GRUP zonevreemd wonen eindelijk klaar
SINT-GILLIS-WAAS. Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zonevreemd wonen is eindelijk vastgesteld. Het plan omvat onder meer een een inventarisatie en categorisering van alle zonevreemde woningen op het grondgebied Sint-Gillis-Waas. Het proces heeft zes jaar geduurd. Sindsdien is de wetgeving sterk gewijzigd zodat heel wat zaken uit het plan reeds verouderd zijn. Maar daar heeft de gemeente z'n lessen uit getrokken. "We hebben er de les uit getrokken: nooit bij de eerste willen zijn.", zegt burgemeester Remi Audenaert. "Jammer, want er kruipt heel veel werk in terwijl er maar weinig resultaat is."
Het opstellen van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zonevreemd wonen is verplichting binnen het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Het moet de ruimtelijke mogelijkheden van zonevreemde woningen vastleggen. Zo'n plan kan de voorwaarden voor zonevreemde woningen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening uitbreiden of beperken.
Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zonevreemd wonen bevat een inventarisatie en categorisering van alle zonevreemde woningen op het grondgebied, ingedeeld volgens kerngebonden en niet-kerngebonden bebouwing welke op z'n beurt nog eens is onderverdeeld in verspreide en geconcentreerde bebouwing. Volgens het voorgelegde plan worden kerngebonden zonevreemde woningen herbestemd tot woongebied. De niet-kerngebonden zonevreemde woningen behouden hun huidige status en stedenbouwkundige voorschriften van het gewestplan. Het plan heeft invloed op zo'n 600 woningen. Dat het vastleggen van het plan kan leiden tot rare situaties, weet ook schepen Chris Lippens: "In Meerdonk wilde iemand een klein cafeetje openen in een zonevreemde woning. De gemeente had de aanvraag goedgekeurd maar de aanvraag werd later door provincie afgekeurd. Nu mag de uitbater dezelfde aanvraag opnieuw indienen."
Het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zonevreemd wonen lag ter inzage van de bevolking gedurende een openbaar onderzoek van 27 september tot en met 25 november 2010. Ook hield de gemeente in elke deelgemeente een informatie- en inspraakvergadering. Op basis van adviezen en bezwaarschriften gaf de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening op 20 december 2010 een voorwaardelijk gunstig advies. Na een laatste reeks aanpassingen werd het plan definitief vastgesteld op de gemeenteraad en doorgestuurd naar de provincie. Na publicatie in het Staatsblad wordt het plan actief. Dat zal ten vroegste in augustus zijn. (mb)