Trofee Meest Verdienstelijke Lokeraar officieel uitgereikt aan Sporting

LOKEREN. Reeds eind vorig jaar raakte bekend dat voetbalclub Sporting Lokeren door een jury verkozen was tot Meest Verdienstelijke Lokeraar 2010. Voor de officiële uitreiking wensten het stadsbestuur en voorzitter Lambrecht zoveel mogelijk leden van de club mee te betrekken. Rekening houdend met ieders drukke agenda, en daarbij de inhaalwedstrijden die Sporting nog moet spelen, was het geen eenvoudige opdracht om een datum te vinden die voor iedereen goed uitkwam. Uiteindelijk werd dat dan dinsdag 25 januari 2011.

Het huisorkest van de Lokerse jazzclub zorgde in het stadhuis voor een geslaagde muzikale omlijsting bij de verwelkoming van de vele genodigden:
Voorzitter Roger Lambrecht, trainer Peter Maes, sportief manager Willy Reynders, een dertigtal spelers, de verantwoordelijken voor de jeugdwerking en tal van andere Sporting-medewerkers. Burgemeester Anthuenis en een aantal schepenen en gemeenteraadsleden. Vertegenwoordigers van de stedelijke adviesraden. Ook vroegere verdienstelijke Lokeraars zoals Willy Linthout (tekenaar van de Urbanus-strips), en Maria De Rooze (stadsgids en molenaarster).

terechte laureaat

"De trofee is bedoeld voor een individueel iemand of een groep, die zich ofwel belangeloos inzet voor Lokerse burgers, ofwel naar voor gekomen is als ambassadeur voor de stad", aldus burgemeester Anthuenis. Hij noemt het dan ook volkomen terecht dat de trofee na al die jaren toch eens naar voetbalclub Sporting Lokeren gaat. "Eindelijk", had ook voorzitter Lambrecht gereageerd toen de keuze eind vorig jaar bekend werd.

De perikelen rond de fusie van de Lokerse voetbalclubs Standaard en Racing in 1970 heeft de burgemeester niet bewust meegemaakt, want hij was toen amper 5 jaar. Maar 5 jaar later was de fusieclub al van vierde naar eerste klasse opgeklommen, en de gloriejaren die de club daarop kende, heeft Anthuenis "als klein manneken" zeer intens beleefd. Hij vernoemde de UEFA-wedstrijden tegen o.a. Differdange, Barcelona, Moskou, enz…, de sterspelers Larsen, Lato, Lubanski, Hoogenboom, Koller e.a., de trainers De Bruyne, Jurion, Braems, Wasseige e.d. en de burgemeester vergat daarbij natuurlijk zijn "nonkel Aimé (Anthuenis)" niet.
"Sporting kende ook mindere momenten", voegde hij er nog aan toe "zelfs nog vorig jaar toen degradatie niet veraf was. Maar de supporters lieten hun club nooit in de steek. En natuurlijk is er ook de figuur Roger Lambrecht. Al van in 1994 kwam hij erbij, net op een moment dat Lokeren in tweede afdeling voetbalde. Hij haalde de club er weer bovenop en maakte die ook schuldenvrij, maar nam ook moeilijke beslissingen om noodzakelijke hervormingen door te voeren"

Sporting Lokeren blinkt ook uit door zijn jeugdwerking, en behoort op dat gebied tot de top-3 van het Belgisch voetbal. "Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst", aldus de burgemeester, die ook nog wees op de sociale functie waartoe de club zich verbond: met de OCMW’s van Lokeren en Berlare werken zij samen in projecten om mensen te integreren in de arbeidsmarkt.

Anthuenis had nog een speciaal woordje voor enkele markante Sporting-figuren welke hij in het publiek opgemerkt had: ‘Fiel’ Laureys, die reeds in het Lokers voetbal aktief was in de prehistorische periode van Racing en Standaard, en die tot nu nog altijd ‘meedraait’ bij Sporting. En dan was er ploegafgevaardigde Willy Peeters ("De Willy"): de man die na de recente overwinning tegen Standard Luik een overwinningsdansje in de kleedkamers uitvoerde, wat een ware internethit werd, waarmee hij ook op TV kwam.
De burgemeester eindigde met een proficiat aan de voorzitter, spelers, trainers en alle medewerkers en supporters van Sporting Lokeren, waarna hij de trofee officieel overhandigde.

de voorzitter

Roger Lambrecht dankte alle aanwezigen voor het enthousiasme, en voor de erkenning van zijn club als Meest Verdienstelijke Lokeraar.
Eigenlijk had hij het in zijn dankwoord grotendeels willen hebben over de geschiedenis van Sporting, maar burgemeester Anthuenis had dat net voordien ook al gedaan en hem zodoende het gras voor de voeten weggemaaid. "Wie had, na het mindere jaar dat we vorig jaar beleefden, kunnen vermoeden dat we nu 5e zouden staan in de rangschikking?" aldus de ontroerde voorzitter. Hij noemde dit vooral de verdienste van trainer Peter Maes en sportief manager Willy Reynders, met daarbij vanzelfsprekend dank aan de spelers, jeugdtrainers en alle medewerkers.
"Vandaag heerst er in de ploeg een andere cultuur, een andere mentaliteit", zegde Lambrecht; en nog "de mensen die vandaag bij Lokeren werken, werken echt voor Lokeren". Hij drukte tot slot de hoop uit dat zijn club nog jarenlang met succes zou kunnen optreden als ambassadeur van de stad. (jdw)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. Sporting Lokeren is na verschillende pogingen eindelijke geselecteerd voor Open Stadionmaar daarvoor het wel een samenwerking met het OCMW voor nodig. Die samenwerking is een sociaal...

LOKEREN. In het Lokers stadhuis werd dinsdag  de naam bekend gemaakt van de Meest Verdienstelijke Lokeraar 2011: Tom Audenaert. De uit Lokeren afkomstige acteur werkte zich dit jaar in de kijker...

LOKEREN. Donderdagavond 23 dcember werd bekendgemaakt dat eersteklassevoetbalclub Sporting Lokeren verkozen is tot Verdienstelijkste Lokeraar 2010. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon...

LOKEREN. Eersteklassevoetbalclub Sporting Lokeren werd donderdagavond 23 december verkozen tot Verdienstelijkste Lokeraar 2010. Deze keuze werd gemaakt door een comité met burgemeester Anthuenis,...

Willy Linthout krijgt als meest verdienstelijke Lokeraar van 2009 een kunstwerk van burgemeester Antheunis.LOKEREN. Striptekenaar Willy Linthout is donderdag verkozen tot meest verdienstelijke...

LOKEREN. Dirk De Caluwé, dirigent van de succesvolle musical Daens, werd verkozen tot Verdienstelijke Lokeraar 2008. Hij haalde het in een uitermate spannende strijd van de Gezôarse Feesten en...