wat inwoners in aanmerking kunnen komen om mee te werken aan de "1 ton minder". "Het ergste is dat je die mensen moet wakker krijgen om de stap te zetten en dát is het probleem. Ik zie ook veel jeugd waarvan ik bij denk: ze zouten toch beter wat meer aan sport doen. Sporten is gezond maar om goed te kunnen sporten moet je gezond zijn. Maar zelfs als je niet sport is het ook belangrijk om gezond te zijn en daarbij speelt het hebben van een juist gewicht een rol. Dat gaan we nu hier controleren."

Het gemeentebestuur staat er achter en de sportschepen zal op de gemeenteraad eens proberen om ook raadsleden aan te zetten om deel te nemen. De eerste die zijn gewicht liet noteren was burgemeester Antoine Denert, gevolgd door Dirk de Ketelaere en schepen Irène Gorrebeeck.

Haalbaar?

Is 200 mensen vinden die willen meewerken, is dat wel realistisch? Zowel de schepen als Veerle de Sutter hopen dat te kunnen waarmaken. Maar alles hangt af van hoeveel iemand wil en kan afvallen. Misschien zijn er wel Kruibekenaren die 10 kg willen kwijtspelen en dan groeit het wel sneller aan. "Het is niet zo dat we zeggen dat we 200 mensen moéten inschrijven. Neen, we willen gewoon 1 ton of 1000 kg hebben!", aldus de schepen.

De weging kan twee dagen per week? De woensdag is daar bij omdat dan wel meerdere mensen thuis zijn omdat de kinderen een halve schooldag hebben en op zaterdag kan men ook terecht van 10 uur tot rond 14 uur. Bij het wegen wordt ook een begeleiding gegeven op vlak van voeding.
-"Dat is over gezonde voeding", verklaarde Veerle die zelf dit onderdeel in handen heeft, " Ik heb echter wel ambassadeurs met Ingrid Olbrechts, Pascale Van der Merlen en Natasja Smet. Zij gaan ook de mensen begeleiden en hebben gans het traject doorlopen en weten hoe het ineen zit om de mensen te motiveren. Het gaat trouwens over lekker eten en lekker koken. Er werken hier ook restaurants aan mee  zoals De Ceder, De Wase Wis, De Eenhoorn, Scaldiana, Den Duiventoren, ’t Vieruurtje, Smos & Co, Pizza Palace. Zij gaan een apart gerecht maken in het teken van ‘I ton lichter’"

Wie inschrijft krijgt ook een bon en een pakket ter waarde van 50 euro waarin verschillende bons zitten van winkels en restaurants en met die bons kunnen ze naar bepaalde winkels om een bepaald gezond product aan te schaffen dat wordt gepromoot voor het project. Het kan aangekocht worden met een goede korting. Dat is op het vlak van de voeding. Of ze nu willen sporten of niet daar zijn ze vrij in. "Wij gaan ze uiteraard aanzetten te sporten want sport én voeding is een perfecte combinatie.Het zal zeker zijn effect hebben.", aldus nog Veerle De Sutter.

Niet uit het oog verliezen natuurlijk dat Veerle in 2009, behoorde bij de beste ‘Beste hobbykoks van Vlaanderen’. Ze weet dat voeding niet alleen gezond moet zijn maar ook lekker al zijn er wel heel wat mensen die denken dat gezonde voeding helemaal niet lekker is. Door juiste kruiden en combinatie te gebruiken, kan men héél lekker eten.

Burgemeester Denert meent dat dit zeker bij het project hoort en vooral dat het collectief wordt gedaan vindt hij belangrijk. Net zoals de AA werkt tegen de drankverslaving of de Weight Watchers. "Daarom zei ik: laat ons eens een projectje maken om Kruibeke een ton lichter te maken. Ik wil zo ook pleiten voor de volksgezondheid."

En bij dat alles mag niet uit het oog worden verloren dat bewegen heel wat voordelen heeft die ze bij Factory 21 en het gemeentebestuur graag meegeven: men gaat zich beter voelen, er beter uitzien, beter werken of presteren en men wordt gezonder.
Inschrijven en info op factory21.be , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0491/52.00.91 (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Zaterdag eindigde de actie '1 ton lichter' die in november 2010 was van start gegaan in Fitnesszaak Factory21 in de Moortelstraat. Het was de bedoeling dat een groep personen tegen 5 maart...

KRUIBEKE. Naar aanleiding van het opzetten van "1 ton lichter’ praatte burgemeester antoine Denert openhartig over zijn conditie. Hij voelt elke dag dat zijn conditie te wensen over laat. De...

KRUIBEKE. Er is wat op komst in de gemeente dat nog nooit eerder plaats vond. Vrijdag wordt in de Factory 21 in de Moortelstraat de actie 'Kruibeke 1 ton lichter' voorgesteld en gestart. Doel van...