Sint-Niklaas wil nultolerantie tegen discriminatie

SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas voert een nultolerantie tegen discriminatie. Om haar inwoners, bedrijven en organisaties tot een gelijkaardige houding te bewegen, werkt de stad samen met Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum dat ijvert voor gelijkaardige kansen.

Behandelen van meldingen van discriminatie behoort tot de kerntaken van Unia Regio Sint-Niklaas, naast preventie en sensibilisering. Unia en de stad organiseren samen preventieve acties rond thema’s die lokaal van belang zijn zoals de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart. In het kader van het diversiteitsplan zal het aantal acties de komende jaren uitgebreid worden. Zo komen er acties tegen discriminatie op de huisvestings- en arbeidsmarkt.

Unia houdt ook cijfers bij per regio, per discriminatiegrond en per sector. In 2015 kwamen 411 meldingen binnen in de provincie Oost-Vlaanderen, waarvan 60 in het lokaal contactpunt Sint-Niklaas. Unia is bevoegd voor 17 discriminatiegronden. De meeste meldingen gingen over discriminatie op basis van 'raciale kenmerken' en in tweede instantie 'handicap'. Het aantal meldingen voor discriminatie op basis van handicap komt steeds vaker voor.

Verder merkt Unia Regio Sint-Niklaas op dat er een grote verscheidenheid is in de aard van de meldingen: dat kan bijvoorbeeld gaan over praktische zaken als het weigeren van de verkoop op afbetaling van een smartphone op basis van afkomst, of over emotioneel kwetsende zaken als het uitgescholden worden op straat omwille van godsdienst of gepest worden op het werk, tot geweldpleging omwille van seksuele voorkeur. Zowel het maatschappelijk domein waar het probleem zich voordoet als de aard van de discriminatie kan ver uiteenlopen.

aanpak haatmisdrijven en discriminatie door politie

In 2014 kregen de politiezones de vraag om een referentieambtenaar haat- en discriminatiemisdrijven aan te stellen. Ook de parketten kregen een referentiemagistraat. Unia heeft in oktober vorig jaar de mensen van de maatschappelijke cel van politie Sint-Niklaas opgeleid.

In de politiezone Sint-Niklaas vertaalt deze verhoogde aandacht voor dergelijke misdrijven zich op twee niveaus:
- Dagelijks worden de meldingen gescand op elementen die zouden kunnen wijzen op de aanwezigheid van een haatmotief, waarna werk gemaakt wordt van een specifieke kwalificatie en afhandeling.
- Het verlagen van de drempel om dergelijke misdrijven te melden. Mensen die menen slachtoffer te zijn van een misdrijf met een haatmotief of van discriminatie, zullen de mogelijkheid krijgen om rechtstreeks een afspraak te maken met de maatschappelijke cel. De medewerkers van deze dienst zijn ervaren in de aanpak van delicate persoonsgebonden dossiers. Doordat slachtoffers rechtstreeks een afspraak kunnen maken, kan er voldoende tijd ingepland worden en hoeven slachtoffers hun verhaal en situatie niet verschillende keren opnieuw uit te leggen.

meldingen van discriminatie

Stad, politie en Unia Sint-Niklaas willen het mogelijk maken dat burgers alle gevallen van discriminatie melden. De politie en Unia werken samen om ervoor te zorgen dat slachtoffers van discriminatie geholpen worden en dat discriminatie wordt aangepakt.

Zo wordt elke vraag die de stad krijgt over discriminatie of gelijke kansen gemeld aan Unia, al kunnen mensen ook rechtstreeks een afspraak maken met Joanne Uvin, de lokale medewerker van Unia Regio Sint-Niklaas. Uiteraard kunnen haatmisdrijven gemeld worden bij de politie.

Belangrijk is dat mensen zelf beslissen welke stap hij/zij onderneemt en kan er enkel uitwisseling zijn over het dossier indien het slachtoffer hiermee instemt. (mb)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. PVDA Sint-Niklaas legt haar voorstel voor praktijktesten opnieuw op tafel. Dat deed de partij een jaar geleden ook maar toen bleek de tijd niet rijp. Met de wereldwijde protesten tegen...

SINT-NIKLAAS. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas organiseert op zaterdag 23 november in het welzijnshuis aan de Abingdonstraat een Stadsgesprek over diversiteit. Samen met de bevolking wil het...

SINT-NIKLAAS. Op de gemeenteraad van vrijdag 23 maart vroeg gemeenteraadslid Filip Herman (N-VA) aan het college van burgemeester en schepenen om meer erkenning voor de internationale dag tegen...

SINT-NIKLAAS. Woensdag 21 maart is Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Racisme is volgens gemeenteraadslid Ali Salhi een probleem in Sint-Niklaas. In het jaarverslag van 2016 van Unia...

SINT-NIKLAAS. De woonsector lanceert op woensdag 23 november een 'gelijkebehandelingsprotocol'. Dat moet de discriminatie op de Wase woonmarkt bestrijden. Het protocol wordt om 19 uur voorgesteld...

SINT-NIKLAAS. Sinds begin deze week loopt binnen de stad de sensibiliseringscampagne 'Ik werk voor iedereen gelijk'. Het is een symbolische actie bedoeld voor het stadspersoneel, die past binnen de...