Leen Moortgat (Sint-Maarten Bovenschool) stroomt door naar kwartfinale Public Speaking Awards 2012

MECHELEN/BEVEREN. Leen Moortgat van de Sint-Maarten Bovenschool uit Beveren-Waas stroomt door naar de kwartfinale van de  Telenet - BBC Public Speaking Awards 2012. Op 3 en 10 maart strijden 152 studenten voor een plaatsje in de kwartfinale die zal plaatsvinden op 17 maart in Mechelen, slechts 72 van hen stromen door. Zij kunnen nog strijden voor de titel van 'Best Public Speaker van België'.

Telenet organiseert samen met BBC Worldwide reeds voor de vijfde keer de Telenet - BBC Public Speaking Awards. De wedstrijd wil jongeren tussen 16 en 20 jaar de kans geven om zich te bekwamen in het in het openbaar én in het Engels en hun mening te geven over actuele onderwerpen die jongeren van vandaag bezig houden. Concreet bereiden de deelnemers over een bepaald onderwerp een speech van maximum vijf minuten voor, die ze dan voordragen aan een jury en publiek. Daarna krijgen ze een aantal vragen voorgeschoteld. De jury evalueert de kandidaten op presentatie, inhoud en argumentatie. Ruim 152 studenten uit meer dan 60 scholen schreven zich in voor de wedstrijd.

De Beverse Leen Moortgat kon met haar speech over 'The wisdom of youth' de jury overtuigen. Daarmee bereikt Moortgat, samen met 29 andere leerlingen, de kwartfinale. Volgende week zaterdag, 10 maart, kunnen nog eens 42 leerlingen een plaats in de kwartfinale veroveren. Tijdens de tweede voorronde op 10 maart zullen nog 42 leerlingen verkozen worden voor de kwartfinale, die op 17 maart in het Telenetgebouw in Mechelen wordt gehouden.  De halve finale volgt op 24 maart. Op zaterdag op 21 april strijden tien finalisten voor de titel 'Best Public Speaker'. De finale wordt bijgewoond door de Britse Ambassadeur H.M.A. Jonathan Brenton.

De winnaar van de finale zal het van 14 tot 19 mei in Londen opnemen tegen de winnaars uit de hele wereld op de English-Speaking Union International Public Speaking Competition 2012. Daar zullen alle deelnemers moeten spreken rond het thema 'The Head or the Heart'. De winnende school ontvangt de TN - BBC Challenge Award en gedurende 3 jaar een hotspot.

BBC Digital Voice Awards

Sinds vorig jaar kunnen scholieren ook deelnemen aan online wedstrijd BBC Digital Voice Awards. Voor deze wedstrijd schrijven de deelnemers een essay van 150 à 200 woorden en maken een spotje van een à twee minuten met een webcam waarop ze hun ideeën en meningen over een van de eerste zeven onderwerpen uitdrukken. Van iedere school kunnen 6 studenten nog tot en met zaterdag 7 april een filmpje inzenden op bbcawards.be. (mb)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS/MECHELEN. Stijn Deschuytere en Sander Kinne van het Sint-Jozef-Klein seminarie uit Sint-Niklaas stromen door naar de kwartfinale van de BBC and Telenet Public Speaking Awards 2014. Van...