Grotere kans op dure boete uit buitenland 

ZWIJNDRECHT. Bijna een derde van de Belgen die met de wagen op vakantie gaat, krijgt al eens een boete uit het buitenland. Het merendeel van de boetes komt door overdreven snelheid, een kleiner deel door fout te parkeren. Eén op de tien geverbaliseerde Belgen betaalt z'n buitenlandse boete niet. Voor wie dat wel wil doen, blijkt betalen niet altijd even eenvoudig. Een en ander blijkt uit de VAB-Zomerbarometer. 

Zo'n 28% van de landgenoten die met de wagen op vakantie gaat krijgt al eens een boete. In 2014 was dat nog maar 6%. Het gaat vooral om boetes voor overdreven snelheid en fout parkeren. Het merendeel van de ontvangen boetes komt uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland, Nederland, Spanje en Italië. De Belg betaalt trouw de boete: slechts 1 op de 10 betaalt niet. Maar, waarschuwt VAB, wie de boete niet betwist, betaalt deze beter. "Als je een boete uit een land van de EU niet betaalt en ook niet betwist, dan wordt de boete na verloop van tijd onherroepelijk. Dit betekent dat de boete in België kan worden geïnd. Bij de grens of een verkeerscontrole kun je worden staande gehouden en moet je alsnog betalen.", weet Joni Junes, woordvoerder VAB. 

VAB heeft de boetes uit de vijf landen met de meeste overtredingen vergeleken. Daaruit blijkt dat verkeersboetes in het buitenland een pak duurder zijn dan in eigen land. Nederland, Italië en Spanje spannen de kroon. Een buitenlandse boeten betalen, blijkt ook niet altijd even eenvoudig. "Hoewel landen volgens de Europese richtlijn verplicht zijn om informatie over de overtreding en de betalingswijze toe te voegen in de moedertaal van de overtreder, is dat toch vaak niet het geval.", aldus Junes.  Daarom heeft VAB de betalingswijzen voor de verschillende landen op een rijtje gezet.

Frankrijk

De website antai.fr voorziet uitgebreide Nederlandstalige informatie over Franse boetes. Ook boetes betalen kan via de website. Goed om weten: wie binnen de 46 dagen betaalt, krijgt korting. Wie tussen betaalt tussen de 47 en de 76 dagen, betaalt de normale prijs, na deze periode een verhoogde boete. 

Duitsland

Voor eenvoudige overtredingen wordt een Verwarnung van maximaal €55 opgelegd. Die boete moet ter plaatse of binnen de week betaald worden. Wie niet betaalt of een zware overtreding begaat, krijgt een Bussgeldbescheid met een Anhörungsbogen thuisgestuurd. Op dat laatste formulier moeten de persoonsgegevens van de overtreder, en optioneel een verklaring voor de overtreding, ingevuld worden. Aan de hand hiervan wordt onderzocht of er reden is om de boete te wijzigen of te seponeren. Daarna volgt de officiële boete. In Duitsland geldt een puntenrijbewijs, waardoor er naast een geldboete ook een rijverbod opgelegd kan worden, dat alleen in Duitsland geldig is.  Er is dan 4 maanden tijd om dat rijverbod te laten aantekenen. Als dat niet gebeurt, kan een hogere boete volgen en wie dan toch in Duitsland rijdt, loopt het risico dat z'n rijbewijs worden in beslag worden genomen. 

Nederland 

Lichtere verkeersovertredingen, zoals snelheidsovertredingen, fout parkeren en door rood licht rijden worden langs administratiefrechtelijke weg afgehandeld. De kentekenhouder ontvang een beschikking van het CJIB. Heb je als kentekenhouder de overtreding niet begaan, moet je toch betalen. Meer informatie op cjib.nl/ik-wil-mijn-boete-betalen.

Italië

In Italië is er voor elke verkeersboete een minimum- en maximumbedrag vastgesteld. Wie ter plaatse of binnen de vijf dagen betaalt, krijgt 30% korting. Binnen de 60 dagen, betalen overtreders het gewone boetebedrag. Eenmaal de boete betaald, is is beroep niet meer mogelijk. Een boete betwisten kan binnen de 60 dagen. Wie binnen die periode de boete niet heeft betwist en niet heeft betaald, krijgt een hogere boete. Een boete niet betalen, kan voor problemen zorgen bij een volgend bezoek aan Italië. Hotels moeten immers aan de politie doorgeven wie er bij hen verblijft. 

In Italië geldt er een strafpuntensysteem, dat ook geldt voor buitenlanders. Voor elke verkeersovertreding worden er één of meer strafpunten gegeven. Bij 20 punten kan er rijverbod voor 6 tot 24 maanden opgelegd worden. 

De informatie op boetes vanuit Italië is vaak onduidelijk en niet voorzien van informatie in het Nederlands. Verschillende instanties kunnen een boete sturen: de gemeentepolitie, de verkeerspolitie, de rijkspolitie. En sommige instanties geven de inning van de boetes uit aan het EMO (European Municipality Outsourcing). 

info: emo.nivi.it

Spanje

In Spanje levert het tijdig betalen (meteen of binnen de 20 dagen) van een boete een korting van 50% op. Twintig dagen is ook de termijn waarin een boete betwist kan worden. Dan per brief naar CTDA – Post Office Box 505 – León 24080 SPAIN. De boete betalen, kan via de website dgt.es. Klik onder 'Tramites y multas' op 'You have received a traffic violation ticket'. Onderaan de pagina staan 5 manieren om de boete te betalen. (mb)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT/REGIO. De Mobiliteitsclub VAB dringt aan op meer controles op het vrachtverkeer.  Voor VAB moeten deze acties op het terrein zeer goed zichtbaar zijn. Dit visuele aspect moet op...

Dit vrachtverkeer van de E17 moet worden in goede en veilige banen geleid.ZWIJNDRECHT. De Mobiliteitsclub VAB heeft werk gemaakt van een duidelijk actieplan om het vrachtverkeer veiliger te maken....

REGIO. Het vrachtverkeer zorgt op de autosnelwegen rond Antwerpen, en dus ook in de Wase regio, voor problemen bij de verkeersveiligheid. VAB vraagt dringend een actieplan voor de Antwerpse regio en...

Het VAB-gebouw in de Pastoor Coplaan te ZwijndrechtZWIJNDRECHT. VAB heeft de uitdaging aangegaan om gezinnen met eco-wagens doeltreffend zuinig te leren rijden. Er werd een test gedaan met gezinnen...

BEVEREN. 'Taxi' is de gloednieuwe tienerfolder van de gemeente Beveren. Een handige, hippe vouwfolder in zakformaat, enkel en alleen voor ‘tieners in actie’. In de folder staat...

BEVEREN. Op 23 januari starten de inschrijvingen voor de activiteiten voor de vakantietoppers voor de krokus- en paasvakantie. Vakantietoppers bundelt alle gemeentelijke activiteiten voor kleuters...