Wase burgemeesters klinken op Tournée Minérale

REGIO. Je kan er dezer dagen niet omheen: deze maand is alcohol taboe onder het motto Tournée Minérale. Wat tot hiertoe veelal een individuele beslissing was, is de druk om mee te doen nu veel groter. De Wase gemeenten Beveren, Hamme, Kruibeke, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Temse en Waasmunster doen mee met de rage. 

De sensibiliseringscampagne Tournée Minérale is een initiatief van VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en Stichting tegen Kanker en roept alle Belgen op om in februari alcohol één maand lang af te zweren. Het moet gezegd: de druk om mee te doen is gigantisch. Wie het deze maand aandurft een druppel alcohol te drinken is de paria van de groep. 

Ook het Waasland doet deftig mee met de campagne. "Er hebben zich al meer dan 60.000 Belgen aangemeld, en het ziet er naar uit dat dat aantal nog sterk zal toenemen. Er zijn dan ook goede redenen om mee te doen", vertelt Karen Defossé van Drugpunt Waas, "Je krijgt meer energie, je kan gewicht verliezen, je spaart geld uit (dit kan je berekenen op de website), je huid zal na een maand weer stralen, je slaapt beter en zonder kater heb je meer tijd voor leuke dingen."

Op initiatief van Drugpunt Waas, CGG Waas en Dender en Logo-Waasland vzw brengen de burgemeesters en schepenen van Beveren, Hamme, Kruibeke, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Temse en Waasmunster een alcoholvrije toast uit op de campagne. Lokale besturen besteden onder de noemer 'Gezonde Gemeente' aandacht voor de gezondheid van hun inwoners en van hun personeel. "Door hun deelname aan Tournée Minérale tonen burgemeesters en schepenen dat hun gezondheidsbeleid meer is dan woorden", zegt Fenne-Chien Huylebroeck van Logo-Waasland vzw, "door burgers te informeren, gaan mensen nadenken over hun eigen alcoholgebruik. De deelname van verschillende teams van gemeentepersoneel getuigt van hun betrokkenheid. En aan het aantal activiteiten en beslissingen zoals vb een hele maand geen alcohol schenken op gemeentelijke recepties, wordt duidelijk hoe geëngageerd de deelnemende gemeenten zijn." 

Steun kankeronderzoek

De campagne steunt het goede doel: Deelnemers kunnen een som doneren voor de Stichting tegen Kanker of kunnen hun vrienden en familieleden vragen om hen te sponsoren bij hun maand zonder alcohol. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor kankeronderzoek.

Wie mee wil doen kan zich inschrijven op tourneeminerale.be. (mb)

 

 

Lees ook: